home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Holnap vitatják meg Szabadka jövő évi költségvetését
Kartali Róbert
2023.12.20.
LXXVIII. évf. 51. szám
Holnap vitatják meg Szabadka jövő évi költségvetését

Szabadka jövő évi költségvetése 10,3 milliárd dinárt tesz ki, ami 9,36 százalékos növekedést jelent az előző évi büdzséhez képest — jelentette be dr. Pásztor Bálint. A városi képviselő-testület elnöke a csütörtökre összehívott vkt-ülés részleteit ismertetve szerdai sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a jövő évi költségvetés fejlesztési jellegű lesz.

Holnap tartja a városi képviselő-testület a 42. rendes ülését, melyen összesen 19 napirendi pont szerepel. Ezek közül a legfontosabb a jövő évi költségvetés elfogadása.

A 10,3 milliárd dináros városi költségvetésben a kiadásokat teljes mértékben lefedik a bevételek, és a jövő év fejlesztési jellegű lesz, ugyanis számos projektum befejezése szerepel prioritásként a javaslatban — emelte ki Pásztor Bálint.

— Egyrészt szerepel benne a Népszínház épületének a befejezése, ezenkívül két óvodának a felújítása, a Harcosok sorakozója lakótelepen, valamint a Sétaerdő Helyi Közösség területén az óvoda konyhájának a befejezése. A Tiszta Szerbia projektum keretein belül a projektumok elindítása, a szeméttelep szanálása, továbbá a palicsi egészségház kiépítése. A Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat is jelentős beruházásokat tervez jövőre. Továbbá aszfaltozásra is jut pénz, legalább olyan mértékben, mint az idén. A Vasutas Helyi Közösség területén, Makkhetesen, Kisradanovácon, Csantavéren és Hajdújáráson nagyjából 100 millió dinár értékben. A vízvezeték pedig többek között a Zorka és a Makkhetes Helyi Közösségekben lesz fejlesztve. Ezenkívül folytatódik Ludason a Kosztolányi-ház, a hajdújárási helyi közösség épülete és a csantavéri könyvtár felújítása, valamint folytatódik a városi könyvtár felújítása is a tető tatarozásával.

A városi képviselő-testület ülésén a Királyhalomra vonatkozó általános szabályozási terv elfogadása szintén napirenden szerepel. Az elmúlt hónapokban a helyi közösségek esetében először fogadtak el ilyen jellegű dokumentumokat, most Királyhalom volt soron.

— Soha Királyhalom tekintetében ilyen dokumentum kidolgozása nem szerepelt napirenden. Ez az utcák szabályozása és a jövőbeli infrastrukturális beruházásoknak a kivitelezése szempontjából teremti meg a jogi feltételeket. Királyhalom fejlesztésével az elmúlt időszakban is foglalkoztunk jelentős mértékben: felújításra került a vasútállomás épülete. A Szeged—Szabadka vasútvonal felújítását követően pedig most már 84 dinárért be lehet jönni Királyhalomról Szabadkára. Fontosnak tartjuk Királyhalom fejlesztését, és ezek a folyamatok a jövőben is kiteljesednek.

A városi képviselő-testület elnöke továbbá azt is elmondta, hogy több közvállalat esetében módosulnak a működési tervek, ezek közé tartozik a Palics Park Kft. is, mely folytatja a víztorony felújítását, miután befejezte az AkvaPark kiépítését, illetve a sétány felújítását és az üdülőtelep rendezését. A hulladékgazdálkodási határozat is módosulni fog annak érdekében, hogy egy köztársasági törvénnyel összhangba kerüljön a város határozata. Ebben a tekintetben előrelépés volt az elmúlt hónapokban: egyrészt elkezdődött a kék kukák kiosztása a helyi közösségekben, 17 000 ilyen kukát vehettek át a lakosok.

Ezenkívül a békovai Regionális Hulladéklerakó és Hulladékgazdálkodási Kft. megkapta a működési engedélyét, és lassan elmondhatóvá válik, hogy a kommunális tevékenységeknek a színvonala olyan mértéket ér el, amelyet Szabadka, illetve a szabadkai lakosok megérdemelnek — tette hozzá Pásztor Bálint.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..