home 2024. március 19., József napja
Online előfizetés
Győzzön a jobbik!
Szerda Zsófi
2019.04.27.
LXXIV. évf. 17. szám
Győzzön a jobbik!

A tehetségkutatók korát éljük. Külföldön is, és országunkban is nagy számban találunk olyan versenyeket, amelyeken énekesek mérik össze tehetségüket, profi csapat segíti és véleményezi őket, s indítja el a karrierjüket.

Viszont kevés olyan tehetségkutató van, amelyre zenekarok is jelentkezhetnek. Most azonban itt a remek alkalom. Az idén ugyanis másodszor szervezik meg a Vajdasági Könnyűzenei Tehetségkutatót.

Zenekarban játszani mindig jó érzés. De ahhoz, hogy a garázson és a próbatermen kívül más is megismerjen egy együttest, sok minden kell. Például egy születésnap, aztán egy kocsma vagy kávézó, majd egy koncertterem, ahol felléphet, és ha ez megtörténik, a dalok szövegét pedig már nemcsak anya, apa, a nagyi, a szomszéd néni és a barátok tudják fejből, hanem egy úgynevezett rajongótábor is kialakul, jöhetnek a kisebb fesztiválfellépések. A rajongók rajonganak, a legsikeresebb dal videóklipet követel magának, sokezres megtekintés a YouTube-on, ezt követi még egy dal, s a sok dal lemezért kiált, a rádiók is lecsapnak a slágerre, a zenekar meg azon kapja magát, hogy a Sziget nagyszínpadán muzsikál, ott felfedezi őt egy amerikai producer, s egy turnét ajánl fel neki. Ilyen egyszerű volna? Azt hiszem, sajnos nem ez a jellemző a mai világban, ahol pörög a net, pörögnek a zenekarok, az egynapos slágerek és a videóklipek. De az igazán jók megmaradnak. És mi van akkor, ha éppen köztetek van ez a legjobb? Mi van akkor, ha azt a bizonyos első lépcsőt nem sikerül megugrani, ha az első kitörés nem jön el?

Ha valaki arra keresi a választ, mi kell ahhoz, hogy egy zenekar befusson, valószínűleg nem kapja meg, hiszen erre nincs egy jól bevált, mindenki által követendő recept, hiszen ha volna, akkor minden kezdő zenekar ezt követné, ebből főzne. Nem könnyű kitörni egy kisvárosból, és jó videóklipet készíteni sem olyan egyszerű egy jól megírt dalhoz. Viszont ebben nagyon is sokat segíthet egy tehetségkutató verseny. Ez az a platform, amely összegyűjti a legjobbakat, hogy egy helyen, egymást is meghallgatva, egy szakmai zsűri előtt mutatkozhassanak meg, mely utána ebből a színes palettából egy újabbat lök egy újabb lépcsőfok felé. Így hát, kedves zenekarok, máris jövünk a részletekkel!

A Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény, valamint a Vefmat Production az idén hirdeti ki második alkalommal a Vajdasági Könnyűzenei Tehetségkutató Versenyt, mely egyúttal a Kárpát-medencei Öröm a zene! tehetséggondozó program délvidéki állomása. A tehetségkutatóra a feltörekvő könnyűzenei zenekarok nevezhetnek. A rendezvény szakmai partnere a tatabányai Peron Music Alapítvány, támogatója pedig a Hangfoglaló Program (Magyarország). A rendezvényt május 18-án tartják meg a magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény falai között.

A jelentkezésnek természetesen vannak feltételei:

Olyan zenekarokat várnak, amelyek élő zenei, hangszeres produkcióval állnának a zsűri elé. Lemezkiadói és országos rádiós múltjuk ne legyen. Azokat várják, akiknek saját dalaik vannak. A zenei stílus esetében nincs megkötés, bármilyen előadó indulhat a versenyen: pop, rock, jazz, hiphop, metal, hardcore, death, blues, reggae, punk, funky, ska, swing, R&B, country stb. Szerb, magyar és határon túli együttes is jelentkezhet. Korhatáros megkötés és nevezési díj nincs.

A jelentkezési határidő: 2019. május 1-je.

Jelentkezni a következő dokumentum kitöltésével lehet: bit.ly/tehetsegkutato2019

Ha további információra van szüksége a feltörekvő zenekarnak, azt a következő elérhetőségeken kérhet: Vefmat Production — Bodor Mátyás, telefonszám: +36 30/637-77-44, e-mail-cím: bodor.matyass@gmail.com

A beérkezett pályázatokat egy erre kijelölt zsűri bírálja majd el. Az érdeklődő zenekarok közül maximum tíz előadót hívnak meg a döntőre, melyről profi, digitális video- és hangfelvétel is készül. Azoknak a zenekaroknak, amelyeket beválogattak a magyarkanizsai döntőbe, tizenöt perces koncertet kell adniuk. A színpadon közös backline lesz, erről a szervezők gondoskodnak. A tehetségkutató ingyenesen látogatható, így az érdeklődőket is szeretettel várják.

A szervezők szerint ez a rendezvény kiváló lehetőség egy zenekar számára, hogy megmutassa magát, és egy szakmabeliekből álló zsűritől releváns kritikát, véleményt kapjon. Egy hozzáértő ki tudja szűrni a produkciók gyengéit, vagy éppen rá tud világítani az erősségekre, melyekkel a továbbiakban érdemes foglalkozni.

S beszéljünk egy kicsit a díjazásról is, hiszen nyilvánvalóan mindenki erre kíváncsi. A fődíj egy fellépési lehetőség az idei Budapest Music Expón, mely Kelet-Közép-Európa legnagyobb zenei kiállítása. A győztes zenekar emellett részt vehet az Öröm a zene! tehetségkutató döntőjében, ahol a fődíj 3 millió forint.

A döntő helyszíne a Budapest Music Expo, itt méretteti meg magát az összes bekerült együttes, így a vajdasági tehetségkutató győztese is. Itt a főnyeremény 1 millió forint értékű, szabadon választható hangszer vagy hangtechnikai berendezés a Hangszeresek Országos Szövetsége jóvoltából, továbbá a Hangfoglaló Program felajánlásával 2 millió forint, melyet a zenekar „magára” fordíthat (videóklip-készítésre és lemezkiadásra).

S még mindig nincs vége! A Vefmat Production kommunikációs ügynökség egy egy hónapos sajtókampányt is szervez a nyertes együttes számára, természetesen előre egyeztetett időpontban. A zenekar maga dönti el, hogy mire használja fel ezt a lehetőséget: koncert, lemez vagy egyéb projektum népszerűsítésére.

A tavalyi, vagyis az I. Vajdasági Könnyűzenei Tehetségkutató győztese a szenttamási Mercury zenekar volt. Tagjai szinte biztosan nem bánták meg, hogy jelentkeztek. Ezért hát, kedves most alakuló vagy már több éve létező zenekarok, itt van a lehetőség kitörni, megmutatkozni, ne habozzatok, jelentkezzetek, aztán győzzön a jobbik! Csapjatok a húrok közé, s muzsikáljátok le a zsűri meg a nézők fejéről a hajat!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..