home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Karanténban. Lenni
Martinek Imre
2020.05.04.
LXXV. évf. 18. szám
Karanténban. Lenni

Karanténban lenni… Nos, ez a kényszerállapot minden korosztálynak alaposan feladta a leckét. Ezúttal a pancsovai Balassa házaspárnál kértem (és kaptam) digitális audienciát. Csupán egyetlen, mégis lényegre törő kérdéssel: miként telnek a napjaik?

A házaspár április közepén kelt válaszlevelét a nej, Juci néni fogalmazta meg. Balassa Julianna nyugalmazott pedagógus. A Tanárnő, akinek kemény évtizedeken keresztül folytatott, szerteágazó és gyümölcsöző munkásságát (a többi közt a Magyar Percek tévéműsor „eszmei anyja”, riportere és felelős szerkesztője; a szép emlékű Börcsök Erzsébet Vajdasági Módszertani Központ elnök asszonya; a történelmi VMDK egyik oszlopos tagja; a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület elnökségi tagja) Kisebbségekért Díjjal, Aracs-éremmel, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével és Magyar Életfa díjjal köszönte meg a közösség.

— Hogy hogyan telnek a napjaink a vesztegzárban? Röviden: belenyugovással. Mint Sütő Adventjében, mindössze ellenkező előjellel. Szívünknek oly kedves verssorok igézetében. Könnyűléptű szívünkben „megterem az érett és tünődő kevésszavú alázat”. De Radnótival, a költővel ellentétben remélni merjük még, hogy ott, „Hol azelőtt az angyal állt a karddal”, talán most is van valaki. És emlékezünk, csak emlékezünk, mint a régi dalban.

„Egy régi dal, egy régi kép eszünkbe jut, szívünkbe tép.
Így múlik el az életünk: emlékezünk, emlékezünk.
[…]
Egy kiskabát, egy rongykabát, agyaggolyók, meg rongybabák
Gyermekkorunk hívó szava: Hol vagy fiam? — s te hol vagy mama?”


Balassa Julianna és Ferenc 2017 szeptemberében (a szerző felvétele)

Hogy hol van az a sok fiú és sok leány, akik most megállhatnának a teraszunk alatt, az ajtónk előtt, és megetethetnék az éveken át dédelgetett, kedves madarainkat, és mentenék a gaztól kertjeinket? A világ minden táján szanaszét — kergetve a háborúk viharjától, majd pedig a nélkülözéstől, a kilátástalanságtól. Jelenünkben ők ott(hon), mi pedig itt(hon) méricskéljük az egymás közötti távolságot meg az egyre fogyó (másod)perceket.

„A föld csöndje

fekszik, nehéz. Ágak, karok nyulnak:
Minden hatalmat!... Lombos hajamba
száraz ág hull. A száraz ágak hullnak.
[…]
s kijöttem, hogy erőm összeszedje,
mint a néni a gallyat, a bánat.”
(József Attila: Bánat)

…És a végeláthatatlan csarnokokban némán és szorosan egymás mellé „felsorakoztatott” emberi tragédiák képkockái láttán eltörpül minden. Minden korábbi, eget rengető(nek vélt) baj, sérelem, és óhatatlanul eluralkodik a bánat meg a Bánat:

— Csakhogy nem kijöttem, hanem bejöttem. Bejöttünk, már hajnal előtt megtöltöttük a raktárt az egy hétre szóló létfenntartó, immunerősítő, profán dolgokkal. Hogy erőnket összeszedje egy kiadós alvás, majd a négy fal között is jöhessen a napos oldal. Nemcsak keresve, de meg is lelve benne mindazt a sok szépet, amellyel a nyolcvan évünk megajándékozott.

„Mint nyugtalan madár az ágakon,
Helyrül-helyre röpköd gondolatom,
Szedegeti a sok szép emléket,
Mint a méh a virágról a mézet;
Minden régi kedves helyet bejár…”
(Petőfi Sándor: Szülőföldemen)
 
— Bejár, sok szép közösségi emléken is elidőzve, melyeket kedves, fiatal barátaink is segítenek felidézni egy-egy emlékkel. Régi fényképekkel, melyeken még felismerhetőknek tetszünk. Emlékek és filmek, könyvek és hangversenyek. Lelkészeinknek köszönhetően pedig lélekemelő szertartások. És versek, versek és ismét versek. Klasszikusok. Könyvből és kisujjból. Újabb ötcsillagos felfedezések a megosztásokból, korábbi tevékenységünk már-már elfeledett nyomai a hazai „levéltárból”. Százhúsz év családi levelezése, felélénkült kapcsolat a harminchárom Nagy unokával és a többi rokonnal.


Szabó Attila archív felvétele

— Tudomásulvételek ideje is ez, a barátaink általi segítségnyújtás önzetlen felajánlásának és a tényleges segítségnek. Meghatódunk újra és újra az emberek jóságán, amint feledtetni igyekeznek velünk e kényszerűség szülte pillanatnyi ellehetetlenítésünket. No, meg életkorunk állandó orrunk alá dörgölését, mely állapotnak még, hál’ istennek, nemigen érezzük igazi súlyát. Még. S az sem meglepő, ha mindezt olykor-olykor némi kocsisimádsággal is fűszerezzük. Leginkább abból adódóan, amiért sorok és nyilatkozatok tömkelegéből kell kihámoznunk a vegytiszta valót. Már ha egyáltalán létezik ilyesmi. 

— Kérded, miképpen telnek napjaink a vesztegzárban? Röviden: vesztegelve! Költői hangulatban, mint Reményik Sándor írja az Ahogy lehet című versében: „Keserű, tehetetlen nevetéssel / Békülve meg akármi rendeléssel.” Miért, talán van más kiút is?! És „Mennyi munka maradt végezetlen! (Babits Mihály: Ősz és tavasz között)azért valamire talán még futja?! Illetve operett-stílusban: „Kettecskén, az élet édes álom kettecskén” (Jacobi Viktor: Leányvásár).

— Hál’ istennek nekünk, kettőnknek ez utóbbi is megadatott!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..