home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
III. Zentai Gazdanapok
Tóth Lívia
2018.12.09.
LXXIII. évf. 49. szám
III. Zentai Gazdanapok

Zentán, a Városi Sportcsarnokban ezen a hétvégén tartják meg a III. Zentai Gazdanapokat.

A fő szervező, a Zentai Gazdakör, a Szent Miklós Pálinka Lovagrend és a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének segítségével, valamint az önkormányzat támogatásával valósítja meg az eseményt. A rendezvény keretében zajlik a XVIII. Nemzetközi Pálinkafesztivál, a XVI. Mikulás-napi Kiállítás, a gasztronómiai nap, a helyi termékek bemutatója, a magbörze és a mezőgazdasági gépek szemléje is.

A megnyitón Kocsi Béla, a Nemzeti Gazdasági Kamara külkapcsolati és külgazdasági igazgatója, Czegledi Rudolf polgármester és Sóti Ferenc, a zentai Gazdakör elnöke köszöntötte a megjelenteket, az alkalmi műsorban felléptek a Hófehérke óvoda kicsinyei és a helyi betlehemes diákok. Szombat délelőtt a gyermekek számára kézműves foglalkozásokat is tartottak.

— Zenta egész évben nagy gonddal igyekszik népszerűsíteni a helyi értékeit, éppen ezért nagy öröm számunkra, hogy városunk a házigazdája ennek az eseménynek, amelyre nem csak községünkből, hanem Vajdaság számos településéről is érkeznek kiállítók, hogy bemutassák a saját termékeiket. Jó alkalom ez arra is, hogy a helyi termékek előállítói, a termelők és vállalkozók találkozzanak, megismerkedjenek egymás tevékenységével, megosszák a tapasztalataikat és gyümölcsöző kapcsolatot, együttműködést alakítsanak ki. Minden kiállító egyben értékteremtő is, és közösségünket erősíti a munkájával, valamint azzal, hogy itt marad, és a szülőföldjén keresi a boldogulási lehetőséget — hallottuk a polgármestertől.

Kocsi Béla, a Nemzeti Gazdasági Kamara képviseletében hangsúlyozta, kiemelkedően fontos, hogy ez a kiállítás és termékbemutató a gazdákról szól és a gazdáknak készült elsősorban, de természetesen az érdeklődők látogatók is megtalálhatnak is mindent, amire kíváncsiak.

Sóti Ferenc, a zentai Gazdakör elnöke a kezdetekről elmondta, a rendezvény a pálinkák versenyével és a Mikulás-napi kiállítással indult, majd a fokozatos bővítésével minden helyszínt kinőttek. A Sportcsarnok megnyitásának másnapján már az ő kiállításuk kezdődött, azóta sikerül belakniuk ezt a hatalmas termet is.

— A gasztronómia négy éve kapott helyett ezen, az utóbbi időszakban képnapossá vált eseményen, majd a helyi termékek következtek, újabban pedig a magházakat és a mezőgazdasági gépek forgalmazóit próbáljuk beszervezni. A Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének a segítsége is benne van abban, hogy ilyen sok embert tudunk megszólítani az egész Vajdaság területéről. A pálinkaversenyünkre például 444 minta érkezett.


A szerző felvételei

Ments András, a VaTeBet, a Vajdasági Termeltetési, Beszerzési és Értékesítési Társaság igazgatója a gasztronómiáról és a helyi termékekről visel gondot.

— Az első napon a sütemények, torták hidegtálak, a második napon pedig a gyermekek tortadíszítő versenyét hirdettük meg. A felhívásunkra 180 sütemény érkezett, ami nagyon jó, hiszen a hagyományos vajdasági receptekből egy könyvet szeretnénk összeállítani. A rendezvényen lefotózzuk a süteményeket és elkérjük a recepteket. Elsősorban azokra a termékekre vagyunk kíváncsiak, amelyek nem modern kori alapanyagokból készülnek, hanem a régi hagyományokat követik. A látogatók a süteményeket az eredményhirdetést követően kóstolhatják meg a Kéz a Kézben Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Civil Szervezetének felajánlott adomány ellenében.

Nagy haladást értünk el a Helyi Termék védjegy tekintetében, ugyanis az idén sikerült a Szabadalmi Hivatalnál elintézni a formaságokat, így a védjegyünk Szerbiában hivatalossá vált. Most már komolyan dolgozhatunk azon, hogy ezek a termékek a piacra jussanak és ismertté váljanak. A védjegy maga után vonja azt a kötelezettséget is, hogy a weboldalra fel kell tölteni a termékeket. Egyébként a Prosperitati Alapítványnál helyiségkialakításra vagy eszközvásárlásra lehetett pályázni, illetve boltok jelentkezhettek a helyi termék árusítására szolgáló sarok elkészítésére. Kilenc boltnak lett nyertes pályázata, ezekkel most elindítjuk a folyamatot, de a jövő évben ismét lesz pályázat. A boltoknak ez új színfoltot jelent, a termelőnek pedig új értékesítései lehetőséget — hallottuk Ments Andrástól.


Még több kép!▼

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..