home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Ko(ó)rkép
BALOG Anikó
2014.05.14.
LXIX. évf. 20. szám

A PodolszkI József publicisztikai pályázat különdíjas írása

Formaldehidok és ftalátok összetéveszthetetlen illatfelhőjében a kétszáz dináros melltartókkal párhuzamosan haladok, a műszálas gyermekpizsamáknál pedig balra fordulok. Született feleség kizökkenthetetlenségével közelítek a kiszemelt portékához, amikor egy hang ismerős csengése arra késztet, hogy megálljak, megforduljak, és ne higgyek a szememnek. Egyetemi végzettséggel rendelkező ismerősöm a ,,szagos bolt’’ alkalmazásában áll, éppen egy húsklopfolót próbál felszerelni a lopás elleni érzékelővel. Amikor megszólítom, és kisvártatva megkérdezem, mi szél hozta őt ide, azt mondja, Vajdaságban érzi otthon magát, tanulmányai befejeztével hazaköltözött Szabadkára. Az egyetem után pedig, egyelőre, nincs választása, pénzre van szüksége. Ezért ő egy kínai üzletben (...), míg a Magyar Nemzeti Tanács az átfogó beiskolázási programján dolgozik. Az anyanyelven történő tanulás lehetőségének biztosítása, illetve az anyagi, eszközbéli segítség megkérdőjelezhetetlen támogatás minden szülő számára. Ez a ,,gesztus’’ biztos útja a szülőföldön történő nyelv és identitás megőrzésének, továbbá záloga a megfelelő kompetenciákkal rendelkező, céltudatos fiatalok nevelésének. A felzárkóztatandókat (potenciális egyetemistákat) nevelők, őket az érettségire felkészítők mégis sokkoló célnélküliségről, motiválatlanságról beszélnek, amikor a reményteli nemzedék kerül szóba. Miben is bízhatnának ők, kiknek szülei, nővérei, bátyjai — gyakran egyetemi diplomával a zsebükben — egy ,,kínaiban’’, vagy külföldi befektetők üzemeiben álmodnak a szerbiai átlagfizetés januárban megállapított 37.966 dinárjáról?! A minimálbérből tengődők kedélye így lassan de biztosan közhangulattá lesz, és egykettőre azon kapjuk magunkat, hogy már meg sem döbbenünk a szabadkai villamosnál próbababát öltöztető közgazdász, vagy a gyorsétteremben húst sütő okleveles óvónő láttán.

400.000 szerbiai él így. Azzal a céllal (?) indulnak el reggelente otthonról, hogy ők maguk reggel hattól délután kettőig, az így megkeresett 20.000 dinár pedig 1-jéig kitartson (...)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..