home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Hírek a nyugdíjasok otthonából
BRENNER János
2013.01.16.
LXVIII. évf. 3. szám

A kiemelt nyugdíjakról — még egyszer

A kiemelt nyugdíjakról — még egyszer
Valamelyik múlt év végi számunkban arról írtunk, hogy vita alakult ki a kiemelt nyugdíjakról, amelyeket az erre rászolgált személyeknek fizet ki a gazdaságban, az oktatásban, a művészetekben és más területeken elért kimagasló, külföldön is elismert teljesítményükért. Megállapítottuk, hogy kezdetben a nyugdíjasok szövetségének nem volt ez ellen kifogása, később azonban a kitüntetettek száma meg a kifizetett összeg nagysága miatt nézeteltérés történt. A nyugállományúak ugyanis azt követelték, hogy az erről szóló törvényt módosítsák úgy, hogy a kiemelt összegeket az a minisztérium utalja ki, amelynek szakterületéhez tartoznak az erre érdemesek.
Január vége volt a határidő annak meghatározására, hogy kik és mekkora összegeket kapjanak. Az ezzel kapcsolatos találgatások valóságos zűrzavart okoztak, merthogy egyesek nagynak, mások kicsinek tartották a jelölt személyek számát, s az összeg kapcsán se alakult ki egyetértés. Végül a zsűri kijelentette, hogy döntését a lehető legnagyobb körültekintés és elemzés előzi majd meg, s hogy maga dönt a díjazásra érdemes szakemberekről és jutalmazásuk összegéről.
Ebbe viszont az állam avatkozott bele. A kormány ugyanis mindkét kritériumba bele kíván szólni. Merthogy a pénzről végül az elébe tett javaslat alapján ő dönt, mielőtt a parlament elé terjeszti.

RÖVIDEN
ISMÉTELTEN FELHÍVJUK A TAGOK FIGYELMÉT arra, hogy a vezetőség az új év első napjától kezdve fogadja az előfizetéseket a következő téli tüzelőre. Rendelni 9 havi törlesztésre tűzifát, lignitet, szárított szenet és kőszenet lehet, az egyesület által megbízott szállítmányozók házhoz viszik, a megrendelt tüzelő ára pedig nem változik az év folyamán. A rendelés alkalmából fel kell mutatni a személyazonossági igazolványt, a tagkönyvet a befizetett tagdíj igazolására és a legutóbbi nyugdíjcsekket.
KÉSZÜL A PÉNZÜGYI TERV. Az egyesület igazgatóbizottsága tavalyi utolsó ülésén megvizsgálta az elnök által javasolt idei pénzügyi tervet. Ezt a tagok ezekben a napokban veszik kézhez, hogy esetleg kiegészítéseket fűzzenek hozzá, az igazgatóbizottság pedig idei első ülésén vitatja meg, véglegesíti, és elküldi a helyi szervezeteknek — ugyancsak az esetleges észrevételek, kiegészítések megfogalmazása végett. Miután a különféle albizottságok (pl. a leltári, a pénzügyi stb.) elkészítik a maguk jelentését, a bizottság hozzáfog a múlt évi munkáról szóló jelentés megírásához.
ÉSZAK-BÁCSKA ÉS BÁNÁT nyugdíjasai összefogtak, és megrendezik a maguk évi sportversenyét. Az elsőt októberben bonyolították le Szabadkán, s ennek elismeréseként a községi szervezetek újra városunk nyugdíjasait bízták meg a második találkozó megszervezésére. Ezzel kapcsolatban a szervezetek vezetői januárban megtartják első ülésüket, hogy felkészítsék csapataikat a szeptemberi „összecsapás”-ra. Mivel Szabadka idős polgárai jól szerepeltek a nyugdíjasok sokobanjai olimpiáin, őket is bevonják a szervező munkába.
KELLEMETLEN, DE SZÜKSÉGES. A város nyugdíjas-egyesületének meggyűlt a baja a turisztikai hatóságokkal. Az betiltotta például azt, hogy a sokobanjai üdülőjét „turisztikai célokra” használja fel. Az indoklás szerint az üdülő olyanokat is fogadott, akik nem tagjai az egyesületnek. Például a családtagokat és a külső, azaz pártoló tagokat. Mindkettő teljesen legális volt, és az egyesület reméli, hogy panaszára pozitív választ kap az illetékesektől.
A SUBOTICATRANS közlekedési vállalat buszai szállítják az idén kirándulásaikra, körútjaikra és nyári-téli üdülésre az egyesület tagjait. Az ezzel kapcsolatos pályázatra ez a vállalat kínálta a legkedvezőbb feltételeket. Ennek nyomán az eddigi üzlettársnak be kellett zárnia az otthonban nyitott irodáját. Mellesleg: egy kényelmes irodáért mindössze 5000 dináros havi bérleti díjat fizetett.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..