home 2024. április 30., Katalin napja
Online előfizetés
Könyvet olvasni továbbra is jó szórakozás
Szakáll Laura
2024.01.12.
LXXIX. évf. 2. szám
Könyvet olvasni továbbra is jó szórakozás

Több mint 4000 állandó olvasója van a Szabadkai Városi Könyvtárnak, mely korszerű körülmények között fogadja őket. Hamarosan kedvezményekkel készül, így azok, akik az újévi fogadalmak listájára az olvasást is felírták, jutányos áron válthatnak éves olvasójegyet — tudtuk meg Omerović Heléna könyvtárostól.

— Érkeztek új tagok az év elején, de nem a január a legpopulárisabb hónap a lakosság körében, ami a beiratkozást illeti. Az olvasók igyekeznek kihasználni az akciókat. A teljes áras olvasójegy 1000 dinárba kerül. Az általános iskolások február és március folyamán kedvezményesen iratkozhatnak be, emellett nyereményjátékon is részt vehetnek, mely az olvasását népszerűsíti. Az óvodások számára egész évben kedvezményes a csoportos betagosodás. Az általános iskolásoknak februárban és márciusban 1000 dinár helyett 300-at kell fizetniük, az ovisoknak az egyéves tagsági díj 150 dinár. A nyugdíjasok számára szintén egész évben van kedvezményünk, nekik 600 dinár a tagság. A felnőttosztályon az október hónap a leglátogatottabb, ekkor a középiskolásoknak a könyv hónapja alkalmából féláras a beiratkozás. Október 13-án a könyvtár születésnapját ünnepeljük, az intézmény évekre visszamenőleg a születésnap előtti és utáni napokban minden lakos számára kedvezményes tagsági díjat tesz lehetővé, mely akkor 500 dinár.


Szalai Attila felvétele

A Szabadkai Városi Könyvtár az idén is szervez író-olvasó találkozókat, olvasását népszerűsítő programokat gyermekek és felnőttek számára. Közkedveltek a szabadtéri rendezvények is, melyeket Palicson tartanak meg.

— Az olvasóink nagyon igénylik és várják ezeket az eseményeket. Ezek inkább a felnőtteknek szólnak, de már a legkisebbeknek is szervezünk ilyen rendezvényeket és különféle foglalkozásokat, melyeknek az a céljuk, hogy becsalogassuk a könyvtárba a gyerekeket. Körülbelül 30 000 könyvünk van a gyermekosztályon. A felnőtteket író-olvasó találkozókkal várjuk. A palicsi évek óta nagyon jó visszhangú, látogatott rendezvény. Talán a varázsa miatt, hiszen ott a kis udvarban, a természetben, más környezetben tartjuk meg az irodalmi esteket. Valóban különleges, családiasabb a hangulat, de a Szabadkai Városi Könyvtár gyönyörű olvasóterme is szeretettel várja a vendég írókat és az érdeklődő olvasókat is. Annak ellenére, hogy a multimédiás eszközök világában élünk, a könyvek semmiből sincsenek kizárva. Még mindig azt tapasztaljuk, hogy nagyon sokan a könyvet tartják igazi forrásnak meg szórakozásnak.

A könyvállomány folyamatosan bővül ajándékozás és vásárlás által. A szerb nyelvű kiadványokat könnyebb beszerezni, a magyarországi és a horvátországi könyveket főleg terjesztők által tudja megvásárolni az intézmény, így ezek valamennyivel költségesebbek. A pályázatokon nyert forrásokból is frissítik a kínálatot, így a kortárs szerzők művei és a legújabb könyvek is megtalálhatóak a polcokon.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..