home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Hova tovább?
RENCSÉNYI Elvira és LACKÓ Linda
2015.07.13.
LXX. évf. 27. szám
Hova tovább?

Az ember életében mérföldkőnek számít a pályaválasztás. Ezért nagyon fontos, hogy jól döntsön, amikor középiskolát vagy főiskolát, egyetemet választ. Szabadkai és temerini fiatalokat kérdeztünk arról, hogy hol, melyik szakon szeretnének tovább tanulni.

Faragó Gabriella, Szabadka:

— Gyógytornász szeretnék lenni, ezért a szabadkai Egészségügyi Középiskolában folytatnám a tanulmányaimat. A záróvizsgám nem éppen úgy sikerült, mint ahogy szerettem volna. Számomra elég nehezek voltak a kérdések. Sokáig nem tudtam eldönteni, hogy mit is akarok, hogy milyen hivatást válasszak magamnak, de mivel a nővérem egészségügyi középiskolát végzett, és nagyon tetszett neki, úgy döntöttem, hogy én is oda iratkozom be. A három magyar nyelven induló szakból a gyógytornászatot választottam elsőnek a kívánságlistámon. Remélem, bekerülök a kívánt iskolába, és én is olyan elégedett leszek, mint a nővérem.

Mészáros Arnold, Temerin:

— Az Újvidéki Egyetem Műszaki Tudományok Karán szeretnék tovább tanulni számítógépek és automatika szakon. Idősebb egyetemistáktól hallottam erről a szakról, és mindenki azt mondja, hogy egy dinamikus, számítógéporientált szak, melyre megéri beiratkozni. A műszaki középiskola után ezt tartom a legjobb választásnak, mert megszerettem ezt a szakot, és a már meglévő szaktudással a szaktantárgyakkal könnyebben fogok boldogulni. Azért választottam a szóban forgó szakot, mert szerintem széleskörűen alkalmazható, és rengeteg olyasmit tanulhatok meg, amivel később kedvemre tudok foglalkozni, mind alkalmazottként, mind magánemberként. Nem tudom, mit hoz a jövő, de nyitott vagyok minden újdonságra, és tudom, hogy jól választottam, mert ismervén magamat minden akadályt le fogok küzdeni, melyet az egyetem és a munka elém gördít majd.

Visnyei Anikó, Szabadka:

— Az Újvidéki Egyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékén szeretnék tovább tanulni. Nagyon szeretem a magyar nyelvet, és számomra fontos a helyesírás, hogy mi hogyan alakult ki a nyelvben, továbbá az írók, költők élettörténetének megismerése, és hogy hogyan fejlődött az írás, illetve a költészet. Valójában ezért választottam ezt a szakot. Közúti közlekedési technikus szakon végeztem 4,5-ös átlaggal. Akit érdekelt az anyag, annak nem volt nehéz, és a tanárok is segítettek a felkészülésben. Ez a szak szerteágazó, minden évben két-három új szaktantárgyat tanultunk, így az alapokat elsajátíthattuk, nagyon sok hasznos és érdekes információval lettünk gazdagabbak. Az érettségi szerintem nem volt nehéz, és az elmúlt négy év alatt megkaptuk a szükséges alapot az egyetemi továbbtanuláshoz.

Majoros Árpád, Temerin:

— A tanulmányaimat mindenképpen Magyarországon folytatom tovább. Mivel az érettségi vizsgák jól sikerültek, már szinte biztos vagyok benne, hogy felvesznek a kívánt szakra. A Szegedi Tudományegyetem hallgatója leszek, természettudományi és informatikai szakon, azon belül pedig programtervezőnek és informatikusnak tanulok majd. Kiskorom óta a számítógép vonz leginkább, ezért nem is kérdés, hogy egész életemben ezzel szeretnék foglalkozni. A programozás egy keresett és nehéz szakma. Én szeretem, ezért ilyen szempontból könnyű dolgom van. Persze tisztában vagyok vele, hogy még rengeteget kell majd tanulnom, mielőtt munkába állhatnék. Azért nem szerbiai egyetemre fogok járni, mert én Magyarországon szeretném leélni az életemet, ezért úgy gondolom, semmi értelme sincs egy itteni iskolába iratkozni.

Kiss Róbert, Temerin:

— Az Újvidéki Egyetem Műszaki Tudományok Karán szeretnék tovább tanulni, mechatronika szakon. Már a középiskola első éveiben elkezdett vonzani ez az intézmény, amikor egy kis betekintést kaphattunk a továbbtanulási lehetőségekbe. Ez szerintem az egyik leghíresebb kar, az idén 2598-an jelentkeztek a felvételire, ebből is látszik, hogy mennyire népszerű. A mechatronika már évek óta vonz, szeretem a gépészetet, az elektronikát, az intelligens számítógépes irányítás is közel áll az érdeklődési körömhöz. Tanulmányaim elvégzése után is ezzel szeretnék foglalkozni. Igyekszem a legjobb tudásom szerint befejezni az egyetemet, és soha nem feladni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..