home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Hírek a nyugdíjasok otthonából
BRENNER János
2013.01.09.
LXVIII. évf. 2. szám

Befizethetünk a jövő téli tüzelőre — A nyugdíjas: Németország új kiviteli cikke

Befizethetünk a jövő téli tüzelőre
A Nyugdíjasok Szabadkai Városi Egyesületének vezetősége a múlt év utolsó napjaiban befejezte tárgyalásait azokkal a vállalatokkal, amelyek hamarosan megkezdhetik a jövő téli tüzelő leszállítását. Aláírták a szükséges szerződéseket, beleértve a bankét is, amely hitelének jóvoltából nem lesz áremelés a tagság számára. A befizetéseket az egyesületben és a helyi közösségi szervezetekben fogadják január 3-a óta — az utóbbiakban akkor, ha megvannak hozzá a feltételek.
Mint eddig mindig, az egyesület most is lignitet, szárított szenet, kőszenet és tűzifát szerez be tagjai számára, s a megrendelt mennyiséget le is szállíttatja. Tüzelőt a tagok 9 havi részletre vásárolhatnak, az első befizetés alkalmából fel kell mutatni tagkönyvüket, az idei tagdíj befizetésének bizonyítására, a legutolsó nyugdíjcsekket és a személyazonossági igazolványt.

A nyugdíjas — Németország új kiviteli cikke
Jóllehet kétségtelen, hogy Németország az Európai Unió gazdaságilag legerősebb állama, s a válság ott okozott legkisebb kárt, egy problémáját igen nehezen oldja meg.
Amíg jól mentek a dolgok, s volt munkásutánpótlás, a német nyugdíjasok jó része otthonba vonult idős napjaiban. Ezt úgy lehetett elérni, hogy az állam könnyen kifizette a 2900—3400 eurós eltartási díjat, mert külföldről elég nővér és orvos érkezett, a távozók helyét pedig betöltötték a vendégmunkások. Az ország azonban gyorsabb ütemben öregszik, mint ahogyan valamikor elképzelték. Másrészt egyre nehezebb kitűnő ápolónőhöz jutni, a vendégmunkások pedig egyre kevésbé alkalmasak a korszerű termelésre. Az eltartás tehát alaposan igénybe veszi a költségvetést.
A vezetők, a szociális intézmények nagy tiltakozása ellenére úgy gondolják, hogy nyugdíjasaikat külföldi otthonokban helyezik el — persze, ha ebbe az illető személy beleegyezik. Mert például Magyarországon, Csehországban, Ukrajnában és néhány ázsiai országban máris sok német nyugdíjas él, az otthonokban az ellátás fele annyiba kerül, mint Németországban, a minősége pedig jobb annál.
A probléma igen nagy, mivel 400 000 német nyugdíjasnak nincs akkora ellátmánya, hogy kifizesse eltartását a hazai otthonokban.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..