home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Játékos környezettudatosság
Muhi Melinda
2023.05.16.
LXXVIII. évf. 19. szám
Játékos környezettudatosság

Az elmúlt években világszerte egyre növekvő figyelem irányul a környezetvédelemre és a fenntarthatóságra, és ebben a folyamatban az oktatásnak is kiemelt szerepe van.

Az általános iskolák alsó tagozatain már az első osztályban környezetismeret-órán kiemelt figyelmet fordítanak a témára. A szabadkai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolát a szülők és a gyermekek körében „zöld iskolánakˮ is szokták nevezni, hiszen már az első napoktól kezdve a szelektív szemétgyűjtésre, műanyag flakonok és kupakok gyűjtésére ösztönzik a tanulókat. Az iskola ebbe a folyamatba a szülőket is bevonja. Az általános iskolában egyre gyakoribb, hogy a tanárok és a szülők együttműködésével környezettudatos projektumokat szerveznek, melyek segítségével a gyerekek már korán megismerkednek a környezetvédelem fontosságával, és megtanulják, hogyan élhetnek a lehető legfenntarthatóbban.


Kezdődik a munka

Egy ilyen projektum keretében az említett általános iskola 1. c osztályos tanítója, Grubanov Martinek Emília kezdeményezésére az elsős gyermekek és szüleik újrahasznosított anyagokból álarcokat készítettek. A cél az volt, hogy a gyerekek megismerjék az újrahasznosítás fontosságát, és hogy megtanulják, hogyan lehet egyszerűen és kreatívan használni azokat az anyagokat, amelyeket már a szemétbe dobnának. Volt már az osztályban hasonló műhelymunka, mely alkalmával a tanulók és a szülők robotokat készítettek, most viszont a farsangi időszak után, de még annak a szellemében álarcok készítésében vettek részt.

Az osztálytanító és a gyermekek gondosan átalakították az osztálytermet „alkotókuckóváˮ, és ott várták a szülőket, akik az alapanyagokat hozták. Az álarcok készítéséhez tojástartókat, műanyag zacskókat, kupakokat, régi újságokat, kartondobozokat, textilmaradékokat, gombokat, tollakat és már nem használt fonalakat is felhasználtak. Az apukák és az anyukák gyermekeikkel még otthon megbeszélték, hogy pontosan milyen álarcot fognak készíteni. Volt olyan tanuló is, aki egy komplett tervrajzot készített a folyamatról, majd azt követte a műhelymunka során! Egyes szülők előre elkészítették az álarcok alapját, míg mások a gyerekekkel együtt dolgoztak az elképzelések megvalósításán.


Fontos a pontosság

Az újrahasznosítás szinte napi téma az elsősök körében, így izgatottan vágtak neki az alkotásoknak, majd tizenhat kreatív álarc készült el. Az álarcok mindegyike teljesen egyedi lett: volt sík, de 3D-s álarc is. A nap végére egy minikiállítást is szerveztek, melyen jelen voltak az iskola más pedagógusai is. Az alkotások között megtalálható volt ördög, oroszlán, elefánt, nyuszi, macska, bagoly, tündér, kutya és még sok más figura is.

Mivel az iskola minden tanulója hónapok óta gyűjti a kupakokat, a következő megmérettetés az lesz, amikor a kupakok mennyiségét az iskolában lemérik, és átadják a szervezőknek. Környezetünk biztosan meghálálja az ilyen pedagógiai gondolkodást, a környezettudatos szellemben történő nevelést, hiszen már tudjuk, hogy mindig az apró gondolatokból születnek a nagy dolgok!


Anyu segítsége mindig jól jön


Ez így vajon jó lesz?


A maszkot alaposan meg kell ragasztani


Ötletes, színes munkák

Alkotások és alkotók a tanító nénivel

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..