home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Kiemelt beiskolázási támogatás
(-ya)
2011.01.26.
LXVI. évf. 4. szám

Nagybecskereken széles körű megbeszélést folytatott dr. Korhecz Tamás, az MNT elnöke - Az ingyenes iskolabusz, a jelentős összegű, kiemelt beiskolázási támogatáson kívül az MNT más kedvezményeket is felkínál azoknak a szülőknek, akik a szórványban az anyanyelvű oktatás mellett döntenek ,,A Magyar Ne...

Nagybecskereken széles körű megbeszélést folytatott dr. Korhecz Tamás, az MNT elnöke - Az ingyenes iskolabusz, a jelentős összegű, kiemelt beiskolázási támogatáson kívül az MNT más kedvezményeket is felkínál azoknak a szülőknek, akik a szórványban az anyanyelvű oktatás mellett döntenek
,,A Magyar Nemzeti Tanács stratégiai célja, hogy megőrizze és fejlessze a magyar nyelvű oktatást a szórványban. Célunk megvalósulását számos olyan programunk és intézkedésünk hivatott elősegíteni, amelyeknek az élőkészítésén folyamatosan dolgozunk, annak érdekében, hogy erőfeszítéseink már a következő tanévben dokumentálható haladást és fejlődést eredményezzenek'' - olvasható az MNT sajtóközleményében.
,,Ez irányú tevékenységünk részeként a MNT elnöke és munkatársai, január 19-én Nagybecskereken széles körű megbeszélést folytattak az egyetlen magyarul oktató nagybecskereki általános iskola vezetőivel és pedagógusaival. A Sonja Marinković (volt Messinger) iskolában megtartott megbeszélésen - amelyen részt vettek még dr. Német László megyés püspök, valamint a nagybecskereki magyar oktatást támogató civil szervezetek képviselői is -- megvitattuk a helyi magyar nyelvű általános iskolai oktatás jelenét, az oktatást veszélyeztető problémákat, valamint azokat a kezdeményezéseket, amelyektől a magyar oktatás megerősödését várjuk.''
Az összejövetelen dr. Korhecz Tamás, az MNT elnöke biztosította a jelenlevőket, hogy a magyar országos önkormányzat - azon felül, hogy messzemenően felkarolja és támogatja a magyar nyelvű oktatás erősítését szolgáló helyi erőfeszítéseket - maga is szerteágazó konkrét intézkedéseket tesz, hogy még az idén minél több magyar gyerek kezdje meg magyar nyelven az általános iskolát Nagybecskereken. ,,Kora tavasszal személyesen keresünk fel minden olyan szórványban élő magyar szülőt, akinek a gyermeke az idén indul első osztályba, és felkínáljuk nekik azt az iskolakezdési támogatási csomagot, ami a gyermekek magyar nyelvű osztályba íratására serkentheti a szülőket. Az ingyenes iskolabusz, a jelentős összegű, kiemelt beiskolázási támogatás mellett más kedvezményeket is felkínálunk azoknak a szülőknek, akik a szórványban az anyanyelvű oktatás mellett döntenek'' - mondta az MNT elnöke.
Sajnos, jelenleg Nagybecskereken, Muzslyát nem számítva (de ehhez hasonló a helyzet Újvidéken, Zomborban és Nagykikindán is) a magyar szülők többsége szerb iskolába íratja a gyermekét. Ezen, a közösségünk kultúráját, nyelvét és létét fenyegető évtizedes jelenségen szeretne változtatni az MNT, és ebben a törekvésében számít minden cselekedni, a közösségért tenni akaró magyar ember támogatására.
A megbeszélés részvevői arról is döntöttek, hogy a Sonja Marinković iskolát az MNT kiemelt jelentőségű magyar oktatási intézménnyé nyilvánítja, és hogy az iskola felújítása, műszaki felszerelése prioritást kap a közeljövőben, annak érdekében, hogy a magyar nyelvű oktatás méltó XXI. századi körülmények között folyhasson Nagybecskereken, s ezáltal vonzóbb legyen a szülők és a diákok számára egyaránt.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..