home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Hagyományőrző hétvége
Tóth Tibor
2023.12.06.
LXXVIII. évf. 49. szám
Hagyományőrző hétvége

A hétvégén két hagyományos rendezvényt tartottak Palicson. Szombaton a Ludaspuszta Térségi Társulás, a Noge húsfeldolgozó üzem és az Elitte Palics szervezésében tizedik alkalommal rendezték meg a Hagyományok Téli Fesztiválját, melynek keretében tizenegyedik alkalommal volt Tepertősütő Verseny és tizennegyedik alkalommal Helyi Termékek Kiállítása és Vására, vasárnap pedig a Paligo Palus Ultramaratonklub szervezésében huszonnegyedik alkalommal tartották meg a Mikulás-futást.

A palicsi Kisvendéglő előtti parkolóban, az elmúlt évekkel ellentétben, ezúttal napos, kellemes időben 18 szabadkai, palicsi, hajdújárási, ludasi, királyhalmi, kishomoki, kispiaci, martonosi, horgosi csapat előbb felszeletelte, majd bográcsokban, forró zsírban vagy olajban sütötte a tepertőt. Az omlós, ropogós finomságot nem kedvelők sem maradtak éhen, ők hurkát, kolbászt és birkapörköltet vásárolhattak, a játékos kedvűek pedig szalonnakockázásban és hagymaszeletelésben mérhették össze gyorsaságukat és ügyességüket.

A közelmúltban alakult, Nataša nevet viselő Vakok és Gyengénlátók Egyesületének bográcsában már szépen barnult a tepertő. A négytagú csapat munkáját a névadó, speciálisan kiképzett vakvezető kutya felügyelte, aki közeledésemre barátságos farkcsóválással jelezte, jöjjek bátran.

— Új egyesületnek számítunk Szabadkán, vakvezető kutyák képzésével foglalkozunk majd. Tavaly jártunk először ezen az eseményen, ahol nagyon jól éreztük magunkat, és az idén sem hagyhattuk ki a töpörtyűsütést. Szeretnénk megmutatni, hogy vakon is részt lehet venni a közösségi életben, mi is tudunk közösségben élni, az emberekkel együttműködni. Szerbiában Nataša az egyetlen speciálisan kiképzett vakvezető kutya, ezért Szabadkán iskolát indítanánk, ahol olyan kutyákat képeznénk ki, amelyek segítségével a látássérültek önálló életet élhetnek. Nataša 170 vezényszót ismer és teljesít, ő helyettesíti a szemem világát. Egyébként a töpörtyűt sertésszalonnából sütjük, és úgy készítjük, hogy a miénk legyen a legjobb — mondta Apczi Ferenc, az egyesület tulajdonosa és elnöke.


Az idén 18 csapat sütötte a töpörtyűt

Az Ásotthalom-Kissorért Egyesület csapatának bográcsából ínycsiklandó illatok szálltak tova, a Palicsi-tó irányába.

— Már negyedik alkalommal sütjük a tepertőt, tavaly ezüstéremmel tértünk haza. Nagyon szívesen járunk ide, hiszen rengeteg vajdasági magyar barátunk van. A tepertőt kis kockákra vágjuk, majd egy bizonyos fűszert teszünk rá, mely a zsírnak és a tepertőnek is különleges, egyedi ízt ad. Addig sütjük, amíg szép barna színt nem kap. Mórahalmon a múlt héten rendeztek tepertősütő versenyt és pálinkafesztivált, Ásotthalmon pedig a nyáron kakaspörköltfőző, később pedig kolbásztöltő verseny hozza izgalomba a gasztronómiai események kedvelőit — mondták a csapat tagjai, Túrú Tibor, Kolumbán József és Csüllög Mihály.

A helyi termékek vásárán 48 termelő és kézműves kínálta portékáját: hústermékeket, gyümölcslevet, lekvárt, savanyúságot, süteményeket, sajtot, diót, mákot és a közelgő karácsonyi ünnepekkel kapcsolatos kézművestermékeket.

A megnyitón dr. Pásztor Bálint, a városi képviselő-testület elnöke, a Vajdasági Magyar Szövetség megbízott elnöke örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy a rendezvény iránt újra ilyen nagy érdeklődés nyilvánult meg, és megköszönte a szervezőknek, hogy tizedik alkalommal is megrendezték az eseményt.

— A szervezők nagyon jól összerakták a kétnapos eseményt, hiszen a tepertősütés és -fogyasztás által bevitt kalóriákat holnap a Mikulás-futáson le lehet adni. Legyünk sokan ma és holnap is, és legyünk sokan december 17-én is, hogy a közösségépítést tovább tudjuk folytatni oly módon, ahogy az előző években tettük. A Hagyományok Téli Fesztiválja bővíti és gazdagítja Palics idegenforgalmi kínálatát, és ezekben a nehéz időkben az emberek barátkozhatnak, és jól érezhetik magukat — mondta Pásztor Bálint, majd megnyitotta a rendezvényt, mely a VMSZ főszervezésében valósult meg, támogatói pedig Szabadka Önkormányzata, a Tartományi Mezőgazdasági, Vízgazdálkodási és Erdészeti Titkárság, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. voltak.


A Hagyományok Téli Fesztiválját dr. Pásztor Bálint nyitotta meg

Vasárnap a napos, ám hideg időben mintegy 3000, piros jelmezbe és sapkába öltözött Mikulás teljesítette a zenepavilontól indulva a 2000 méteres távot. A nemes kezdeményezés huszonnégy évvel ezelőtt indult, akkor az ultramaratonklub nyolc versenyzője öltözött be Mikulásnak, és futotta le a másfél kilométeres távot. 

— Nagyon örülök, hogy a Mikulás-futás népszerűsége évről évre növekszik. Ma is legalább 3000-en futottak, sétáltak, toltak babakocsit vagy sétáltattak kutyát, és így teljesítették a pályát. Megválasztottuk a legszebb korú és a legfiatalabb versenyzőt is, előbbi győztese egy 1940-ben született hölgy, míg a legfiatalabb résztvevőnk mindössze egy hónapos. Minden befutó érmet, teát és zsíros kenyeret kapott, valamint a tombolán három gyermekkerékpárt sorsoltunk ki. Jövőre negyed évszázados lesz a rendezvény, tortát ennyi emberre nem tudunk készíteni, de valamit kitalálunk, hogy a Mikulás-futás még érdekesebb legyen — mondta Jánosi Elvira, a Mikulás-futás fő szervezője.


A Mikulás-futáson mintegy 3000-en indultak

Kónya Róbert, a VMSZ tartományi képviselőjelöltje, aki maga is fut szabadidejében, elmondta, a szombati gasztronómiai esemény után a vasárnap a mozgásé és a családé, hiszen a szülők és a gyerekek egy kellemes délelőttöt tölthetnek el együtt, közben pedig sportolhatnak a friss levegőn. 

— Bízom benne, hogy legalább néhány fiatal a mai napon kedvet kap a rendszeres futáshoz, és elkezd komolyabban sportolni, hiszen a mai fiatalok sokkal többet ülnek a számítógép előtt, mint amennyit sportolással a szabad levegőn töltenek. A szervezők minden évben megerősítést nyernek, hogy jó, amit csinálnak, hiszen évről évre egyre több ember előtt szervezik meg a rengeteg munkát igénylő hagyománytisztelő rendezvényt, amelynek közösségépítő szerepe is van — mondta Kónya Róbert, hozzáfűzve, hogy december 8-án Magyarkanizsán, a Vigadó előtti téren szerveznek Mikulás-futást, ahol mindenki forró csokit, teát és szaloncukrot kap majd.

Az eseménynek jótékonysági jellege is volt, hiszen a Vöröskereszt munkatársai fogadták a polgárok felajánlásait, melyekből a népkonyha szolgáltatásainak igénybevevőit ajándékozzák meg a közelgő ünnepek alkalmával. 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..