home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Hulladékmentesítés a Tisza ukrajnai forrásvidékén
2023.04.13.
LXXVIII. évf. 15. szám
Hulladékmentesítés a Tisza ukrajnai forrásvidékén

A háborús helyzet sem állíthatta meg a PET Kupa és a Diageo közös, a Tisza ukrajnai forrásvidékén zajló CALL-Action programját. A nehéz körülmények és a mindennapos áramkimaradások ellenére a résztvevők kevesebb mint egy év alatt teljesítették, sőt immár 5 százalékkal meg is haladták a projektum kétéves időszakára vállalt célértéket. 724 tonna szelektív hulladék begyűjtése és feldolgozása valósult meg. Az elszántság változatlan, a program folytatódik.

A CALL-Action program háttere

A hulladékkezelési rendszerek hiányából fakadóan Kárpátalján összesen körülbelül 3 millió tonna hulladék halmozódott fel, jelentősen szennyezve a mellékfolyókat és a Tiszát, melyen évente mintegy 10 000 tonna hulladék érkezik Magyarországra is, számottevő természeti károkat okozva. Ennek megelőzésére indította a hulladékmentesítésben élen járó Tiszai PET Kupa és a világ vezető alkoholosital-gyártó és -forgalmazó vállalata, a Diageo a közös CALL-Action programját a tavalyi év elején. A projektum keretében a fenntarthatóság jegyében a Tisza mentén élő legalább 120 000 ember életkörülményeinek javítását segítették és segítik különböző hulladékgazdálkodási fejlesztések bevezetésével, folyótisztítási akciókkal.

A magyar határtól alig 30 km-re fekvő Ungváron, valamint Beregszászon központosuló program első lépcsőfoka a hulladékgyűjtési kapacitás növelése volt: szelektív hulladékgyűjtő és köztes hulladékfeldolgozó pontokat hoztak létre, továbbá modernizálták a hulladékszállító járműveket és fejlesztették az iskolai szelektív hulladékgyűjtést. Második lépésként a hulladékfeldolgozási kapacitást bővítették, a már létező telepek infrastruktúrájának és eszközeinek fejlesztésével. A program révén a Beregszászon feldolgozott hulladék mennyisége a korábbi teljesítmények ötszörösére nőtt, ráadásul az ungvári hulladékgyűjtő kapacitását is tudták növelni.

A programban mindezek mellett az edukáció is kiemelt szerepet kap, a közösségi média felületein folyó állandó kommunikációban a szemléletformáló bejegyzések mellett lakossági szelektív gyűjtést segítő oktatóvideók is rendszeresen megjelennek. Mindezeknek köszönhetően az induláskor megfogalmazott elképzeléseket és kitűzött célértékeket felülíró eredmények — több mint 724 tonna hulladék begyűjtése és feldolgozása — már a gondolkodásmód pozitív változásában is megmutatkoznak.

 

A háború szorításában

Az országban immár több mint egy éve dúló háború, illetve az ukrajnai elektromos rendszert érő fenyegetettség miatt a szennyezettség visszaszorításáért küzdő projektum többször is szinte teljesen ellehetetlenült.

Az áramszolgáltatás akadozik, a partnerek telephelyein időszakosan vagy egyáltalán nincs áram, így azon túl, hogy a dolgozóknak csak korlátozott az internet-hozzáférésük, és gyakran még az alapvető munkakörülmények sem biztosítottak, az üzemi berendezéseket sem tudják folyamatosan működtetni, illetve a hulladékot a begyűjtéssel egy ütemben feldolgozni” — mondta Ábrahám Gergely, a Diageo kelet-európai vállalati kapcsolatokért felelős igazgatója.  

A nehéz körülmények és annak ellenére, hogy a projektum kétéves időszakára vállalt célértéket kevesebb mint egy éven belül 5%-kal túlteljesítették, vagyis 724 083 kilogrammnyi hulladékot gyűjtöttek össze a résztvevők, a program 2023-ban sem áll meg, sőt, ugyanolyan lendülettel és — ha lehet — még nagyobb reményekkel robog tovább.

A projektum harmadik felvonásában a legfontosabb feladatok közé a gyűjtőszigetek kihelyezése, a folyótisztító rendszerek telepítése és a lakosság még szélesebb körű bevonása tartozik. Ezeket Beregszászon és Ungváron egyaránt további szelektív hulladékgyűjtő pontok, iskolákba és közösségi intézményekbe telepített hulladékgyűjtők kialakításával, valamint a Latorca folyón egy hulladékfelfogó háló telepítésével tervezik megvalósítani.

(Forrás: Sajtóközlemény)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..