home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Ha azt a tükröt eltörjük...
(o. i.)
2010.08.04.
LXV. évf. 31. szám

VERSENYFUTÁS AZ IDåVEL. A szerbiai parlament múlt hétfői rendkívüli ülése után - melyen elfogadták a kormánynak a Kosovo kapcsán kialakított platformját - Szerbia ENSZ-küldöttsége a múlt szerdán adta át a határozatot az ENSZ Közgyűlésének. Szerbia a hágai Nemzetközi Bíróság tanácsadói véleménye kapc...

VERSENYFUTÁS AZ IDåVEL. A szerbiai parlament múlt hétfői rendkívüli ülése után - melyen elfogadták a kormánynak a Kosovo kapcsán kialakított platformját - Szerbia ENSZ-küldöttsége a múlt szerdán adta át a határozatot az ENSZ Közgyűlésének. Szerbia a hágai Nemzetközi Bíróság tanácsadói véleménye kapcsán ebben a határozatban arra kéri az ENSZ Közgyűlését, hogy a következő ülésén iktassa napirendjébe ,,a hágai Nemzetközi Bíróság tanácsadó véleményével kapcsolatos teendőket'. A határozat szerint a hágai testület nem felelt arra az alapvető kérdésre, hogy jogszerű-e a kosovói albánok által egyoldalúan kikiáltott függetlenség. Belgrád szerint az egyoldalú szecesszió megengedhetetlen módszer a területi kérdések megoldásában, mert minden nyílt kérdést politikai párbeszéddel kell megoldani. Szerbia tehát a hágai vélemény után sem ismeri el Kosovo függetlenségét, és kiáll az ország szuverenitása mellett.
Belgrád azért sietett így a határozat átadásával, mert a hírek erről szólnak: ,,az USA szponzorálásával' félszáz ENSZ-tagállam indítványt készül beterjeszteni a nemzetközi szervezet elé azzal a szándékkal, hogy az ENSZ Közgyűlése hivatalosan is ismerje el: hágai vélemény nyomán Kosovo függetlensége kész tény. London máris erősen kifogásolta, hogy Szerbia nagy sietve, az EU-val való egyeztetés nélkül adta át az ENSZ-nek a határozattervezetet. ,,Nagy-Britanniát meglepte, hogy Belgrád egyedül dolgozta ki a határozattervezetet, mert ez az ENSZ-ben az EU és Szerbia nézeteltérését, összetűzését válthatja ki. Nem értelmes húzás azt kockáztatni, hogy Szerbia és az unió New Yorkban szembe kerüljön egymással, miközben Belgrád váltig azt hangoztatja, hogy az EU tagja szeretne lenni' - nyilatkozta a BBC-nek Steven Wordsworth belgrádi brit nagykövet.
192 IGEN. A szerbiai parlament múlt hétfőn megtartott rendkívüli ülésén - délben kezdődött, és éjfélig tartott - 192 képviselő szavazott a kormány Kosovo-határozatának az elfogadására. Nemmel csak Čedomir Jovanović LDP-je és Koštunica SZDP-je szavazott. A VMSZ négy parlamenti képviselője is támogatta a kormány által benyújtott rezolúció elfogadását. Ezzel kapcsolatban Varga László parlamenti képviselő, az integrációs bizottság elnöke ezt nyilatkozta a Magyar Szónak: ,,A parlamenti határozat egy olyan dokumentum, amelynek szövege megnyitja annak a lehetőségét, hogy Szerbia nem homlokegyenest szembefordulva eddigi kosovói politikájával, de azon mindenképpen jelentősen változtatva elinduljon egy olyan úton, amely azt éreztethetné: nem jut zsákutcába az integrációs folyamat'.
ÚJ BANKKORMÁNYZÓ. A szerbiai parlament rendkívüli ülésszakának szerdai ülésén a képviselők elfogadták a Szerbiai Nemzeti Bank eddigi kormányzójának a lemondását: Radovan Jelašić - személyes okokra hivatkozva - március 23-án adta be lemondását a parlamentnek. A jegybank új kormányzója Dejan Šoškić lett, akinek kinevezésére 129 parlamenti képviselő szavazott. Dejan Šoškić 1967-ben született Belgrádban, a fővárosi közgazdasági karon 1989-ben szerzett egyetemi diplomát, majd 1999-ben doktori titulust. Doktori stúdiumai alatt és után három ízben járt szakosításon az Egyesült Államokban, és egyszeri stúdiumon Svájcban. Több gazdasági és pénzügyi szakdolgozat szerzője és előadója, négy könyv szerzője, a jegybankban (Jugoszlávia, majd Szerbia Nemzeti Bankban) eddig két alkalommal volt megbízatása: szaktanácsadóként dolgozott két évig, majd a Jegybank tanácsának az elnöke volt (2003/4). A tisztségéből felmentett eddigi kormányzó, Radovan Jelašić sajtótájékoztatón reményét fejezte ki, hogy az elkövetkező időszakban Szerbiában nem lesz szükség a népszerűtlen monetáris intézkedések bevezetésére, hiszen az ország már másmilyen makrogazdasági intézkedésekhez igazodik, az új modell alapjai pedig a kivitel és a befektetések lesznek. A dinár árfolyamával kapcsolatban elmondta: a helyzet nem riasztó, mert ha az lenne, a központi bank nagyobb devizatartalékokat adott volna el. Üzenete? ,,Az árfolyam Szerbia tükre. Ha azt a tükröt eltörjük, soha többet nem láthatunk reálisan'. Jelašić cáfolta azt a napokban szárnyra kapott hírt, hogy az egyik bankkormányzói posztról egy másik bankkormányzói székbe ül. Ezek a hírek arról szóltak, hogy ,,Budapestre készül és a Magyar Nemzeti Bank kormányzója lesz'...
Egyébként lapzártakor (hétfő) az euró árfolyama 106,35 dinár volt.
GYëLÖLETSZÍTÓ FALFIRKÁK. ,,Ismeretlen tettesek szombat éjjel B. K. Márta Szabadka központjában levő családi házára szerb és magyar nyelven sértő tartalmú szövegeket firkáltak' - olvasható a belügyi titkárság közleményében. A ,,Mars Magyarországra!', az ,,Állatok' és egy harmadik, obszcén feliratra a Dinko Zlatarić és a Ptuj utca sarkán álló ház kerítésén, falán és nagykapuján virradt a vasárnap reggel. Véletlen vagy sem, de a gyűlöletszító falfirkákkal szembeni házban - a CMH iroda székel.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..