home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Hamisítatlanul
Tóth Péter
2017.01.24.
LXXII. évf. 3. szám
Hamisítatlanul

A hamisított termékek korában élünk.

A hamisított termékek korában élünk. A lábbelik, a ruházati és a műszaki cikkek hamisítása elitélendő ugyan, és gazdaságilag is káros, de ha előállításuk során nem használnak mérgező vagy káros anyagokat, akkor kevésbé veszélyesek. Manapság azonban már az alapélelmiszereket is hamisítják. Régebbről tudjuk, hogy az olcsó méz vagy bor valószínűleg egy kis „vegyészkedésnek” és nem a méheknek, illetve a szőlőtőkének köszönheti létezését. És nemcsak mézet vagy bort, de rizst meg tojást is hamisítanak már.  

Egészen biztosra vehetjük, hogy az emberiség történelme folyamán soha nem volt még ekkora mennyiségű hamisítvány forgalomban. Mégsem beszélhetünk újabb keletű jelenségről. A hamisítás kezdete ugyanis feltehetően egyidős a specializáció kialakulásával az árutermelésen belül. A márkanév, a márkamegjelölés célja, hogy a vevő be tudja azonosítani, melyik az a termék, amelyben bízhat, amelytől a szükségletei megfelelő kielégítését várhatja. A cégek ezért jelölik meg termékeiket olyan védjeggyel, amelyről a vásárló felismeri őket. A hamisítók viszont egyszerűen lemásolják a védjegyet, ami a hamisításnak csak az egyik, kevésbé káros fajtája. Sokkal veszélyesebb viszont, amikor nem a márka a hamis, hanem maga a termék. Az élelmiszereken kívül ráadásul hamisított gyógyszerek is léteznek. Megállapítható, hogy az űrrepülőgép-alkatrészektől a tyúktojásig ma már mindent hamisítanak.

Már annyira élethű másolatok készülnek, hogy valóban nehéz felismerni az eredetit. A piaci törvények pedig ebben az „ágazatban” is működnek: a kereslet határozza meg, hogy mit érdemes hamisítani. A potencianövelőktől a H1N1-gyógyszerekig elképesztően széles a választék. Elsősorban az értékesítés helyszíne adhat gyanakvásra okot: az eredeti termékeket ugyanis nem igazán árulják piacon, utcán vagy házaló ügynökök által, viszont tévhit, hogy hamisítványokat csak a piacon találhatunk, hiszen olyan üzletek is léteznek, amelyek ugyancsak utánzatokat kínálnak. Bizonyos árucikkek esetében a hamisítás káros lehet a fogyasztók egészségére, de a környezetre is. A gyógyszerek, élelmiszerek, vegyszerek különösen veszélyesek ilyen szempontból. A hamisítók egyébként haladnak a korral. A másolatok egyre jobbak, egy részüket a szakértők is csak laboratóriumi vizsgálatokkal tudják kiszűrni.

Néha egészen elképesztő dolgokról értesülhetünk. Éppen az év vége előtt járta be a világsajtót az a hír, hogy Nigériában nagyobb mennyiségű hamis rizst foglaltak le a hatóságok. A műanyag pelletből készült rizsutánzattal kapcsolatban állítólag a szaga miatt merült fel a gyanú, hogy valami nincs rendben vele. Már korábban is elképesztő hamisítványokról szóltak a hírek, melyek valódiságát esetenként meg is lehetne kérdőjelezni. Viszont ahhoz sem férhet kétség, hogy ha valaki üzletet lát valaminek az ipari méretekben való hamisításában, akkor azzal meg is próbálkozik.

Még 2009-ben hatalmas mennyiségű hamis tojást találtak Kínában. A fehérje hamisításához zselatint, ismeretlen eredetű fehér port, benzoesavat és ipari timsót használtak, a sárgájához színezőanyagot kevertek össze valamilyen folyékony anyaggal, és kerek műanyagformába helyezve kapták meg a sárgája alakját, a héját pedig parafinból készült mázból öntötték rá. Az utánzat megtévesztésig hasonlított az igazira, ahogyan a hamis méz, a pancsolt bor vagy a burgonyakeményítőből és műanyagból „készült” rizs esetében is ugyanez a helyzet. Élelmiszerek esetében talán az a szerencsésebb eset, amikor olcsóbb, de ehető alapanyagokból készítenek drágább termékeket, például lóhúsból marhahúst, olcsóbb halfajtából drágábbat.

Sajnos olyan korban élünk, amikor nemcsak termékeket, de értékrendet, erkölcsöt és ideológiát is hamisítanak. Néha már velünk, emberekkel kapcsolatban is felmerül a kérdés, hogy ki eredeti, illetve ki hamisítvány csupán.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..