Hejce, az ezeréves falu

Hejce, az  ezeréves falu

Az észak-magyarországi Hejce település már Szent István korában létezett, hiszen amikor 1009-ben az egri érsekség kilenc falut kapott első királyunktól adományba, köztük volt Hejce is. Sokaknak viszont az jut róla az eszébe, hogy a közelében zuhant le 2006-ban az a repülőgép, amely a szlovák békefenntartókat szállította haza Koszovóból. A szerencsétlenségben negyvenkét katona vesztette életét.

Akit a rossz utak sem tartanak vissza, és eljut a gyönyörű, érintetlen természeti környezetben megbúvó békés, nyugodt helységbe, az nem bánja meg! Hejce vonzerejéhez a csenden és a rengeteg fán kívül hozzátartoznak a régies típusú parasztházakkal szegélyezett utcák, a Szerencs-patak szép ívű barokk kőhídjai és a faragott szobrok. Az utóbbiak többsége a falu híres lakójának, Nemes Sándor famíves mesternek a keze munkáját dicséri.

A gótikus stílusú Szent István király római katolikus temploma a 14. századból származik, habár a főhomlokzatát 1780 körül copfstílusban átalakították. A püspöki kastély, amelyet gróf Eszterházy Károly egri püspök az 1700-as években építtetett, jelenleg a római katolikus egyház szeretetotthonaként működik. Kertje védett terület. A főutca a patak medrével párhuzamosan kanyarog, a falu alatt húzódó pincesor a helyiek szerint több mint három kilométer hosszú, a lejáratai pedig külön látványosságok. A föld mélyében lévő világ a jó borok rejteke és a borivók kedves helye. A patak partját lépten-nyomon kőfalak támasztják, a legszebb mégis a római katolikus templomot óvó XIV. századi gótikus erődfal, lőrésekkel és a kerek, toronyszerű bástyákkal.

Nekünk csak egy röpke séta jutott ebben a csodálatos környezetben, de a hosszabb időre érkező, felfedező kedvű vendégek akár kerékpárral is bejárhatják a számos nevezetességet és szépséget kínáló vidéket. 
 

Címkék: Hejce

Képgaléria

Cikkünk további képei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Körkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Facebook

Támogatóink