home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Intelligens növényházak a kertészeti szakképzésben
dr. Könyves Tibor
2023.12.19.
LXXVIII. évf. 50. szám
Intelligens növényházak a kertészeti szakképzésben

A Horticulture 4.0 projektum jelentősége

Napjainkban egyre többet hallunk a mezőgazdaság digitális és zöldátállásáról. Miről is van szó? Annál is inkább érdekes a kérdés, mert amikor az emberek a mezőgazdaságra gondolnak, nem biztos, hogy az informatika, az adatelemzés, a hálózatok és az automatizált eszközök jutnak először eszükbe.

Az e-mezőgazdaság már jelen van a mindennapjainkban, így az agráriumban is. A termelők mindig is tisztában voltak azzal, hogy a terméshozam számos tényezőtől függ, például a talaj minőségétől, az időjárástól, a lehullott csapadék mennyiségétől és eloszlásától stb. Eddig azonban nem birtokoltak olyan eszközöket, amelyekkel mérni, befolyásolni, ellenőrizni és optimalizálni tudták volna ezeket a paramétereket annak érdekében, hogy minél nagyobb termést érjenek el. Az egészséges táplálkozásunkban a zöldségfélék és a gyümölcsök kulcsfontosságú szerepet töltenek be. A digitális átalakulás korában az intelligens növényházi technológiák alkalmazása csökkenti a bizonytalanságot a termelés paramétereit illetően, egyúttal növeli az ágazat termelékenységét. Nem csoda, hogy az úgynevezett intelligens, vagyis automatizált növényházak egyre népszerűbbé válnak. Ezek automatizálására és távvezérlésére világszerte számos országban egyre nagyobb az igény, de kevés az olyan képzett gazdálkodó és munkaerő, aki ezeket az eszközöket magabiztosan és szakszerűen tudja alkalmazni. A szakképzés pedig csak többéves késéssel tudja követni a jelenlegi kihívásokat, nem beszélve arról, hogy a technológiák változása rohamosan megy végbe.

Ez adta az ötletet a fent említett projektumhoz, vagyis hogy a növényházak automatizálását és távvezérlését illetően készüljön el egy tananyag. Ez azért is fontos, mert igazából semmilyen idevágó tananyag nem létezik, sem a szakképzésben, de a felsőoktatásban, az egyetemeken sem. Mivel ez a terület meglehetősen új, a kapcsolódó technológiák és szolgáltatások sok esetben nem bírnak megfelelő szabvánnyal, így a termelők és a vállalkozók esetében nehézséget okoz, hogy melyik rendszert érdemes alkalmazni.

Ezért a Horticulture 4.0 projektum célja, hogy a kertészeti szakoktatók számára innovatív, magas színvonalú képzési anyagot nyújtson az intelligens növényházakban alkalmazott technológiák használatáról.

A projektpartnerek három európai ország, Magyarország, Románia és Szerbia közép- és felsőfokú agrároktatási intézményeit képviselik, melyek évek óta aktívan együttműködnek mezőgazdasági vállalkozásokkal és kutatóintézetekkel, a kis cégektől a multinacionális vállalatokig. A szerbiai partner a zentai székhelyű Pro Scientia Naturae Alapítvány. A résztvevők szakmai partnersége a garancia arra, hogy a tervezett képzési anyag megfelelően illeszkedik az aktuális igényekhez, és az agrárszektor korszerű elvárásainak megfelelő tananyagot hoznak létre.

A projektum főbb céljai és tevékenységei:

— az intelligens növényházak működtetésével kapcsolatos digitális készségigények meghatározása, kertészeti vállalkozások bevonásával;

— rugalmas, moduláris és tanulóközpontú tanfolyamok fejlesztése mezőgazdasági szakképző iskolák részére;

— a kertészeti szakoktatók digitális készségeinek és tanítási módszereinek fejlesztése, a virtuális környezetben való tanulás és tanítás támogatása, valamint az intelligens növényházakkal kapcsolatos naprakész ismeretek megosztása.

Nagyon fontos a klímaberendezések, a LED-világítás, az öntöző- és a tápoldatozó rendszerek, a szenzorok és a vezérlőrendszerek működésének pontos meghatározása.

Az intelligens növényházakban alkalmazott technológiák:

— mobilkommunikáció és adatátvitel a növényházakban;

— mikroszaporítási technikák a laboratóriumban;

— növényházi zöldség- és dísznövénytermesztési technológiák;

— növényházak mikroklímájának digitalizációja;

— precíziós növényházi öntöző- és tápoldatozó rendszerek;

— a mesterséges megvilágítás digitalizációja a növényházakban;

— egyéb növényházi automatikák, szenzorok, robotika;

— a precíziós növényházi termesztés növényvédelme.

Jelentős szerepet töltenek be a projektumban az innovatív tanítási módszerek. A partnerországi kertészeti szakoktatók az E-learning tanulási platformon, virtuális tanulási környezetben jutnak hozzá a legfontosabb tudnivalókhoz. Az elkészült online tananyag mindhárom partnerországban tesztelésen esik át, többnyire kertészeti elméleti és gyakorlati tárgyakat tanító szakoktatók bevonásával. Végezetül, a projektum zárószakaszában összeállítják a Horticulture 4.0 — Intelligens növényházak technológiái című e-könyvet angolul és a partnerországok nyelvén, azaz magyarul, románul és szerbül. A könyv a tananyagon túl kiegészül a kurzuson részt vevő tanárok és diákok tapasztalataival, és tartalmazza majd a projektumban érintett kertészeti cégek javaslatait is.

Aki többet szeretne megtudni a részletekről, vagy érdeklődik a projektum eseményei iránt, kérjük, keresse fel a következő honlapot: h40.itstudy.hu/hu

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..