home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
„Készülj hazám!”
Tóth Lívia
2022.03.16.
LXXVII. évf. 11. szám
„Készülj hazám!”

A zentai Felsővárosi köztemetőben kegyeletes koszorúzásra és főhajtásra gyűltek össze az emlékezők az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc áldozatainak emléksírhelyénél, majd „Készülj hazám!” címmel ünnepi műsort tartottak a művelődési házban.

A temetőben az alkalmi tiszteletadás szónoka Szabó Péter, Paks város polgármestere volt. Elmondta, nagy örömükre szolgál, hogy tavaly szeptemberben aláírhatták Zenta és Paks testvérvárosi együttműködését. Bíznak benne, hogy e kapcsolat a két település számára a következő évtizedekben számos lehetőséget nyújt, hogy megélhessék nemzeti összetartozásukat, és közösségeik értékeivel, lehetőségeivel gazdagítsák egymást.


Paks küldöttsége elhelyezi a kegyelet koszorúját

— Kívánom, hogy értsük és éljük 1848. március 15-e üzenetét. Tegyen bennünket ma is büszkévé, bölccsé. Adjon tiszta értékrendet, bátorságot, összetartozást és jövőt. És éljük meg felelős döntéseinkben, cselekedeteinkben családjaink, hazánk és településünk javára a forradalmárok immár örökre tiszta és fiatal lelkületét — hangsúlyozta beszédében.

Közreműködött a Pöndöly asszonykórus, Nagy Rózsa szólóénekes és Galusz Áron versmondó, majd a jelenlévők elhelyezték a kegyelet koszorúit az emléksírhelynél.


Czegledi Rudolf

Az esti műsor kezdetén Czegledi Rudolf polgármester és Süli János, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter osztotta meg ünnepi gondolatait az egybegyűltekkel.

— Ma is meg kell vívnunk a mindennapi csatáinkat, szolgálnunk kell a nemzetet alázatosan és méltósággal. Közösségeink távol lehetnek egymástól, de szellemiségben, gondolkodásmódban és a nemzeti tudatunkban együtt vagyunk — mondta Czegledi Rudolf, majd arra mutatott rá, hogy tisztelni kell, és tovább éltetni azokat a vívmányokat, amelyek meghatározzák a jelenünket, a nemzethez tartozásunkat és a nemzettudatunkat.


Süli János

Süli János is azt emelte ki, hogy a mai emberek harca is sok verítéket és fáradságot kíván a gyárakban, a kórházakban, a földeken, a hivatalokban egyaránt. Mint mondta, a most körülöttünk zajló események néhány évtized múlva ugyancsak egy fejezetként fognak szerepelni a történelemkönyvekben. Beszédét a himnusz soraival fejezte: Isten, áldd meg a magyart, Isten, áldd meg a zentaiakat!

A színpompás, nagy közönségsikert arató programban több koreográfiával mutatkozott be a paksi Tehetség Művészeti Iskola néptáncegyüttese, a zentai Szikra és Ispiláng néptáncegyüttes — a táncokhoz a talpalávalóról a Duhaj zenekar gondoskodott —, a szintén helyi Délibáb Magyar Művelődési Egyesület, valamint Baráth László klarinét- és tárogatóművész.

„Készülj hazám, ez ünnepélyre, / Készülj, és örvendj, oh boldog haza!” (Petőfi Sándor)


Részlet az ünnepi műsorból

Fényképezte: Tóth Lívia

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..