home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Két magyar érem három nap után
Tóth Tibor
2022.02.08.
LXXVII. évf. 5. szám
Két magyar érem három nap után

Egy magyar éremmel zárult a téli olimpia harmadik versenynapja, miután a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres távján Liu Shaoang bronzérmet szerzett. A döntőben Liu Shaolin Sándor ért elsőként célba, de a videózás után Liu Shaolint két esetben is szabálytalannak találták a bírók, és kizárták a versenyből. A győzelmet így a kínai Zsen Ce-vej szerezte meg Li Ven Lung előtt, míg a negyedikként célba érő Liu Shaoang lett a bronzérmes.

Liu Shaoang a téli olimpiákon a kilencedik magyar érmet gyűjtötte be, elsőként szerzett három téli olimpiai érmet és elsőként szerzett egy olimpián két érmet — Liu Shaoang tagja volt a pjongcsangi nyertes férfiváltónak és a szombaton Pekingben bronzérmes vegyes váltónak (Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, John-Henry Kruger, Jászapáti Petra, Kónya Zsófia) is.

Az eddigi egyetlen magyar aranyérmet négy évvel ezelőtt Pjongcsangban a rövidpályásgyorskorcsolya-férfiváltó szerezte. A két ezüstérem közül az első 1948-ban páros műkorcsolyában született a Kékessy Andrea—Király Ede-kettős révén, a második pedig 1980-ban a Regőczy Krisztina—Sallay András-duónak köszönhetően.

Bronzéremből szombatig ötöt szereztek magyar sportolók a téli olimpián, 1932-ben és 1936-ban a Rotter Emília—Szollás László-kettős végzett harmadikként, 1952-ben és 1956-ban pedig a Nagy testvérek — Marianna és László — zártak harmadik helyen a páros műkorcsolya versenyében. Szombaton a Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, John-Henry Krueger összeállítású magyar csapat lett bronzérmes a rövidpályás gyorskorcsolyázók 2000 méteres vegyes váltó számában.

Pekingben már a harmadik nap után minden idők legeredményesebb magyar szereplését nyújtja a magyar küldöttség, hiszen először sikerült két érmet nyerni egy olimpián.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..