home 2024. március 19., József napja
Online előfizetés
Ismét szól mind a négy harang
Tóth Lívia
2022.03.30.
LXXVII. évf. 13. szám
Ismét szól mind a négy harang

A csókai római katolikus templom alapkövét 1804-ben helyezték el és áldották meg, majd 1813. június 13-án Kőszeghy László temesvári püspök ünnepélyes keretek között a Szentháromság tiszteletére szentelte fel az új templomot. A 209 éves műemlék, mely a vidék kiemelt vallási, kulturális és építészeti értéke, az elmúlt csaknem két évtizedben jelentős felújításon esett át, a hétvégén pedig, hosszú szünet után, megszólalt a templom mind a négy harangja, és a toronyóra ismét mutatja az időt.

A csókaiak tanúi lehettek a tetőszerkezet cseréjének, a falak szigetelésének és újrameszelésének, a kereszt aranyozásának, a torony rézzel való borításának. A felsoroltak mellett új téglaalapra állították vissza a templomot és a parókiát egykor körülvevő kovácsoltvas kerítést, melynek jelentős része ledőlt, illetve hiányzott. A beruházásokhoz szükséges pénzt Csóka Község Önkormányzata, valamint Magyarország Kormánya folyósította a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által.

A harangok körüli munkálatok hét évvel ezelőtt kezdődtek. Helyreállították a harangokat tartó szerkezetet — a két nagyobb mellett két kisebb harang helyezkedik el —, de 2020 nyarán egy villámcsapás tönkretette a toronyban lévő elektromos berendezést, és az egyetlen működő harang is elhallgatott. A gondot néhány hónap alatt ideiglenesen sikerült orvosolni, de addigra már kiderült, nagyobb javításokra is szükség lenne, a harangokat tartó konstrukciót jóval erősebbre kell cserélni. Az eszközökre a Csókáról elszármazott, Svájcban élő nyugdíjas fogorvos, Lajcsák Sibality Ilona a bánsági püspökség támogatásával sikeresen pályázott a Sankt Gallen-i katolikus közösségnél, majd a megnyert 15 000 eurós donációt a saját 1000 eurós magánadományával toldotta meg, valamint a csókai hívek is adakoztak erre a célra. A munkálatok kivitelezéséhez a Magyar Nemzeti Tanácsnak köszönhetően 1 millió dinár nagyságú anyaországi támogatás is érkezett.

Ft. Hajdú Sándor plébános úr elmondta, a csókai közösség hatalmas összefogásról tett tanúbizonyságot. Istennek hála, valamint köszönet a sok adakozónak és segítőnek, hogy mind a négy harang szól, és a toronyóra is működik.

A hálaadó szentmisén köztársasági, tartományi és községi tisztségviselők, parlamenti képviselőjelöltek kíséretében részt vett Pásztor István, a VMSZ elnöke, Fremond Árpád, a VMSZ alelnöke, Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke is.

Pásztor István beszédében kiemelte, hosszas erőfeszítésbe került a lépésről lépésre történő megújulása ennek a templomnak. Reményét fejezte ki, hogy a jövőben is tudnak majd közösen olyan ügyeket szolgálni, amelyek az egész közösségünket építik.

— Csókán is vannak emberek, akik meggyőződéssel és kitartással képesek tenni, cselekedni, sikerre vinni fontos dolgokat. Az elképzeléshez azonban erő is szükséges, amiből azt meg lehet valósítani, ez ebben a pillanatban létezik, és bízom benne, hogy hosszú távon is így marad — hangsúlyozta Pásztor István, aki köszönetet mondott minden támogatónak, külön kiemelve Kormányos László sporttal megbízott tartományi segédtitkárnak, a VMSZ Csókai Helyi Szervezete elnökének a hozzájárulását a fejlesztés sikerességéhez.

Az alkalmi műsorban közreműködött Jaksa Dominika, a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület versmondója, a Csalogány asszonykórus, a Rákóczi férfikórus és a Pro Musica Sacra egyházi énekkar közös produkciót adott elő.

Fényképezte: Tóth Lívia

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..