home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Keresztény értékekre nevelik a gyerekeket
Fehér Márta
2020.02.14.
LXXV. évf. 7. szám
Keresztény értékekre nevelik a gyerekeket

Nemrégiben iskolanapot ünnepelt a szabadkai Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Kollégium, ekkor volt a kollégium kápolnájának a búcsúja is. Az intézmény védőszentje Szent Pál apostol. Az idén is várják a beiratkozni vágyókat, a fiúknak bentlakásról gondoskodnak a szemináriumban, a lányok pedig a délelőtti tanítás végéig maradhatnak, számukra a szabadkai diákotthon lehet jó megoldás.

— Minden családban vannak jelentős ünnepek, melyek egybegyűjtik a családot, melyekre külön készülnek. Így van ez a Paulinummal is, nekünk az iskolanap és a kápolna búcsúja a legjelentősebb ünnep az évben — mondja Miocs József igazgató-rektor. — Emellett a hivatások vasárnapját is kiemelném, hiszen az iskola elsődleges célja, hogy lelki hivatásokat, egyházi szolgálatokban levőket készítsünk fel. Elsődlegesen azoknak nyújtunk helyet, akik papi, diakónusi, hitoktatói, kántori hivatásra készülnek, egyházi, karitatív szolgálatban dolgoznának. De másokat is fogadunk, hiszen nagyon sok szülő azt mondja — és ezt különösen most, a migránsinvázió meg az elvándorlás korában, mely nemcsak Európára, hanem az egész világra kihat —: atya, mi nagyon szeretnénk a fiunkat vagy a lányunkat magukhoz beíratni, tudjuk, hogy maguk nevelnek is, keresztény értékekre nevelik a gyerekeket. Mi ezt hangsúlyozzuk, hogy itt egy kétezer éves kereszténységről beszélhetünk, egy több mint ezeréves országról, Szent Istvánnak köszönhetően. Európát a kereszténység vitte előre, és mi ezen értékek mentén neveljük a gyerekeket, miközben jó alapokat kapnak ahhoz, hogy tanulmányaikat bárhol tudják folytatni.

Az intézmény vezetője büszkén vallja, hogy ötvennyolc éve folyamatosan működik az iskola, mely egy klasszikus nyelvi gimnázium, latint, ógörögöt tanulnak a diákok, filozófiára, teológiára, történelemre, jogra készítik fel őket, és sikeresen bejutnak a kívánt szakokra, a legjobbak között vannak. Hozzáteszi, hogy a Paulinumot befejezettek természetesen bárhol továbbtanulhatnak, ám ha valaki például az orvostudományi karon folytatná, bizony, külön kell felkészülnie a felvételire.

— Diákjaink java része Magyarországon, Szegeden, Budapesten tanul tovább. Vigasztaló számunkra, hogy akik teológiára mennek, mind visszajönnek, különösen azok, akik papnak tanulnak, hiszen szeretnének a mi népünkért, híveinkért, a magyarságért tevékenykedni faluban, városban, az életüket ennek szentelni, ez egy nagyon nagy pozitívum. Előfordult, hogy valamelyik magyarországi püspökség kért papot tőlünk, mert nagyon nagy paphiány van például Pécsett, Kaposváron, így néhányan valamelyik magyarországi egyházmegyében vagy szerzetben látnak el szolgálatot. 

Hagyományos felvételi vizsga a Paulinumban nincs, a gimnázium ugyanis egyházi alapítású, államilag elismert és támogatott, ezért van egy bizonyos autonómiája. Ez az egyetlen katolikus iskola, intézet Szerbiában, hasonló státusa négy pravoszláv intézménynek van. A jelentkezőtől elvárás, hogy rendszeresen járt hitoktatásra, ajánlólevelet kell hoznia a plébánosától vagy a segédlelkésztől, diakónustól, kántortól, hitoktatótól. Számít a kisérettségi eredménye is, valamint elbeszélgetnek a jelölttel, a szüleivel, majd a testület egy megbeszélés után hoz döntést a felvételről. Az intézménybe előzetes telefonos bejelentkezés alapján bármikor ellátogathatnak gyermekükkel a szülők.

— Ez egy kis iskola, jó iskola, fel van szerelve mindennel, óriási előnye, hogy nemcsak az oktatás, hanem a nevelés és a felzárkóztatás is központi helyen van. Keresztény értékekre nevelünk. Ha szükség van rá, segítünk, beszélgetünk a diákjainkkal, a tanárok nagyon készségesen, szívvel-lélekkel dolgoznak, minden tantárgyat szaktanár oktat, ha kell, különórákat is tartanak, térítésmentesen. Nagyon szívesen segítek, atya, csak a gyerekből legyen valami — idézi a beszélgetés végén tanárait a rektor.

Néhány diákkal is találkoztunk. A csantavéri Huszár Ádám harmadikos, papnak készül:

— Éreztem, hogy a lelki hivatás felé kell indulnom, hogy engem az Úr a papságra hívott. Bennem ez úgy dőlt el, hogy én már régóta ministráltam a templomomban, és éreztem, hogy minél közelebb vagyok a Jóistenhez és az oltárhoz, annál jobban érzem magam. Szegeden vagy Budapesten szeretnék majd teológiát tanulni. Az első évben nehéz volt a szülőktől elszakadni, de most már nem okoz nehézséget a távolság. A hitoktatás itt sokkal tágabb, lélekben is erősödünk, különféle lelkinapok vannak, minden délután van szentmise, mely felkészít bennünket a következő napra, és lelkileg feltölt. Szüleim támogatták a választásomat, nagyon jó szívvel vették, hogy papnak szeretnék készülni, most is támogatnak, hogy folytassam a tanulmányaimat.

A kupuszini származású, végzős Kiss Tamás viszont marketingmenedzsmentre szeretne továbbmenni:

— Nem mindenki készül papnak vagy akar teológiát tanulni, én sem, bár itt zenéléssel is foglalkozom, egy most harmadikos diákkal zenélünk együtt már két-három éve, egyre jobban fejlődünk, ezt sem fogjuk abbahagyni. Ennek ellenére én más irányban szeretnék továbbtanulni. Jelenleg Magyarországon lakom, a családom ugyanis Kalocsára költözött munkavállalási céllal, így én Budapesten vagy Szegeden folytatnám tanulmányaimat. Az elején nehéz volt, hogy nem járhatok mindennap haza, és hogy el vagyok szakadva az otthoni barátaimtól és a családtagoktól, de aztán megszoktam, és olyan jó programok vannak itt — a zenélés, ugye, a különféle találkozások, séták az iskolával, rendezvényekre megyünk, baráti kör is akad. Sokat kell tanulni, de ez mindenhol így van, és aki szeretne valamit elérni az életben, annak tanulnia kell.


Kiss Tamás, Petrovity Ádám, Huszár Ádám, Varga Sámuel (Szalai Attila felvételei)

A másodikos Varga Sámuel Felsőhegyről érkezett, idősebb tanulóktól hallott az intézményről, és a bátyja is ide szeretett volna jönni, ám másként alakult:

— Én körülbelül ötödik osztályos korom óta ide készülök, megnéztem az iskolát, megismerkedtem a rektor úrral, nagyon megtetszett minden. A papi hivatásban gondolkodom, azért szerettem volna ide jönni, de ha esetleg meggondolom magam, ez a diploma, ez a felkészültség bármilyen egyetemre nagyon jó lesz. Ezzel a céllal jöttem, hogy egy rendkívül jó diplomát tudjak szerezni. Így, hogy törekszem, tanulok, nem igazán nehéz. A szemináriumban persze időbe telt, mire megszoktuk egymást, hiszen különböző kultúrákból érkeztünk, van, aki Boszniából vagy Bánátból, különböző személyiségek vagyunk. Ez volt nehéz, megtanulni együtt élni.

Petrovity Ádám is csantavéri, harmadik osztályba jár, a kis létszámú tagozatok vonzották:

— Itt sokkal jobban tud figyelni a tanár minden diákra, nem úgy, mint egy nagy létszámú osztályban, ahol a tanulók felét igazából nem is érdekli az óra. Itt mindenkivel egyformán tud foglalkozni a tanár, és aki egy kicsit gyengébb, annak még egyszer elmagyarázhatja az anyagot. Én pszichológiával szeretnék majd foglalkozni, valószínű, hogy Magyarországon folytatom. Papi hivatásban nem gondolkodtam, az általános iskolában még a matematika és az informatika érdekelt, utána szerettem volna tanár lenni, azért is jöttem ebbe az iskolába, mivel a szerb tanító bácsim szintén itt végzett, ő ajánlotta nekem ezt az intézményt. Láttam, hogy belőle jó tanár lett, és bíztam abban, hogy belőlem is az lesz majd. De időközben mégis meggondoltam magam, és pszichológiára megyek majd tovább. Olyanok vagyunk itt, mint egy nagyobb család, jól megértjük egymást, vannak problémák, de mindig meg tudjuk oldani őket.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..