home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Indiai variáns
Talpai Lóránt
2021.05.20.
LXXVI. évf. 20. szám
Indiai variáns

Az EU a beutazás korlátozását ajánlja — Már Drakula gróf kastélyában is oltanak — Aggasztó mértéket ölt a demokratikus visszalépés

Az EU a beutazás korlátozását ajánlja

Az Európai Bizottság azt javasolta az uniós tagállamoknak, hogy tegyenek összehangolt intézkedéseket az Indiából Európába történő, nem feltétlenül szükséges utazások ideiglenes korlátozására a koronavírus indiai változata terjedésének visszaszorítása érdekében. A brüsszeli testület közleményében fontosnak nevezte, hogy az uniós tagországok a lehető legnagyobb mértékben korlátozzák az Indából Európába való utazásokat. Azt ajánlotta, hogy a dél-ázsiai országból érkezők esetében a tagországok tesztelési és szigorúan ellenőrzött karanténkötelezettséget írjanak elő. Hozzátették, a korlátozások nem érinthetik azokat, akik kényszerű okokból vagy munkavégzés miatt utaznak Európa és India között. Az uniós állampolgároknak és az Európában tartózkodási engedéllyel bíróknak, valamint családtagjaiknak továbbra is lehetővé kell tenni, hogy szigorú tesztelési és karanténkötelezettség feltételével hazautazhassanak — tették hozzá. A rendelkezésre álló információk szerint az indiai változat fertőzőbb, mint a korábban ismert variánsok.


(Pixabay.com)

 

Már Drakula gróf kastélyában is oltanak

A román hatóságok a különös kezdeményezéssel növelni szeretnék az oltási hajlandóságot, mely Romániában az egyik legalacsonyabb az Európai Unió országai között. Ennek érdekében oltópont nyílt abban a Brassóhoz közeli kastélyban, ahol a legenda szerint Drakula gróf élt. A kedvelt turistacélpont belföldről érkező látogatói előzetes regisztráció nélkül beoltathatják magukat a Pfizer—BioNTech vakcinájával, és ezután ingyen megnézhetik a kastélyban látható, középkori kínzóeszközöket bemutató tárlatot.

 

Aggasztó mértéket ölt a demokratikus visszalépés

A demokrácia veszélybe került, az egész kontinensen egyértelmű és aggasztó méreteket ölt a demokratikus visszalépés, melyet a koronavírus-járvány visszaszorítására hozott intézkedések tovább súlyosbítottak — állapította meg az Európa Tanács főtitkára az emberi jogokról és a kormányzásról szóló éves jelentésében. Marija Pejčinović Burić, a negyvenhét tagú Európa Tanács főtitkára arra figyelmeztetett, fennáll az esélye, hogy a demokratikus kultúra a koronavírus-járvány után sem áll helyre teljesen, ezért a tagállamok válaszút előtt állnak: továbbra is hozzájárulnak a demokratikus visszalépéshez, vagy összefognak a tendencia megfordítása, az európai demokrácia megerősítése, megújítása, valamint olyan környezet megteremtése érdekében, amelyben megfelelő védelmet élveznek az emberi jogok és a jogállamiság — mondta. A főtitkár véleménye szerint a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos korlátozásoknak és intézkedéseknek nemcsak szükségeseknek és arányosaknak kell lenniük, hanem érvényességük időtartamát is korlátozni kell. Úgy vélekedett: a nemzeti hatóságoknak fel kell ismerniük, hogy szavuk, tevékenységük vagy jogszabályaik miért szorították vissza a demokráciát, miért csökkentették az állampolgárok lehetőségeit megfélemlítésekkel vagy a szólás-, illetve a gyülekezési szabadság korlátozásával.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..