home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Hivatalosan is az Egyesült Királyság uralkodójává nyilvánították III. Károly királyt
(MTI)
2022.09.10.
LXXVII. évf. 36. szám
Hivatalosan is az Egyesült Királyság uralkodójává nyilvánították III. Károly királyt

Az ősi törvények előírásainak megfelelően formálisan is az Egyesült Királyság uralkodójává nyilvánították szombaton III. Károly királyt.

III. Károly édesanyja, II. Erzsébet királynő csütörtök este, életének 97., uralkodásának 71. évében elhunyt. A volt uralkodót hosszas betegeskedés után, nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában érte a halál.

Az 1701-ben kelt trónöröklési törvény alapján II. Erzsébet királynő halálának pillanatától elsőszülött fia, a 73 éves addigi trónörökös, Károly a brit uralkodó. Az új király III. Károly néven lépett trónra.

Az Egyesült Királyság trónöröklési törvényei azonban azt is előírják, hogy az uralkodók halála esetén összehívott trónutódlási tanács (Accession Council) - a trónbitorlást elkerülendő - kétséget kizáróan megállapítsa az új király vagy királynő kilétét, és nyilvánosan kihirdesse, hogy ő az Egyesült Királyság egyedüli és törvényes uralkodója.

Forrás: Tanjug (Jonathan Brady/Pool Photo via AP)

Ez a formális eljárás zajlott le évszázados hagyományokat követő ceremónia keretében szombaton a St. James-palotában, Károly volt londoni rezidenciáján.

A Trónutódlási Tanácsnak jelenleg 715 tagja van. Köztük vannak a Privy Council tagjai - ez a mindenkori uralkodó tanácsadó testülete -, a londoni City polgármestere, a Lord Mayor - akinek személye nem ugyanaz, mint a londoni polgármesteré -, valamint a parlament felső kamarájának, a Lordok Házának tagjai és a jórészt egykori brit gyarmatok alkotta Nemzetközösség országainak londoni diplomáciai képviselői.

A szombati ceremónián a tanács tagjai közül hozzávetőleg kétszázan voltak jelen, és a több szakaszból álló formális eljárással ők állapították meg, hogy III. Károly az Egyesült Királyság uralkodója.

A proklamációt ezután katonai tiszteletadás közepette kihirdették a St. James-palota teraszán, majd a londoni City egykori tőzsdeépülete, a Royal Exchange lépcsőjén is.

A Royal Exchange ma már elsősorban turistalátványosságként működik, számos étteremnek ad helyet, de azt a ceremoniális funkcióját megtartotta, hogy lépcsőjéről is külön ki kell hirdetni a City polgárainak az új uralkodó kilétét.

A III. Károlyt formálisan uralkodóvá nyilvánító deklaráció kihirdetését díszsortüzek kísérték a londoni Hyde Parkban, illetve a Tower ősi épületegyüttesénél, a Temze partján.

III. Károly király a szombati ceremónia utáni első intézkedésével munkaszüneti nappá nyilvánította édesanyja temetésének napját, jóllehet az udvar még nem ismertette, hogy II. Erzsébet királynőtől mikor vesznek végső búcsút.

Azt ugyanakkor már bejelentették, hogy a néhai uralkodót katonai tiszteletadással kísért állami temetés keretében helyezik végső nyugalomra.

Legutóbb Sir Winston Churchill volt brit miniszterelnököt búcsúztatták állami temetésen, 1965-ben bekövetkezett halála után.

Kertész Róbert, az MTI tudósítója

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..