home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Ha augusztus, akkor Malomfesztivál
Szerda Zsófia
2022.07.23.
LXXVII. évf. 29. szám
Ha augusztus, akkor Malomfesztivál

Nyolcadik alkalommal szervezi meg a Wemsical Szerbia Ifjúsági és Kulturális Egyesület a Malomfesztivált Oromon. Augusztus folyamán több napot tölt együtt régi és új malmozó, hogy élettel, művészettel, zenével és tánccal töltse meg a régi szélmalom környékét. A fesztivál augusztus 11-étől 13-áig tart, ám ezt megelőzi a már megszokott építő- és szépítőtábor, illetve a művészeti alkotótáborok.

Az építő- és szépítőtáborok már július 31-én elkezdődnek, erős markú, önkéntes fiúk hozzák rendbe a területet, fesztiválozásra alkalmassá téve, kijavítva az időjárás által okozott károkat, felállítják a színpadokat, mellettük pedig kreativitástól kipukkanó lányok teszik igazán széppé, egyénivé a terepet. Hozzájuk csatlakoznak augusztus 5-én az alkotótáborokban részt vevő fiatalok. A malom mellett ugyanis egyszerűen kreatívabbá válik az ember. S ezt a sok felgyülemlett, pozitív alkotói energiát legjobb, ha az alkotótáborokban élik ki a táborvezetőkkel együtt. Játék a nyár, játék a művészet, ezért az idén is sikerül majd szabadon engedni az értékes gondolatokat, kinyitni a szíveket és a szemeket, inspirálódni a környezetből, s ahogy már megszokhatták a tábor résztvevői, családias hangulatban eltölteni a fesztivál előtti öt napot. Az idén négy tábor várja az érdeklődőket: Test-Tér-Képek — irodalmi tábor (táborvezető: Oláh Tamás költő, teatrológus, dramaturg), Cialino Witchskitchen — cianotípiatábor (táborvezetők: Szentpéteri Dóri és Kondricz Ákos), Folkfusion — zenei tábor (táborvezetők: Csasznyi Imi és Tokodi Krisztofer), valamit A Színház Játék — színésztábor (táborvezetők: Nagyabonyi Emese és Tóth András színészek).

Ezután pedig beindul a nagyon tartalmas háromnapos fesztivál, ahol több helyszínen folynak majd a programok már kora délutántól. 

Íme a szervezők felhívása:

„Bravo! Legjobb a nyár! Kedves Malmosok, kedves mindenki, aki már volt Malmon, s az is, aki még nem. Idén is lesz Malomfesztivál. Építsük tovább a közösséget, jussunk el az Én-től idén is a MI-ig. Minden évben igyekszünk egy olyan univerzumot Oromra varázsolni, ami csak itt, csak ekkor, csak veletek lehetséges. Mert ennek a helynek varázsereje van. Csodák történhetnek és történnek a malom körül. A Malomfesztivál mindig egy különleges alkalom, egy ünnep: a régi és új barátságok, a szűkebb és tágabb, a szó szoros és absztrakt értelmében vett család, az új élmények és régi emlékek, a természet ünnepe. Ha valaki megkérdi tőletek: Milyen volt a Malomfesztivál? Nehéz rá válaszolni, talán nem is lehet, egyszerűen csak ott kell lenni.”

A FESZTIVÁL PLAKÁTJA — Az idei arculat meghatározó eleme a toportyánbőrbe bújt vadnyúl. A kifordított szimbolika a fesztivál képébe bújtatott kultúrát jelképezi, az éjszakai bulik mögött rejlő számtalan valódi értéket.

AZ IDÉN IS — AHOGY AZ ELŐZŐ ÉVEKBEN IS — MINDEN ÖKO, BIO!

A Malomfesztivál szervezőinek nagyon fontos, hogy a rendezvény évről évre egyre környezetbarátabbá váljon, és talán egyszer elérjük, hogy egyáltalán ne termeljünk szemetet. Ezért néhány éve megépült a Malom-konyha, mely teljesen műanyagmentes, a fesztiválozók hazai termelőktől szerzett alapanyagból készült ételeket fogyaszthatnak, s a vegák/vegánok sem maradnak éhen, hiszen nagy hangsúlyt helyezünk a vega/vegán étrendre.

A fesztivál építése és szépítése során is újrahasznosított anyagokból dolgozunk. Amit lehet, fából készítünk, s a terület díszítéséhez is olyan anyagokat használunk, amelyek nem műanyagból készültek, legnagyobb részük újrahasznosított. A fesztiválozókat is a környezettudatosságra szeretnénk buzdítani, így arra kérünk mindenkit, hozza magával saját étkészletét, bögréjét, de ha ezt elfelejtené, a helyszínen saját újrahasznosítható fesztiválpoharat tud majd vásárolni. Gyűjtsük szelektíven a szemetet, ne dobáljuk szanaszét, hiszen a Malomfesztiválra mindenki egy picit hazajár. A tusolókban is házi készítésű ökosamponok és -szappanok lesznek kihelyezve, valamint a fesztivál dizájnját az idén sem új, hanem használt pólókra nyomtatjuk.

MALOM-ZENE: Mi már tűkön ülve várjuk, hogy az első koncert első akkordjai felcsendüljenek. A korábbi évekhez hasonló igényes és színes zenei palettát kínálunk. Fiatal, új zenekarok és öreg rókák is érkeznek a Malomfesztivál színpadaira. Népzene, alternatív, pop, post rock, jazz, klasszikus zene, világzene, gipsy-punk, táncolós, csendben ülős, andalgós, őrülten porban ugrálós — mindenkinek lesz kedvére való a kínálatban. A zenekarok szó szerint a világ minden tájáról érkeznek Dél-Afrikától Nagy-Brittaniáig. A sor még nem teljes, íme egy kis ízelítő: Bohemian Betyars & Parno Graszt (HU), Henge (UK), Deva (HU), KurtaUtca (RS), Repetitor (RS), Skier & Yeti (RS), BCUC (ZA), bongor (HU), Nemi Pesnik (RS), Óperentzia (HU), HarMálek Orchestr (CZ), Csonka Ferenc és zenekara (RS), KOIKOI (RS), Sara Renar (HR)…

LESZ MÉG: Ahogyan eddig is, ingyenes medencehasználat, parkoló, sátorozási lehetőség két helyszínen (a medence körül és a tarlón), WC, tusolási lehetőség, programok kicsiknek és egy kicsit nagyobbaknak, finom lángosok és jéghideg fröccs, beüzemel a Malom-konyha, a kicsiket várja a Mini-Malom, a Chill-sátor mellett teát szolgál fel a Teaház, bemutatkozik a Tremolo Forte, délután sem maradtok programok nélkül, emellett még sok meglepetéssel is készülünk! A fesztivál a családok és a házikedvencek barátja, ezért ne tessék otthon felejteni a gyerkőcöket, a kiskutyákat és a nagyszülőket sem!

Elővételben értékesítendő jegyek:

EARLY BIRD LOKÁLPATRIÓTA, azaz Korai Fecske bérlet: 3000 RSD (csak Szerbia)

ELŐVÉTELI BÉRLET (online, offline): 3800 RSD / 12 000 HUF / 35 EUR

OROMI BÉRLET: 2500 RSD

Jegyvásárlás online felületen:

Szerbia: ITT

Magyarország: ITT

Tizenhárom év alatt a fesztivál látogatása ingyenes.

A fesztivál befogadóképessége korlátozott. Ha maradnak bérletek, a helyszínen is megvásárolhatóak lesznek. Ezek s a napijegyek árát a későbbiekben közzéteszik.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ / FORRÁSOK / ÍZELÍTŐ:

A Malomfesztivál Facebook-oldala: www.facebook.com/malomfesztival

A Malomfesztivál honlapja: www.malomfesztival.com

Malomfesztivál az Instagramon: www.instagram.com/malomfesztival/

Malomfesztivál 2021 hivatalos aftermovie: ITT

Malomfesztivál 2019 hivatalos aftermovie: ITT

Malomfesztivál 2017 — A film: ITT


Fotók: Malomfesztivál-archívum

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..