home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Korfu csodája
TURONYÁK Izabella
2010.11.03.
LXV. évf. 44. szám
Korfu csodája

Görögország a mítoszok földje, Homérosz szülőhelye, a nyugati filozófia, az olimpiai játékok, a drámairodalom és a matematika bölcsője. Keleti és déli partjait az Égei-tenger, a nyugatit pedig a Jón-tenger mossa. A rengeteg szigete közül minket az ország legnyugatibb részén, a Jón-tengerben...

Görögország a mítoszok földje, Homérosz szülőhelye, a nyugati filozófia, az olimpiai játékok, a drámairodalom és a matematika bölcsője. Keleti és déli partjait az Égei-tenger, a nyugatit pedig a Jón-tenger mossa. A rengeteg szigete közül minket az ország legnyugatibb részén, a Jón-tengerben fekvő Korfu varázsolt el legjobban. Csodálatos három hetet töltöttünk ott tavaly szeptemberben. A csupa zöld, hangulatos sziget kristálytiszta, türkizkék vize, számos öblöcskéje és szirtje vonzott oda vissza bennünket. Újra ott nyaraltunk. Utóidényben, aprópénzen.

- Fotó: Szabó Attila

Görögül a szigetet Kérkirának hívják, nevét Kerkyra nimfáról kapta, akit Poszeidón, a tengerek istene elrabolt, és a szigeten tartott fogságban. Az idei úti célunk a Szent György (Agios Georgios) nevű városka volt. A sziklás part kitűnő lehetőséget nyújtott a napozásra és a búvárkodásra, a homokos part pedig melegségével kényeztetett bennünket. A verőfényes délutánokon a nap számtalan sugárgyermeke fürge táncot járt a hullámok fodrain, bearanyozva a víz felszínét.
Ebben a városban egy monumentális üdülőközpont (Aquis Sandy beach) épült, mely a turisták legkényesebb igényét is kielégíti: nyári színpad, gyermekkuckó, medencék, foci- és kosárlabdapálya, éttermek, szállodák, üdezöld sétány, vidámság, zene, görög ételkülönlegességek és italok, hajmeresztő vízi sportok.
Elhajóztunk a közeli szigetre, Paxosra, mely azért jött létre, mert Poszeidón idilli környezetben kívánta megülni nászát Amphitritével. A főváros, Gaios igazi tengerparti kikötőváros. A fehér házak, a pici tavernák, a tenger illata, a halászok kiterített hálói csalogatják a turistákat. A helyet a gazdag jachttulajdonosok is szerfölött kedvelik. Itt az egyik legfontosabb ünnep június 29-e, Szent Péter és Szent Pál napja, ilyenkor körmenet indul a szigeten a szentek tiszteletére. A másik piciny sziget, Antipaxos eredeti szépségében tündököl: a természet itt úgyszólván érintetlen. Ezen a helyen mindössze 120 ember él. A homokos part, a kristálytiszta víz élvezetessé teszi a fürdőzést. A tenger roppant ereje, a hatalmas hullámok fenséges barlangokat hoztak létre a környező partokon. Hajóutunkon delfinek és sirályok kísértek bennünket.
Korfu szépségével nem lehet betelni, a sziget kifürkészhetetlen, újabbnál újabb meglepetéssel vár, magához ölel és rabjává tesz bennünket.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..