home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Hírek a nyugdíjasok otthonából
(-r-s)
2014.05.14.
LXIX. évf. 20. szám

A nyugdíjasokat vették célba a bankok — Helyreállt az együttműködés — Röviden

A NYUGDÍJASOKAT VETTÉK CÉLBA A BANKOK

Egykor élvezet volt végigsétálni Szabadka korzóján. Egymást érték a szép kirakatok az utca mindkét oldalán, s a kereskedések sorát csak itt-ott törte meg egy-egy kisipari műhely, cukrászda vagy büfé. Az utóbbiak egyébként növelték a sétálók kedvét — betérhettek elfogyasztani néhány jóízű kalácsot, felhajtani egy pohárnyi jóféle italt.

A korzó sajnos egyre unalmasabbá vált a ráérő emberek számára. A szép kirakatok helyén manapság legfeljebb egy-egy nagyobb cég üzlete vagy bank kínálja szolgáltatásait. Főként bank, mivel az országban működő harminc-negyven pénzintézetnek és majdnem ennyi biztosítónak van fiókja északi metropolisunkban. A múlt század nyolcvanas éveiben nyíltak ezek a kirendeltségek, amikor még úgy látszott, az ország jó úton halad. A miloševići éra, majd az új évezred első évtizedének válsága azonban lassan kivonulásra készteti őket.

A kitartó bankok eddig is szívesen kölcsönöztek kisebb-nagyobb összeget a lakosságnak, ám a növekvő kamat sem hozott elég jövedelmet. Meg kell állapítani, hogy a nyugdíjasokkal szemben különösen óvatosak voltak. Hitelt eleinte csak azoknak adtak, akik nem voltak hatvan évnél idősebbek, aztán ezt a lehetőséget a hatvanöt-hetven éveseknek is megadták, most pedig a nyugdíjasok otthonába egyre több reklámot küldenek, amelyben immár a hetvenöt éveseknek is kínálják szolgáltatásukat, bár a kamat és a törlesztés idejének tekintetében nem túlságosan kegyesek.

Nem jósolok különösebb jövedelmet a bankoknak az idős emberektől.

HELYREÁLLT AZ EGYÜTTMŰKÖDÉS

Az elmúlt két évben bizonytalan volt a kapcsolat a szabadkai nyugdíjas-egyesület és a Kolubara bánya között. A jó viszony akkor romlott meg, amikor a régi bányában megszűnt a kitermelés, az újban pedig még nem jutottak el a tömör szénrétegig. Egyrészt nehezebbé vált a szállítás, másrészt baj volt a minőséggel is, ami a vásárlók elégedetlenségéhez vezetett. Aztán megdrágult a tehergépkocsival való szállítás, ezért a vasúttal kellett megegyezni, hogy az átvegye a munkát. Ez viszont legnagyobb szállító cégünk ismert bajai — a lassúság és a vagonhiány — miatt nem volt könnyű.

Most azonban a szén: a lignit, a szárított és a kőszén már a megrendelők kamrájában van, kivéve azokat a szállítmányokat, amelyeket a vevők még nem tudtak átvenni. A telepen várják, hogy a halasztást kérők kijelöljék a megfelelő dátumot, ami után három napon belül az ő szenük is a kamrákba kerülhet. Ami azonban a legfontosabb, mindenki meg van elégedve az idén kapott tüzelő minőségével.

Érdekes, hogy mindeddig a tűzifa jutott a legkorábban a vevők udvarába, most azonban a telepnek még 500 köbméternyi hátraléka van, de június elején ez is eljut majd rendeltetési helyére.

RÖVIDEN

MEGÉRKEZETT AZ ÜDÜLŐK ELSŐ CSOPORTJA az egyesület Soko Banja-i nyaralójába, azaz megkezdődött az előidény. Korábban az elnökség néhány tagja, ottani szakemberek bevonásával, alaposan átvizsgálta az épületet, hogy elejét vegye az esetleges panaszoknak, s ha javítanivaló akad, ezt a munkát gyorsan elvégeztesse. A visszajelzések e tekintetben kedvezőek.

CSÓKÁN TARTJÁK MEG szeptemberben Észak-Bánát és Bácska sportolóinak miniolimpiáját. Az előkészítés folyamatossá tétele érdekében a szervezők kérték a részt vevő községek: Törökkanizsa, Magyarkanizsa, Zenta, Topolya, Kishegyes Ada és Szabadka egyesületeit, találkozzanak 28-án Topolyán, és beszéljék meg, milyen versenyszámok kerüljenek műsorra, s mire, milyen eszközökre lesz szükség, hogy a csókai verseny is színvonalas, baráti hangulatú legyen.

A NYUGDÍJASOK PEŠČARAI helyi szervezete június 7-ére budapesti kirándulást tervez. Bár addig még van idő, a vezetőség megkérte lapunkat az utazás bejelentésére, mivel legalább harminc emberre van szükség ahhoz, hogy a Subotica-trans kényelmes buszt adjon. Sajnos indokolt az óvatosság, mivel idős embereink, életszínvonaluk romlása miatt, már nehezen szánják el magukat utazásra, amely ez esetben 1300 dinárba kerül. A csoport megtekinti a Mátyás-templomot, a Citadellát, a Halászbástyát és a Margit-sziget zenélő szökőkútját.

MIKOR LESZ ÚJRA RUHA- ÉS CIPŐOSZTÁS az otthonban? — teszi fel egyre több egyesületi tag a kérdést. A felvetés oka sajnos az ellátmányok értékének csökkenése. A válasz: magánszemélyek és jótékonysági egyesületek eddig több zsáknyi holmit adományoztak, de az otthon megvárja a külföldi segélyezők májusra ígért küldeményét is, s ha megérkezik, azonnal közzé lesz téve az osztás dátuma.  

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..