home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Január 28-a
Martinek Imre
2024.01.28.
LXXIX. évf. 4. szám
Január 28-a

Ezen a napon hunyt el 1940-ben Budapesten Kaán Károly magyar erdőmérnök, gazdaságpolitikus, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja. Nevéhez fűződik a magyarországi erdőgazdálkodás újjászervezése, az Alföld fásítási programja és a korszerű állami természetvédelem megszületése.


Budapest, a Földművelésügyi Minisztérium árkádsora — 2022. február 19.

1867. július 12-én született Nagykanizsán. Tanulmányait szülővárosában végezte, ahonnan kiindulva Selmecbánya, Besztercebánya, Karlsruhe, Baden... érintésével jutott el végül azon hivatalokig, amelyekben teljes vállszélességgel tudott kiállni az általa felvállalt közösségi szolgálatok és feladatok maradéktalan megvalósulásáért.


Budapest, XII. kerület — 2023. október 27.

„Az országos erdőgazdálkodás erős kezű szakembere volt, sokat tett az erdei termékek gazdasági haszonvételének racionalizálásáért, emellett újjászervezte az állami erdőigazgatás rendszerét. A fakitermelő vállalatok rablógazdálkodásának megfékezésére sürgette az állami beavatkozást. Miután Magyarország erdőterületeinek 84%-át 1920-ban a trianoni diktátummal elveszítette, és faínség veszélyeztette az országot, Kaán figyelmét, kezdeményezőkészségét és szakértelmét az Alföld átfogó fásítási terveinek szentelte. Fáradozásainak köszönhetően 1923-ban született meg az Alföld-fásítási törvény, amelyben foglaltak alapján megindultak a munkálatok. Noha a terv végül csak részlegesen valósult meg, az alföldi erdő- és fás területek számottevően gyarapodtak. Kaán ezen túl egyik előharcosa volt a modern szemléletű természetvédelemnek, erőfeszítéseinek köszönhetően született meg 1935-ben az erdő- és természetvédelemről szóló törvény, amely elrendelte a védelem alatt álló növény- és állatfajok körét, valamint a természeti értékek védelmében lehetővé tette a kármegelőző állami kisajátítást is.”

(Külső hivatkozás: Wikipédia)

Kaán Károly nevét viseli — egyebek között — a Budai-hegységben / Budapest területén / található, 454 méter magasságú Nagy-Hárs-hegy csúcsán álló kilátó. Az objektumot, továbbá a körülötte lévő erdőrészt — egy, a helyszínen fellelt infotábla tanúsága szerint — Csanádi József kenderesi származású /1949. szeptember 6-a/ természetbarát fogadta örökbe.


Kaán Károly-kilátó a Nagy-Hárs-hegyen /Budai-hegység/ — 2022. február 16.

Kaán Károly posztumusz (2012-ben) Magyar Örökség-díjban részesült.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..