home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Kerti elemek, gyermekjátékok JOYwoodból
Szakáll Laura
2022.07.24.
LXXVII. évf. 29. szám
Kerti elemek, gyermekjátékok JOYwoodból

A természetes anyagok soha nem mennek ki a divatból, ha bútorokról, lakberendezési tárgyakról, kiegészítőkről vagy kerti dekorációs, illetve funkcionális elemekről van szó. A fa igen változatosan felhasználható. A raklapok is egyre divatosabbak, sokan vásárolnak belőlük készített kerti ülőgarnitúrát vagy akár a lakásba is beilleszthető elemeket, de az ügyesebbek maguk is megcsinálhatják a vágyott asztalt, padot.

A világjárvány kitörése, a bezártság sokakat arra ösztönzött, hogy keressenek hobbit maguknak, mellyel eltölthetik az időt a kijárási tilalom alatt. Vannak, akik ebben annyira feltalálták magukat, hogy kézműves-vállalkozásba fogtak. A szabadkai Szőcs Lehelt is a koronavírus indította el azon az úton, amelyen most jár. Sokakhoz hasonlóan kertészettel kezdett foglalkozni, főleg paradicsomot ültetett, ehhez magaságyást épített fából. Ez olyan jól sikerült, hogy másoknak is megtetszett, és hasonló kerti elemet rendeltek tőle. Majd a magaságyást kerti homokozó követte, melyet már több méretben, különféle kiegészítőkkel készít a kollégájával közösen.

— A COVID előtt szintén vállalkozó voltam, de ezt a világjárvány elvitte, és alternatívát kerestem. Mindig is szerettem az alkotást meg azt, hogy teremtsek valamit az anyagokból a szerszámokkal, így adta magát, hogy kipróbáljam a fával való munkát. Gyermekeknek készítünk kisebb konyhai kiegészítőket, fellépőket, melyek segítségével a kicsik elérik a konyhapultot, és tudnak segíteni például a mosogatásban. Ez nálunk nagyon bevált. Először ugyanis magunknak készítettünk egy ilyet, és a gyermekünk nagyon élvezi, hogy tud kavargatni, a főzésben szorgoskodni. Ebből adódott az ötlet, hogy felkínáljuk másoknak is, és elég sokat vesznek belőle. Mivel egyre több megrendelés jött, lett egy kollégám, Kornél, aki szintén kézműves, kerámiával foglalkozik, de a fánál is besegít, és most már ketten dolgozunk. Bútorokkal egyelőre nem foglalkozunk, de gondolkozunk rajta, piknikasztalokat szeretnénk készíteni. Ez lehet a következő dolog, melyet előállítunk majd. A legtöbben Szabadkáról és környékéről keresnek meg bennünket, de Adáról, Topolyáról, Bácskossuthfalváról, Magyarkanizsáról is vannak megrendeléseink. Rendezvényekre körülményes lenne eljutni, mert amiket mi készítünk, azok nagyobb tárgyak, nehéz volna megoldani a szállítást. De idővel, ha lesz több kisebb méretű gyermekjáték vagy kiegészítő, ezeket kivinnénk a rendezvényekre, vásárokra. Fenyőfával, fatelepi fával, valamint raklapokkal is dolgozunk. A raklapra külön hely nincs, ahonnan megvásárolhatnánk, főleg fatelepről szerezzük be az anyagot.

* Bővítést terveznek?

— Folyamatosan, mert az interneten is rengeteg mindent lehet látni, sok ötlet van, valamint az emberek is küldik az elképzelésüket, hogy mit szeretnének. Azt is tervezzük, hogy gyermekeknek készítünk ágyat, négy-öt éves kortól. Van egy kétéves kisfiunk, így valószínűleg ő kapja meg az első ilyen ágyat, aztán, ha lesz érdeklődés, másnak is készítünk.

* Színezik a fát, festik, vagy meghagyják a természetes árnyalatait és textúráit?

— Nagyon szeretjük a fa mintáját, ahogy kirajzolódik, ezért nem kezeljük fedőfestékkel, csak integráljuk, illetve védőkezelést alkalmazunk, mely színes is lehet. Fontos, hogy megmaradjon, látsszon a fának az erezete, a legtöbben így kérik.

* Többféle homokozó található a kínálatukban.

— Kapható rajztáblás kiegészítővel, kihajthatós paddal, illetve lecsukható változatot is gyártunk, mert sokan ezt szeretik a háziállatok miatt. Az utóbbi padnak is használható, a teteje levehető.

* Műanyag vagy fa, melyiket választják inkább az emberek?

— Sajnos nagyon nagy áremelkedés tapasztalható, mely a fát is érinti, így viszonylag drága alapanyaggá vált. Ezért a fatermékek is drágábbak, mint a műanyagból készültek. Persze más egy műanyag tárgy, mint egy fából készült helyi termék. A visszajelzések alapján azt látom, hogy az emberek keresik a faelemeket. A járvány alatt megnőtt az igény a magaságyásokra, mert akkor sokan elkezdtek kertészkedni, de viszonylag sok fa kell hozzá, így elég drága, és ebből nem készítünk annyit.

* Örömét leli a munkában?

— Igen, örömmel dolgozom. A nevünk is JOYwood, mely azt jelenti, örömfa. Arra utal, hogy szeretjük készíteni, meg azt is élvezzük, hogy ezzel örömet tudunk szerezni az embereknek. Egy konyhai fellépő, melyet a gyermek használ, vagy egy homokozó, melyben a gyermekek szívesen játszanak, örömet szerez. A nevünkben is ez a kettősség jelenik meg. Egyelőre szeretnénk ezt így fenntartani, egy kicsit bővíteni a termékkínálatot, növelni a rendelések számát. Viszont nagy növekedést nem tervezünk, mert szeretnénk, ha ez az egész nem nőne túl rajtunk, és az öröm is megmaradna.


Fotók: Szőcs Lehel

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..