home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Hisz-e a házasságban?
(re)
2012.02.08.
LXVII. évf. 6. szám

Talán nincs olyan nő, aki kislányként ne arról ábrándozott volna, hogy egy napon hófehér menyasszonyi ruhában ott álljon az oltár előtt, balján szíve választottjával. A házasságkötést főként azok a fiatalok tartják fontosnak, akik a polgári normákat tiszteletben tartó családban nevelkedtek, akiket a...

Talán nincs olyan nő, aki kislányként ne arról ábrándozott volna, hogy egy napon hófehér menyasszonyi ruhában ott álljon az oltár előtt, balján szíve választottjával. A házasságkötést főként azok a fiatalok tartják fontosnak, akik a polgári normákat tiszteletben tartó családban nevelkedtek, akiket arra tanították a szüleik, hogy a házasság köteléke egyfajta biztonságot nyújt arra, hogy a házasságban született gyermekek mögött egy igazi család áll majd.
A társadalom alapegysége a család, annak alapja pedig ,,a férfi és a nő közös műremeke'': a házasság. A házasság gyümölcse a gyermek, aki később, felnőve fenntartja a jóléti rendszert: gondoskodik idős szüleiről, miközben ő maga is családot alapít. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a fiatalok törvényesítsék a kapcsolatukat, ami az erkölcsi alapokon kívül jogi alapokon is nyugszik.
De sajnos, ma már egyre több házasság tönkremegy, és a fiatalok döntő többsége már nem is hisz a házasság intézményében, inkább a papír nélküli élettársi viszonyt választja.
Ha azonban a házasságokkal baj van, ha nem születnek életre szóló párkapcsolatok, vagy ha azok gyorsan felbomlanak, sérül az egész társadalom.
Minden év február második vasárnapján a házasság világnapját ünnepeljük világszerte, az USA kezdeményezésére. Az ünnepnap rámutat arra a kézenfekvő tényre, hogy házasságban, családban élni jó. A kezdeményezés 1981-ben indult útjára az Egyesült Államokból, amikor Bálint-napon (a szerelmesek napján) Baton Rouge város polgármestere, Louisiana állam kormányzója és a katolikus egyház meghirdette a Hiszünk a házasságban elnevezésű akciót. A rövid idő alatt sikeressé vált program 1983-ban nyerte el a házasság világnapja elnevezést. E napon, február második vasárnapján sokféle eszközt felhasználva próbálják felhívni a társadalom figyelmét arra a tényre, hogy léteznek jó, boldog és tartós házasságok, továbbá hogy a napjainkban egyre népszerűbb, csak együttélésre alapozott kapcsolat többnyire nem olyan tartós, mint a házasság. Felmérések igazolják, hogy a házasok átlagosan boldogabbak, tovább élnek, mint a társ nélküliek.
A fejlett európai országokban sajnos rohamosan csökken a házasságkötések száma, s jelentős részük válással végződik. A 20-29 évesek körében mintegy a felére csökkent a házasodók száma, az egyedülállók aránya a 2000-ben jegyzett 26,4 százalékról ma 32,3 százalékra nőtt. Az egyre kisebb számban születő gyermekeknek a 40 százaléka mára házasságon kívüli, élettársi kapcsolatból származik, ami a házasságnál kimutathatóan kevésbé bizonyul tartósnak.
Ezért különösen fontos felhívni arra a figyelmet, hogy merjünk döntéseket hozni, merjük elkötelezni magunkat, felelősséget vállalni egymásért, mert abból öröm és élet fakad.
Hisz-e a házasságban? - kérdeztük a héten.
KOVÁCS Elvira, a VMSZ parlamenti képviselője:
- Nagy szerencsémre egy igen boldog házasság gyümölcseként jöttem a világra. Szüleim ma már 35 éve ismerik egymást, 30 éve házasok és nagyon-nagyon boldogok. Számomra a házasság két ember megértésén, szeretetén, együttlétén alapuló szoros kapcsolat. A házasság intézménye nem csupán a házi munka megosztásán alapszik, sokkal több annál: megértést, sok-sok önzetlen szeretetet, őszinte odaadást, sírig tartó hűséget ígér. A párommal mindent meg tudunk beszélni, és ezt rendkívül fontosnak tartom, mert véleményem szerint az őszinteség az emberi kapcsolatok sikerességének az alapja. Így a párom a legjobb barátom.
KISS MISKOLCI Diána szabadkai karnagy:
- Én hiszek a házasságban, mivel az tart össze két szerelmes embert, később pedig egy családot. A jó házasság olyan, hogy szinte nem tudja elképzelni az ember senki mással az életét. Ezért kötelezik el magukat, ezért tesznek fogadalmat egymásnak a házasulandók. Ez az, amiért jóban-rosszban mindig tovább próbálkoznak együtt. Küzdenek egymásért, a családért - mert ha valamiért, hát ezért igazán érdemes küzdeni. A házasság egy csodás dolog, ami két emberrel megtörténhet. Ezt tapasztalatból mondom, mert a férjemmel nagyszerű házasságban élünk.
SZëCS Krisztián adai egyetemi hallgató:
- Már három éve párkapcsolatban élek, és már többször is szóba került közöttünk a házasság. Addig nem kívánunk összeházasodni, amíg mindketten meg nem szerezzük a diplomát, de azután mindenképpen hivatalos formát adunk az együttélésünknek. Mindkettőnk számára fontos a házasságkötés, hogy a majdani gyermekeink családban nevelkedjenek. Sokan vannak azonban az ismerőseim között, akik úgy gondolják, hogy a házasság mára már kiment a divatból, hogy nincs semmi különösebb jelentősége, sőt előnye sem. Én ezzel nem tudok egyetérteni, mert engem úgy neveltek, hogy a házasság a család alapja, a család viszont a legfontosabb dolog az ember életében.
PERGEL Katalin topolyai háztartásbeli:
- Én 12 évig voltam házas, éppen ezért megvan a véleményem a házasságról. Nem sikerült mindaz, amiről fiatal lányként álmodoztam: a boldog házasság, a boldog család. A férjem elhagyott, egyedül maradtam a kislányommal. Ez lett a vége. Én már többé nem szeretnék házasságra lépni senkivel, de még csak együtt sem szeretnék élnék senkivel. Nem hiszek a házasságban, de az együttélésben sem. Sajnos, sok ismerősöm házassága zátonyra futott, többen elváltak, vagy el sem váltak törvényesen, egyszerűen csak külön utakon járnak. Egyre többen gondolják úgy, hogy a házasságnak már nincs varázsa, hogy az esküvőnek nem sok értelme van. Én ezt másképp gondoltam, de ma már én sem szorgalmaznám a férjhez menést.
FEHÉR Zsófia palicsi középiskolás:
- Nem tervezem a házasságot, mert szerintem ma már nem az a fontos, hogy legyen házasságlevelünk, hanem hogy megértsük egymást és boldogok legyünk. Ehhez nem kell a felhajtás, nem kell anyakönyvvezető. Ha rátalálunk a párunkra, mindenképpen boldogok leszünk vele, akár házasságban, akár élettársi kapcsolatban élünk.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..