home 2024. október 16., Gál napja
Online előfizetés
Játék, melynek lelke van
Szakáll Laura
2024.10.06.
LXXIX. évf. 40. szám
Játék, melynek lelke van

Napjainkban már nálunk is számtalan üzletlánc található, az online tér pedig tovább bővíti a lehetőségeket. Néhány kattintással olcsóbbnál olcsóbb használati tárgyakra, dekorációs elemekre és játékokra tehetünk szert. Ennek ellenére egyre többen döntenek úgy, hogy a kétes minőségű, tömeggyártott holmik helyett inkább egyedi termékeket választanak.

A kézművesség a reneszánszát éli. Azok, akik tehetséggel és kézügyességgel vannak megáldva, nemcsak kellemes hobbit találhatnak maguknak, hanem a jövedelmüket is kiegészíthetik. Minden évszakban tartanak kirakodóvásárokat a vajdasági településeken, a nagyobb rendezvények, fesztiválok sem múlhatnak el a helyi alkotók bemutatkozása nélkül, ezáltal egyre több ember ismeri meg a környékbeli kézműveseket. 

A gyermekjátékok esetében különösen fontos a biztonság és a természetes anyagok felhasználása, hiszen a legkisebbek mindenhova magukkal viszik a kedvencüket, sőt, a szájukba is veszik. Ezért dönt úgy sok szülő, nagyszülő, hogy egyedi, kézzel készített meglepetéssel ajándékozza meg a legkisebbeket. A fenntarthatóság is sokak számára fontos szempont. A jó minőségű játék hosszú ideg a kisgyermek társa lehet, miután pedig kinőtte, tovább is adható. A tömeggyártott termékek viszont hamar a szemeteskukába kerülhetnek.

Az adai Lehócki Lúcia mindig szeretett alkotni. Több műfajt kipróbált, de az utóbbi időben játékokat készít. Meseszerűnek tartja a kezdeteket, hiszen véletlenül talált rá a nagymamája horgolótűjére, mely elindította a folyamatot.

— A kreativitás mindig része volt az életemnek. Anyukám is kreatív lélek, ő ékszereket készít. Kis koromban az egyszerűbb dolgokban segítettünk neki, és ez a világ nagyon beszippantott. A középiskolában, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumban is végigkísért az alkotás. Most a Művészeti Akadémián tanulok, de egy idő után a tanulmányszerű művészet unalmas lett, és olyan módszereket kerestem, amelyekkel ki tudok kapcsolódni. Egy darabig ez a zene volt, majd három éve kezdtem el horgolni. Elég furcsán indult, mert nagytakarítás közben találtam egy horgolótűt, melyről először azt sem tudtam, micsoda. Anyu mondta, hogy a nagymamámé volt. Azon kezdtem gondolkodni, ha már felbukkant az életemben, ezzel foglalkoznom kellene. Eleinte rengeteg sikertelen próbálkozásom volt. Készítettem táskákat, mellényeket, ruhákat, de a végén a játékoknál kötöttem ki.

* Milyen játékokat készítesz, és melyik korosztálynak szánod őket?

— Igyekszem minél szélesebb kört lefedni. Az utóbbi időben rengeteg csörgőt, rágókát, valamint szundikendőt készítek, mely a legkisebbeknek, az újszülötteknek való. Élvezem a nagyobb figurák gyártását is, melyek az idősebbeknek, akár az óvodás korosztálynak szólnak. Szerintem mindenkinek volt egy alvós macija vagy egy kedvenc plüssfigurája, mely egészen addig követte, amíg el nem hagyta a játékokat. Nagyon jó, hogy a gyerekeknek legyen egy állandó társuk. Arra törekszem, hogy minél sokszínűbb legyen a kínálat. Nagyon szeretem, amikor úgy keresnek meg, hogy konkrét elképzelésük van, de akár közösen is ötletelhetünk a színkombinációkról vagy a formákról. Igyekszem kielégíteni a megrendelő igényeit.

* Milyen anyagokkal dolgozol?

— Pamutfonalat használok. Minél természetesebb anyagokat választok, melyek nem okoznak irritációt. A csörgőknél fakarikát alkalmazok. Fontos, hogy szöszmentes is legyen a játék, hiszen a babák mindent a szájukba vesznek. Bármit, amit az emberek elképzelnek, meg lehet valamilyen formában valósítani. Nagyon fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a fogyasztói társadalom, melyben élünk, rengeteg hulladékot, szemetet termel, ami a túlfogyasztás miatt van. Ezért én magam is igyekszem olyan dolgokat vásárolni, készíteni, amelyek fenntarthatóak.

* A szülők és a nagyszülők figyelnek arra, hogy egyedi és biztonságos játékot vásároljanak?

— Az utóbbi időben igen. Sokan tartják fontosnak, hogy helyi kézművesektől vásároljanak, aminek én külön örülök. Nekem még nincs gyerekem, de majd én is erre szeretnék koncentrálni. A fából készült játékok vagy a textilből varrt dolgok is egyre népszerűbbek. Ada kisváros, de több anyuka van, aki a saját gyerekének és másoknak is készít ilyeneket. Az egy kicsit elszomorít, hogy a kézművestermékek nyilván egy kicsit drágábbak, és egyelőre még tart ez az átállás, de remélem, az emberek megértik, hogy ezek sokkal nagyobb odafigyeléssel, természetes anyagok felhasználásával készültek. Ezek nem a gyártószalagról kerültek le, mindegyik egyedi darab, és ezeknek a játékoknak lelkük van. Nincs két teljesen egyforma, mert úgy készítem őket, hogy mindegyiknek adok egyedi vonást, motívumot.

* Kézművesvásárokon, fesztiválokon tervezel-e részt venni?

— Egyelőre még nem, mivel nemrég kezdtem bele a játékkészítésbe. Az utóbbi időben éreztem azt, hogy ez már olyan minőség, amelyet mások elé tudok tárni. Sokszor rendelésre készítek játékot, mely azonnal a tulajdonosához kerül. Nincs még akkora készletem, mely be tudna teríteni egy asztalt, vagy ha valami elkel, azt azonnal pótolni tudnám. Mindenképp szeretnék vásárokon részt venni, hogy minél több embert elérjek a munkáimmal.

* Mit ad számodra az alkotási folyamat?

— Nagyon szeretem a gyerekeket, különféle foglalkozásokra is járok, nagyon élvezem azt, amikor meglátnak valamit, vagy ha kirakom egy asztalra az összes plüssöm, melyem van, és amely először ragadja meg a figyelmüket, abba beleszeretnek, hiába mutatok nekik húsz másikat. Felemelő érzés az öröm az arcukon, azonnal nevet is adnak neki. Azt is imádom, amikor a szülők küldenek képeket, és azt látom, hogy az általam készített játék otthonra talált.

Lehócki Lúcia munkáit a közösségi oldalakon is megtekinthetik az érdeklődők, Lulu Toys néven.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..