home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Igazgatóválság Kúlán
Tóth Tibor
2006.10.18.
LXI. évf. 42. szám
Igazgatóválság Kúlán

Blaskó ErzsébetA hétszáznyolcvan tanulót - ebből százharmincegy magyart - számláló kúlai Petőfi Brigád Általános Iskola tanulói évről évre kitűnő eredményeket érnek el a különféle tartományi, országos és nemzetközi versenyeken. A város legelismertebb tanintézménye az utóbbi időben nemcsak a...

Blaskó Erzsébet

A hétszáznyolcvan tanulót - ebből százharmincegy magyart - számláló kúlai Petőfi Brigád Általános Iskola tanulói évről évre kitűnő eredményeket érnek el a különféle tartományi, országos és nemzetközi versenyeken. A város legelismertebb tanintézménye az utóbbi időben nemcsak a diákok sikereinek hála került a figyelem középpontjába, hanem az igazgatóválasztás körüli bonyodalom miatt is. Az eddigi igazgatónő, Blaskó Erzsébet helyére Ratko Miletiæ került, és ez nagy felháborodást váltott ki mind az iskola dolgozói, mind a nyilvánosság körében.
- Márciusban, az akkori községi elnök, Tihomir Ðurièiæ leváltása után a Demokratikus Tömb tagját, Velibor Milojèiæot neveztük ki a kúlai képviselő-testület élére - mondta Valka Károly, a VMSZ kúlai helyi szervezetének elnöke. - A képviselő-testületi ülés nem volt határozatképes, ezért megszakítottuk, és elnapoltuk. A Demokratikus Tömbbel szemben álló erők (SZRP, SZSZP, SZDP) azonban egy órával később mégis megtartották, a funkcióban lévő tagjainkat leváltották, s a képviselő-testület élére Ratko Miletiæet (SZSZP) nevezték ki. Ez nem volt szabályos, mivel az ügyrendi szabályzat értelmében nem lehet folytatni az ülést, ha előzőleg berekesztették. Eközben Miletiæ pályázott a Petőfi Brigád Általános Iskola igazgatói posztjára is. A nem legális képviselő-testület - amely később meg is bukott - az iskolaszékbe kinevezett három tagot a Kúlán gyéren támogatott Szerbiai Szocialista Párt soraiból, valamint további két iskolaszéki tagot valahogy megnyert, s így a szocialista igazgató 5:4 arányban diadalmaskodott a szavazáson. Az eddigi igazgatónőt, a Demokratikus Tömb támogatását élvező Blaskó Erzsébetet hiába támogatta kétharmados többséggel a tantestület is, az iskolaszék Miletiænek szavazott bizalmat. A kinevezésre a tartományi oktatási és művelődési titkár, Bunyik Zoltán nem adott engedélyt, mivel amikor Miletiæet kinevezték iskolaigazgatónak, még a képviselő-testület elnöki tisztjét is betöltötte. A törvény értelmében egy ember két ilyen felelős tisztséget nem láthat el. Az iskolaszék fellebbezett Bunyik döntése ellen, de Bunyik másodszor is elutasította Miletiæ kinevezését. Időközben Miletiæ még a saját leváltására is szavazott, csakhogy menekülhessen az elnöki székből az iskolaigazgatói fotelbe. Amikor Bunyik másodszor is elutasította Miletiæ kinevezését, mi abban bíztunk, hogy Blaskó Erzsébetet megbízott igazgatónak nevezik ki, s a legális iskolaszék majd eldönti, hogy valójában ki is legyen az igazgató. Közben ők fellebbeztek a tartományi oktatási titkár döntése ellen a köztársasági minisztériumnál, s Slobodan Vuksanoviæ oktatási miniszter Ratko Miletiæet nevezte ki igazgatónak, ami ellen már mi sem tehettünk semmit - mondta Valka Károly.
Valka véleménye szerint sem a képviselő-testület elnöke, sem a képviselő-testületi ülések nem voltak legitimek, így az iskolaszék tagjai sem lehetettek azok. A VMSZ kúlai szervezetének elnöke szerint a pályázatot újra ki kellene írni, s az egész folyamatot meg kellene ismételni, mivel ez így nem legális.
- Az újonnan választott képviselő-testület és a közvélemény is az igazgatónő mellett van, hiszen az utóbbi négy évben - amióta Blaskó Erzsébet az igazgató - az egész tetőszerkezetet kicserélték, új számítógépeket szereztek be, tehát a fejlődés látható. A volt igazgatónő erkölcsi győzelmére utal, hogy a tantestület kétharmada őt támogatta, függetlenül a nemzetiségi összetételtől - mondta Valka.
Blaskó Erzsébet már 25 éve dolgozik az iskolában, először mint pedagógus helyezkedett el, majd öt évig az iskolaigazgatói posztot is betöltötte.
- Szomorú vagyok, hogy így alakultak a dolgok, rettenetesen sért az a mód, ahogyan az új igazgató bánik velem, ahogy keresztülnéz rajtam, még a munkakör átvételében sem volt hajlandó velem együttműködni. Jelenleg beosztatlan státusban vagyok, azt sem tudom, mi lesz a sorsom. Amikor négy éve megkaptam a végzést igazgatói kinevezésemről - előtte egy évet megbízott igazgató voltam -, akkor Miletiæ helyére jöttem. Akkortájt ő és én pályáztunk az igazgatói állásra, ő több szavazatot kapott a tantestületi gyűlésen is, de az iskolaszék is mellette foglalt állást, és én ezt tudomásul vettem. A politikai helyzet azonban olyan volt az országban, hogy neki mint a Szocialista Párt aktív tagjának egyszerűen nem engedélyezték, hogy betöltse az igazgatói funkciót, s engem neveztek ki megbízott igazgatónak. Ez az, amit ő nem tud nekem soha megbocsátani. Felkínáltam, hogy dolgozzunk együtt, ő azonban nem akart együttműködni. Egy év múlva - amikor a megbízott igazgatói mandátumom lejárt - ő nem is pályázta meg az igazgatói állást, s az iskolaszék egyhangúlag engem választott meg négy évre az egyik kolléganőmmel szemben. A mostani pályázaton a tantestület döntése értelmében 37:19 arányban én nyertem, s naivan úgy éreztem, hogy az iskolaszék majd mindezt becsülni fogja. Semmilyen nyomást nem gyakoroltam senkire, habár ők május végén átvették a hatalmat a kúlai képviselő-testületben. Július 1-jétől az iskolában ő szüneteltette a munkaviszonyát, mivel a képviselő-testületben funkciót töltött be. Közben az iskolában kiírták a pályázatot, a határidő július 4-én lejárt, és a július 28-ai tantestületi gyűlésre őt is meghívták, hogy mutassa be programját. Ezt ő nem tette meg, én viszont bemutattam az enyémet, és a tantestület titkos szavazással el is fogadta. Ellenben június 18-án, mint a képviselő-testület elnöke kinevezte az új iskolaszéket, ahova három embert küldött a saját pártjából. Úgy gondoltam, ha a maradék hat ember mellettem voksol, akkor nem lesz probléma. A délutáni iskolaszéki ülés előtt felhívott két tag, s elmondta, hogy már egy hete nyomásgyakorlásnak vannak kitéve a másik tábor részéről.
Hozzátette, hogy a szavazás folyamán megsértették az iskola munkájáról szóló ügyrendet. Annak előírásai szerint ugyanis a szavazásnak nyilvánosnak kell lennie, kivéve, ha az illetékes testület nem hoz más döntést. Jelen esetben titkos szavazás volt, jóllehet ezt nem szavazták meg előtte. Az iskolaszék alelnökét sem választották meg, csak az elnököt, aki szintén a jelenlegi igazgató pártfogoltja.
- Az iskolaszék elnöke szeptember 1-jén gyűlést hívott össze, melyen az egyetlen napirendi pontként Bunyik Zoltán döntését akarták hatályon kívül helyezni. Én ezen a gyűlésen nem lehettem jelen, mivel Újvidéken tartózkodtam hivatalos ügyben, s hiába kértem az ülés néhány órával későbbre halasztását. Az iskolai évi tantervet nem tudták megcsinálni, olyan dokumentum alapján készítették el, amely még nincs is elfogadva. Itt nem a terv volt a lényeg, hanem az, hogy ki lesz az igazgató. Nem lenne semmi kifogásom, ha a megkezdett munkát ott folytatná az új igazgató, ahol én abbahagytam, s továbblépne. Ehelyett most a pénzügyi jelentéseket vizsgálja, s keresi, hol hibáztam. Amikor Belgrádból megjött a végzés, miszerint ő az iskolaigazgató, gratuláltam és sok sikert kívántam neki, ő azonban szinte még szóra sem méltatott. Úgy döntöttem, hogy az ügyben a Szerbiai Legfelsőbb Bírósághoz fordulok - mondta Blaskó Erzsébet.
Természetesen kíváncsiak voltunk a másik fél véleményére is, és megkerestük a Petőfi Brigád Általános Iskola jelenlegi igazgatóját, Ratko Miletiæet.
Elmondta, hogy az iskolában soha nem számított, ki milyen nemzetiségű, s ez így van ma is, a lényeg az elvégzett munkában rejlik.
- Július 4-én járt le a pályázati határidő, s az iskolaszék egyértelműen engem választott meg igazgatónak az elkövetkező négy évre. Az emberek a megválasztásom pillanatától kezdve érdekütközésről beszélnek, holott szerintem az lenne a legjobb, ha félretennénk a politikát, s Kúla és a kúlai polgárok érdekében tevékenykednénk. Az iskolaszék megválasztott, és már az iskolaigazgatói székre való kinevezésem előtt felmentettek a képviselő-testület elnöki tisztsége alól. Érdekütközésről szó sincs, ez kitaláció, minden teljesen szabályosan történt. Az elkövetkező négy évben megpróbálok legjobb tudásom szerint cselekedni, s utána meglátjuk, mi lesz. Azzal is tisztában vagyok, hogy senki sem maradhat örökké az igazgatói székben - szögezte le Ratko Miletiæ.
Reméljük, a gordiuszi csomó mihamarabb megoldódik, s a Petőfi Brigád Általános Iskola tovább halad a Blaskó Erzsébet által már jól kitaposott úton.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..