home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Hanyagoljuk az edzést, ha…
Bíró Tímea
2020.03.09.
LXXV. évf. 9. szám
Hanyagoljuk az edzést, ha…

Vannak olyan élethelyzetek, amikor a testmozgással többet ártunk, mint segítünk a szervezetünknek, ezért ilyenkor érdemes pihenőnapot vagy -időszakot tartani. A sportoláshoz elsősorban olyan testre és immunrendszerre van szükség, amely bírni fogja a fizikai megterhelést, hiszen csak ezáltal bizonyul eredményesnek a testmozgás.

Csak akkor tudjuk szabályosan és türelmesen végrehajtani a gyakorlatokat, ha kiegyensúlyozottak, kipihentek vagyunk. Ha mindössze négy-öt órát aludtunk, akkor teljesen fölösleges leterhelni a szervezetünket a mozgással, hiszen az edzéssel töltött idő úgysem lesz annyira hatásos, mint amikor feltöltődve vágunk bele az izomépítésbe, alakformálásba. Nem véletlenül ajánlják a szakemberek az elegendő alvást, hiszen mint ahogyan a munkánkat is kipihenten tudjuk jól ellátni, a minőségi edzéshez is szükség van a hét-nyolc óra alvásra.

Az erősebben menstruáló nők már bizonyára megtapasztalták, hogy mennyire nem esik jól a mozgás a vérzés idején. Azok, akiknek csak időnként intenzívebb a menstruációjuk, jobb, ha elkerülik ilyenkor a testmozgást, a hasfájás és a görcsölés mellett ugyanis a sport fokozza a vérkeringést, illetve vérbőséget okozhat, ami veszélyes is lehet.

Láz esetén különösen ajánlott mellőzni a testmozgást. Sokan azt gondolják, hogy a sporttal járó izzadás segít a szervezetből kiűzni a vírusokat és a baktériumokat, de a gond sajnos nem oldódik meg ilyen könnyen. Ilyenkor túlságosan le van gyengülve az immunrendszer ahhoz, hogy képes legyen izmot építeni, meg egyáltalán befogadni a testmozgást, a terhelés csak még inkább megviseli a szervezetet. Azt a fontos szempontot se felejtsük el, hogy ha valaki másokkal vagy edzőteremben sportol, akkor könnyen megfertőzheti a társait, szétszórhatja a vírusokat a teremben.

Tévhit, hogy a várandósság idején tiltott gyümölcs a mozgás, hiszen minél jobb a kondíciója és az állóképessége a kismamának, annál könnyebben viseli el a súlyfelesleg miatti hátfájást, valamint a szülés során is nagy segítség lehet az izmok edzettsége. Sétálni, jógázni, aquafitnessezni, pilatesezni, kerékpározni és úszni nyugodtan lehet, de kerülni kell a hát és a has megerőltetését, ebből adódóan pedig a görkorcsolyázást, a teniszezést, a kosárlabdázást, a küzdősportokat, a lovaglást, a síelést vagy a nehéz, súlyzós gyakorlatokat. A karokat és a lábakat nyugodtan lehet dolgoztatni, emiatt nem kell lemondanunk a fizikai aktivitásról. Ha biztosra szeretnénk menni, akkor válasszuk a terhestornát, mely külön a kismamák számára van összeállítva.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..