home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Kinek visz virágot?
(T. T., tv.)
2011.03.02.
LXVI. évf. 9. szám

Közeleg március 8-a, a nemzetközi nőnap, melynek kialakulása más dátumokhoz, eseményekhez is kötődik. A nőnap a mai virágos, kedveskedő jellege ellenére munkásmozgalmi eredetű ünnep, mely egykor a nők egyenjogúságát hirdette. A nemzetközi nőnap létrehozói szerint az egyszerű, de mégis történelmet al...

Közeleg március 8-a, a nemzetközi nőnap, melynek kialakulása más dátumokhoz, eseményekhez is kötődik. A nőnap a mai virágos, kedveskedő jellege ellenére munkásmozgalmi eredetű ünnep, mely egykor a nők egyenjogúságát hirdette. A nemzetközi nőnap létrehozói szerint az egyszerű, de mégis történelmet alakító, harcos nők napja azt a küzdelmet eleveníti fel, amelyet a nők évszázadokon át vívtak azért, hogy a társadalomban egyenlő jogokkal és lehetőségekkel élhessenek. 1857. március 8-án emberibb munkafeltételeket és nagyobb fizetést követelő textilipari nődolgozók tüntettek New York utcáin. 1866. szeptember 3. és 8. között az I. Internacionálé (hivatalosan: Nemzetközi Munkásszövetség) első kongresszusán határozatot fogadtak el a nők hivatásszerű munkavégzéséről. Az 1899. július 14-én kezdődő II. Internacionálé alakuló közgyűlésén ismét napirendre került a téma, és Clara Zetkin beszédében meghirdette a nők munkához való jogát, az anyák és gyerekek védelmét, valamint a nők széles körű részvételét az országos és nemzetközi eseményekben. 1909-ben az Egyesült Államokban tartották meg az első nemzeti nőnapot február utolsó vasárnapjára, 28-ára időzítve. A II. Internacionálé VIII. kongresszusán 1910. augusztus 28. és szeptember 3. között határoztak arról, hogy a nők választójogának kivívása érdekében nemzetközi jelleggel nőnapot tartanak. 1911. március 19-én Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban tartották meg a világon először a nemzetközi nőnapot. 1917. március 8-án (a Julianus-naptár szerint február 23-án, azaz: február utolsó vasárnapján) Oroszországban nők tüntettek kenyeret és békét követelve. Négy nappal később - nem közvetlenül ennek a tüntetésnek a hatására - II. Miklós cár lemondott a trónról, s Oroszországban polgári kormány alakult, mely szavazati jogot biztosított a nőknek. Ezzel vált véglegessé a nőnap dátuma is, mely a világ legtöbb országában március 8-a. E nap alkalmából a férfiak virággal vagy egyéb ajándékkal lepik meg hölgytársaikat, de még a hölgyek is megajándékozzák egymást. A héten azt kérdeztük olvasóinktól, hogy kinek visznek virágot a nemzetközi nőnap alkalmából.
SZARAPKA Rudolf ludasi sofőr:
- Megteszem a tiszteletköröket az idén is: a szűkebb családom nő tagjait virággal lepem meg. A nőnapot és az e napi ajándékozást mindenképp jó dolognak tartom, de véleményem szerintem ma már teljesen elveszítette a jelentőségét s talán az értelmét is ez az ünnep. Az emberek március 8-án tolonganak a virágüzletekben, 9-én pedig meg már el is felejtik, mit ünnepeltek tegnap.
HEVESI Margit nagybecskereki háziasszony:
- A páromtól, a rokonoktól és az ismerősöktől rendszerint kapok virágot a nemzetközi nőnap alkalmából, és a hölgyismerőseimet én is meglepem egy-egy szál vagy cserép virággal. Szép dolognak tartom az ajándékozást, de elszorul a szívem, ha arra gondolok, mennyi szegény ember él ebben az országban, s nem mindenki engedheti meg magának, hogy szeretteit akár csak egy szál virággal is megajándékozza.
BICÓK Géza óbecsei földműves:
- Természetesen a feleségemnek, rajta kívül pedig a hölgyismerőseimnek és a szomszédasszonyaimnak is virágot ajándékozok március 8-án. A nejemet nemcsak ünnepek alkalmával, hanem évközben is gyakran meglepem apróbb ajándékokkal és virággal, de a nőnapnak valamilyen különleges varázsa van, s ilyenkor még ő is jobban megörül az ajándéknak a szokásosnál. Hol vágott, hol cserepes virágot vásárolok neki, az idén azonban még nem tudom, milyennel lepjem meg. A kínálat minden évben rendkívül nagy, csak legyen elég vastag a pénztárcánk hozzá. A feleségem minden vágya egy nagy életfa, mely jól illene a többi növényhez. Valószínűleg olyat veszek majd neki.
REMETE Csaba magyarkanizsai kovácsmester:
- Minden évben a lányomnak, anyámnak és a kedvesemnek viszek virágot nőnapra, a többi hölgyismerősöm pedig szerény kis ajándékot kap tőlem. A kislányom kedvence az orchidea, ő minden évben ezt kapja tőlem, a kedvesem a rózsát kedveli, édesanyám pedig a gerberát. Természetesen az év többi napján is gondolok a hölgyekre, máskor is szokásom az ajándékozás, például a születésnapjukon meg karácsonykor is. Van, aki évközben tulipáncsokrot kap tőlem, közepében egy vastulipánnal, vagy egy üveg bort. Mindezért cserébe kedvességet kapok. De olykor bizony néha engem is meglepnek a hölgyismerőseim különféle apróságokkal: konyharuhát, parfümöt vagy dezodort ajándékoznak nekem. El szeretném azonban mondani, hogy nem az ajándék értékén van a lényeg, hanem a kedvességen, azon, hogy gondolunk egymásra. A mai pénztelen világban nagyon jó ötletnek tartom a saját kezűleg készített ajándékokat is.
PÓSA Zoltán szabadkai kereskedő:
- Elég kétértelmű a kérdés: a nemzetközi nőnap alkalmából csak a feleségemnek szoktam kedveskedni, másnak nem. Ezenkívül csak a temetőbe viszek még virágot. A feleségemtől, amikor március 8-án felköszöntöm, cserébe mosolyt, boldogságot és tiszteletet kapok. De az év más napjain is igyekszem kedveskedni neki, például a névnapán, a születésnapján vagy a házassági évfordulónkon, de a gyermekem születésnapján is, hiszen tőle kaptam a legnagyobb kincsem, a gyermekemet.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..