home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Korai tavasz a piacon
Sörös Vince
2024.04.19.
LXXIX. évf. 16. szám
Korai tavasz a piacon

A tavasz korai érkezése a piaci árusok számára is meglepetés volt, a mostani lehűlés előtti időjárás ugyanis általában a májusi időszak elejét jellemezte. Viszont a magas hőmérséklet sokak számára örömet okozott, így a földieper kedvelőinek is, akik az idén egy hónappal korábban élvezhették kedvenc gyümölcsük ízét. Arra voltunk kíváncsiak, milyen változásokat hozott a kikelet gyors érkezte a termelők számára.

Csíkos Szabolcs bánáti termelő azt nyilatkozta, hogy a krumpli, újkrumpli, répa, fehérrépa, paprika, paradicsom mind hamarabb kibújt a föld alól, így a palántákat sokkal előbb kiültethették a melegágyakba, a legkritikusabb csírázási, fejlődési folyamat után — ebben a növekedési szakaszban a legérzékenyebb a növény, és ilyenkor igényli a legtöbb figyelmet.

Azt is megtudtuk, hogy a nagy meleg utáni hirtelen lehűlés kihatással van a zöldségekre, de ez csak később, a harmadik-negyedik ágon látszódik meg a növényeken, mert nem lesz annyi termés, mint az első két ágon, amikor melegebb volt. Szabolcs, aki két éve foglalkozik intenzívebben a szakmával, és az apjától folyamatosan tanul, elmondta, igyekeznek a lehető legkevesebb vegyszer alkalmazásával a legszebb, legnagyobb és legízesebb zöldségeket előállítani. Ez sok munkával és odafigyeléssel jár, gyakran nagy hőségben, mivel a fóliasátorban meleg van, a benti hőmérséklet gyakran 10-15 fokkal is meghaladhatja a kintit. Ami a gyümölcsfákat, azon belül a sárgabarackot illeti, azok is előbb virágoztak, mint kellett volna, és amikor hirtelen lehűlt -1-2-re, elvesztettek néhány virágot a fák. Ezt úgy lehetett volna megakadályozni, hogy le kellett volna fújni őket fagyálló permetszerrel, de ez is csak -1-2 fokig véd, vagyis nem garancia.

A termelői termékek vásárlása nem csupán egyszerű tranzakció, hanem egy közvetlen kapcsolat kialakítása az ember és az élelmiszerforrás között. Amikor a piacról vásárolunk, valódi emberek állnak a termékek mögött, akik szenvedélyesen és gondosan termelik őket. Ezek a termelők általában a helyi közösségek részei, mi pedig a vásárlásainkkal támogatjuk a helyi gazdaságot és a fenntarthatóbb élelmiszer-termelést. A piaci vásárlás nemcsak pénzt ad a termelőknek, hanem közvetlen visszajelzést is nyújt számukra a termékeik minőségéről és az igényekről, így segítve őket abban, hogy jobban szolgálják a közösséget. Emellett tőlük vásárolva gyakran frissebb és jobb minőségű termékeket kaphatunk, mivel azok közvetlenül kerülnek az asztalunkra, kihagyva a hosszú szállítási és raktározási folyamatokat. A piaci vásárlás tehát nemcsak élelmiszer-beszerzés, hanem közösségépítés és a fenntartható életmód támogatása is egyúttal.

Fényképezte: Apró József

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..