home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Hová tűnt a búzavirág?
Fehér Márta
2020.04.22.
LXXV. évf. 17. szám
Hová tűnt a búzavirág?

Észrevették? Nagyon ritkán látni ezt a gyönyörű, kék gyomnövényt a búzatáblákban. Április 22-e a Föld napja. Létünk alapja az élővilág változatosságának megőrzése — erre figyelmeztet az 50. világméretű megmozdulás, melynek kiemelt témája maradt a biológiai sokféleség megőrzése.

Az emberiség túlterjeszkedése agyonnyomja a vadvilágot, túlfogyasztunk és túlterjeszkedünk, ezt jelzi évről évre a Természetvédelmi Világalap (WWF) Élő bolygó jelentése. Az emberiség beavatkozása a természet évezredes egyensúlyába veszélyezteti a vadonélők, köztük a beporzó rovarok, növények létét. Sebezhetőségünkre figyelmeztetett a koronavírussal a természet — az idei az első digitális, önszerveződő, közösségépítő Föld napja! Tegyünk végre, kezdjük ma! — olvasható a Föld Napja Alapítvány honlapján.


Általános iskola, I—II. osztály — 1. helyezés: Fajka Flórián (1. osztály, Felsőhegy)

 

Sihelnik József okleveles természetvédelmi mérnök, a topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület titkára szerint példákat meríthetünk abból, hogy most, amikor egész világunk lelassult, ez mennyi jót tett a környezetnek. Vajdaságban arra kell fókuszálnunk, hogy ezen a nagy agrársivatagon pluszélőhelyeket hozzunk létre.

— A mezőgazdasági területeket kellene kivonni, és őshonos növényekkel, fás területekkel betelepíteni, gyepeket létesíteni a beporzó szervezetek, vadméhek, lepkék számára. Vissza kell adni valamennyi élőhelyet azon élőlények számára, amelyek itt éltek valamikor. Ezzel a szél erejét is vissza tudjuk fogni, csökkentve a széleróziót, ami nagyon fontos lenne a mezőgazdaság számára is, mert a termőréteget, a fekete földet, a humuszt elfújja a szél Vajdaságból, és nem marad megfelelő termőtalaj.

S akkor térjünk is rá arra, hogy hová tűnt a búzavirág. Nos, a vegyszerezés, az intenzív gyomirtás nemcsak nálunk, hanem egész Közép-Európában is megritkította az állományát, jelentősen visszaszorult, akár a pipacs, a szarkaláb, a nyári hérics — sorolja. Ha ez a tendencia folytatódik, védett növények lesznek. A konkoly ugyanerre a sorsra jutott, a búza-, árpa- és rozsvetések egykor tipikus gyomnövénye Vajdaságban ma már csak elvétve látható néhány helyen. Éppen ezért választotta az egyesület az idei Nemzetközi Természetismereti Rajzpályázata témájának a búzavirágot. Rengeteg alkotás érkezett, nemcsak Vajdaságból, hanem egész Szerbiából is. És a környező országokból. Cikkünket is ezek a gyerekművek ékesítik. Az Arcus programjainak egyik fő célcsoportja pedig a legkisebbek.

— Környezetnevelési programunk elsősorban a fiatalokra fókuszál, a média, illetve a honlapunk által viszont minden korosztályt megszólítunk. Előadásokat tartunk, próbálunk elmondani gyakorlatias, könnyen megvalósítható ötleteket, melyek abban segítenek, hogy környezettudatosabban éljenek, gondolkodjanak. A gyerekeknek táborokat, túrákat szervezünk, megismertetjük velük környezetünk élővilágát, igyekszünk megszerettetni velük a természetet.

Vászonszatyor zacskók helyett, szelektív hulladékgyűjtés, újrahasznosítás, komposztálás, az így kapott humusz visszaforgatása a földbe, talajtakarás nyesedékkel — sorolja, mit tehetünk azért, hogy Földünk jobban érezze magát. Legyünk szolidárisak a Földdel a járvány után is, rá is vigyázzunk, ne csak egymásra, nélküle nem tudunk létezni — hangsúlyozza. Én pedig kíváncsi lettem, hogy az élet különböző területein mozgó, alkotó ismerőseim közül vajon ki hogyan igyekszik védeni a környezetet.

 

Vanger László grafikus tervező: — Az ősök megoldásai ma is működnek, lehet komposztálni, szappant főzni, kosárral és tejeskannával járni a közértbe, stb. Viszont a mai, modern eszközökkel többet is tehetünk a környezetünkért, például mosogatógéppel kevesebb ivóvizet pazarolunk el, akvapóniával a locsolást és a műtrágyát is kiválthatjuk, optimalizálhatjuk az energiafogyasztásunkat, sőt még áramot is termelhetünk. Elhúzhatjuk a nagytakarítást: a szemétbe szánt dolgainkat is szétválogathatjuk vagy értékesíthetjük. De például szép karanténakció lehet kialakítani egy napkollektoros kerti világítást, mely akár madárházikó is egyúttal.


Általános iskola III—IV. osztály — 2. helyezés: Deák Viola (4. osztály, Felsőhegy)

 

Beke Ottó irodalmár, egyetemi oktató: — Személy szerint nem(igen) szeretek utazni, s főleg nem távoli helyekre, továbbá a vásárlást is nyűgként élem meg. Ez azonban esetemben nem döntés kérdése. Az ökológiai lábnyomunkat úgy tudjuk a leghatékonyabban csökkenteni, ha felhagyunk — Csepeli György találó kifejezésével élve — a „kényszeres turizmus” gyakorlatával és az észszerűség határain túlmutató vásárlási lázzal. A jelenlegi járványhelyzet pedig egyebek mellett arra is megtanít bennünket, hogy helyváltoztatás híján környezetünkben is meglássuk a természeti és az egyéb szépségeket, továbbá hogy számos örömteli tevékenység kínálkozik számunkra még a jelen körülmények között is. Az olvasás, a zenehallgatás, a filmnézés vagy akár a kertészkedés értékeit kell újra felfedezni.

 

Tómó Margaréta újságíró: — A környezetvédő fortélyokat valójában önmagunk védelme miatt kezdtem alkalmazni. Az átállás még messze van az ideálistól, mert, hogy őszinte legyek, nagyon nehéz minden modern vívmányra nemet mondani, mely nagymértékben megkönnyíti az életet (esetünkben például az eldobható pelenka az aktuális). Viszont jómagam teljesen átálltam a természetes kozmetikumokra, igyekszem ecettel és szódabikarbónával takarítani, a műanyag palackokat külön gyűjtjük, és eljuttatjuk őket azoknak, akiknek szükségük van rájuk. Mivel nagy a kert, komposztálunk is, vászonszatyrot használunk vásárláskor, vagy csak úgy átpakolunk a kocsiba, igyekszünk hazai termelőtől vásárolni mindent, és nem veszünk — vagy csak nagyon-nagyon ritkán — új ruhát, és azt sem a multiknál.

 

Nagy Varjas Zsuzsanna üzemeltetési koordinátor: — Amit minden alkalommal próbálok betartani, az az, hogy szatyorral megyek bevásárolni. A szobanövények átültetésénél mindig félreteszem az éppen nem használt (műanyag) cserepeket, mert előbb-utóbb úgyis ültetek beléjük valamit. Van egy „komolyabb” vizespalackom, melyet már egy éve használok, így mindig van nálam víz, és nem halmozok fel PET-palackokat. A megmaradt vizet a szobanövényeimre öntöm. Gyümölcsöt és zöldséget műanyag csomagolás nélkül veszek. Étkezés után mindjárt elmosogatok, így nem kell pluszvizet használni, hogy leáztassam az edényekről a rászáradt ételmaradékot.

 


Általános iskola III—IV. osztály — 1. helyezés: Pop Csenge-Natália (3. osztály, Szilágynagyfalu, Erdély, Románia)

 

Csernik Árpád színész: — Amit csak lehet, helyi termelőktől vásárolok, így többszörös „haszon” érhető el. Kevesebb csomagolás, azaz kevesebb szemét, jelentősen kisebb szállítási költség, ergo kisebb légszennyezés, és én is jobban örülök, ha egy szomszéd termelő keres pénzt! Amit csak lehetséges, visszaváltható vagy újrahasznosítható csomagolásban vásárolok. A visszaváltható hulladékot gyűjtöm, és rendszeresen odaadom egy szegény fickónak, aki „reciklázsból” él. A szerves hulladékot komposztálom, és a növényeimet táplálom vele. A száraz gallyakat, egyéb éghető kerti hulladékot tüzelőként hasznosítom, így hat-nyolc hétre való szilárd tüzelőanyagot tudok kiváltani évente. A környezetünket úgy alakítjuk, hogy más élőlények is jól érezhessék magukat. Lakótársaink két kutya, több mint tízféle énekesmadár, galambok, vércsék, mókusok, sünök, és szerintem földikutya is van, mert valami mindig megzabálja a csicsókát…

 

Szakáll Laura újságíró: — Számomra alap, hogy vászontáskával vásárolok. A PET-palackokat sajnos nem tudom elkerülni, de szelektíven gyűjtöm őket, és azoknak adom, akik eladják, így újra lesznek hasznosítva. A fémhulladékot, például a konzervdobozokat szintén. A kert végében van egy komposztálónk, így a konyhai hulladék sem kerül a szemétbe. Ezzel pénzt is spórolok, mert most nem kell több zsák virágföldet vennem. Ami nagyon fontos, a környezetünk élővilágára is figyelni kell. Három madáretetőnk van, rengeteg madár jár ide egész télen, sokan nálunk fészkelnek. Meghálálják a gondoskodást, leszedik a rózsáról az élősködőket, így nem kell permetezni. A múlt évben úgynevezett rovarhotelt készítettünk, hogy jól érezzék magukat nálunk a méhek. Rájuk is nagyon fontos odafigyelni. Amit szintén nagyon lényegesnek tartok, hogy igyekszem olyan kozmetikumokat vásárolni, amelyeket nem teszteltek állatokon.

 

Dr. Némedi Imre, a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola tanszékvezető tanára: — Mi már a műanyag zacskók megfizettetése előtt kosaras bevásárlók voltunk, a piacon a szatyrunkba gyömöszölünk mindent. A szelektív hulladékgyűjtés még nem működik, mert ahhoz kellene a több kuka, de azért a műanyag göngyöleget már sok éve különválasztjuk, és az utcán elhelyezzük a kapu elé, eddig mindig elszállította valaki. Tervem, hogy beszerzek egy komposztládát, melyben a lebomló konyhai hulladékot, szagmentesen, kezelni lehet. Ez kiváló megoldás lehet akár a tömbházakban lakóknak is. Fontosnak érzem az energia takarékos felhasználását, nálunk minden izzó már csak LED lehet, a fűtés hőszivattyús, egy napkollektor beszerzésén is gondolkodom a háztartási meleg víz előállításához. Ami pedig az autózást illeti, 1986 óta gázüzemű járművünk van.


Általános iskola V—VIII. osztály — 2. helyezés: Birkás Dorina (7. osztály, Királyhalom)

 

Csikós Krisztina zenetanár, karvezető: — A hagyományos villanykörte energiatakarékos izzókra való cseréje mellett nagy figyelmet fordítunk a háztartási hulladék csökkentésére. Ennek érdekében apukám, Csikós Károly néhány évvel ezelőtt készített egy házi komposztálót. Ezáltal csökkenteni tudjuk a kommunális hulladékba kerülő szemét mennyiségét, hiszen ide hordunk minden konyhai zöld hulladékot, tojáshéjat, kávézaccot, továbbá a vágott füvet, gallyakat, falevelet és egyéb kerti szerves anyagot. Tápanyagban gazdag humuszt kapunk, melyet tápanyagként fel tudunk használni a kertben vagy a szobanövények átültetésekor. Karácsonykor kizárólag töves fenyőt vásárolunk, melyet utána kiültetünk az udvarra, így a fotoszintézis révén segítjük az oxigéntermelést.

 

Szabó Hunor történelemtanár, cserkész: — Én sajnos a „jó lesz ez még valamire” típusú ember vagyok, szeretek megtartani dolgokat, belépőket, félig kopott csavarokat, emlékbe kapott, de már kinyúlt tábori pólókat. Egy idő után megtanultam, hogy a családom és a saját érdekemben le kell mondanom a felhalmozásról. Most már úgy vagyok vele, hogy ezeket külön gyűjtöm eldobható papír takarmányzsákokba, melyeket édesanyám halmoz fel — csirkét nevel, mert az otthoni csirkének van a legjobb íze. Az így felhalmozott trágyába beleforgatjuk a háztartási lebomló hulladékokat. A trágyát a virágoskertünkbe és a kicsiny veteményeskertünkbe forgatjuk. Lányunk születése óta mosható pelenkát használunk, melyet környezetkímélő mosószerrel mosunk (mosódió, mosóparfüm).

 

Fontányi Ábrahám Csilla élelmiszeripari mérnök, a Ludaspuszta Térségi Társulás elnöke, gazdálkodó, méhész: — Nekem olyan szerencsében volt részem, hogy a nagymamám velünk élt ifjú asszony koromban, és számos praktikus megoldást tanulhattam tőle. Szódabikarbóna és ecet keverékével tisztítom a mosogatót, a konyhai felületeket, a sütőt, a kádat, a mosdót. Ecetes vizes oldattal tüntetem el a vízkövet a kávéforralóból, edényekből, csapról, csempékről. Kiváló öblítőszer, mosógépben is használom, a ruhák puhák tőle. Megvizezett „mágikus porronggyal”, vegyszerek nélkül takarítok, a tökéletesség érdekében egy ugyanilyen száraz törlővel suvickolom át a felületet. Gyógyszerek helyett, amikor csak lehetséges, természetes gyógymódokat alkalmazunk: káposztalevél-, disznózsírpakolást mindenféle gyulladásra, mézet, propoliszt. Fontosnak tartom a vegyi növényvédő szerek mellőzését, jó hatású a csalános oldattal való permetezés. A madarakat télen etetem, mert itt maradnak a kertben, és egész évben egy csomó kártevőt elfogyasztanak.


Általános iskola V—VIII. osztály — 1. helyezés: Szakál Éva (5. osztály, Magyarittabé)

 

Muhi Melinda, az MNT szakmai referense, a Lányi Ernő IME csoportvezetője: — Hat évvel ezelőtt, amikor beköltöztem a saját házamba, eldöntöttem, hogy igyekszem tudatosan élni, és vigyázni a környezetemre. Azóta a műanyag üvegeket a Szabadkai Segítő Csipet Csapat részére juttatom el. Aztán kiderült, hogy a műanyag fedelű üvegeket szintén átveszik, így legalább a sok kávésüvegnek is lett egy helye. Később erre már méhész ismerősök is igényt tartottak. A spejzünkben két szemetes van: az egyikbe a papírhulladék kerül (itt is megvan, hogy ki veszi át), a másikba pedig a konyhai szemét. A fiaim születésekor kiderült, hogy ők bizony érzékenyebb bőrűek, mint a szüleik. A család azonnal átváltott kecsketejből készített szappanok használatára. A samponról sajnos még nem tudtam lemondani, de legalább 2 műanyag flakonnal kevesebbet termelünk! A húsvéti időszak alatt férjemmel és fiaimmal összefogtunk, és az itthon levő, építkezésből kimaradt faanyagokból komposztálót építettünk, így már a levágott fűnek sem kell a kukában landolnia.

 

Fabó Ildikó sportoló, triatlonista, edző: — Soha nem dobok el semmit az utcán, még futás közben is képes vagyok tartogatni egy papír zsebkendőt az első szemeteskukáig. Bántja a szemem, hogy egyeseknek mennyire könnyű kocsiba ülni, és a szemetet, fölösleges holmit kivinni az erdőbe, ott kiszórni, ahelyett, hogy odaadnák valakinek, vagy elvinnék a legközelebbi szemétgyűjtőig. Jómagam a használt ruhaneműt odaajándékozom különféle szervezeteknek, hogy szétosszák a rászorulók között. Bevásárláskor papír- vagy textilzacskókat használok, illetve a hátizsákomat, ha nincs jobb. A rendkívüli helyzet bevezetése óta hetente egyszer használom az autómat nagybevásárláshoz, egyébként biciklivel, illetve gyalog közlekedem. A kerékpározás egy tudatos választás, amióta az eszemet tudom, így csinálom, és ez szerintem nem is fog változni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..