home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Gyökérevés után most a nyomor lesz a divat
(—)
2015.01.06.
LXX. évf. 1. szám

Olvasóink bizonyára még emlékeznek a kilencvenes évekre, amikor éppen az volt a hivatalos retorika (á la Branko Kostić), hogy inkább eszünk gyökeret, mint hogy lemondjunk Koszovóról. Némileg módosítva Nikolić köztársasági elnök most a szegénységet mint elviselhető alternatívát ajánlja az ország polgárainak azért, hogy azok ne mondjanak le a térségről. A múlt hét hírei belgrádi szemmel. Olvasóinknak ezúton kívánunk boldog(abb) új esztendőt.

Tadić negligál és bírál

Boris Tadić, a Szociáldemokrata Párt elnöke negligálta azokat az értesüléseket, amelyek szerint pártja belépne a kormányba, s kijelentette, hogy minderről még csak nem is tárgyalt Aleksandar Vučić kormányfővel. Tadić élesen kritizálta Tomislav Nikolić szerb államelnököt, és úgy véli, hogy a köztársasági elnök igencsak megnehezíti a kormányzat európai integrációs tevékenységét. (Večernje novosti)

Továbbra sincs előrelépés

A Szerb Ügyvédi Kamara a múlt héten közölte, hogy holtpontra jutottak a tárgyalások a kormánnyal. „Az igazságügyi minisztérium a tárgyalások során annak ellenére sem mutatott hajlandóságot a közjegyzőkről szóló törvény módosítására, hogy a kamara követelései az alkotmány betartásán, a törvényességen, valamint a garantált emberi és polgári jogokon alapultak” — áll a Szerb Ügyvédi Kamara közleményében. (Beta)

Jegylezárás nélkül

Szerbiában — Vajdaság területét leszámítva — nem zárták le az első félévi osztályzatokat az általános és a középiskolákban. Ez mintegy 400 intézményt érint Čačak, Kraljevo, Niš, Kraguljevac és Belgrád területén. Jasna Janković, a Szerb Tanügyi Dolgozók Szakszervezeti Uniójának szóvivője szerint példátlan eset fordult elő: a diákok úgy mentek el a téli szünidőre, hogy az első félév még tart. A munkabeszüntetés ettől függetlenül folytatódik. A tanügyi szakszervezetek továbbra is tárgyalásokat sürgetnek az oktatási minisztériummal, ahonnan azonban eddig csupán fenyegetődzések érkeztek, a minisztérium ugyanis a decemberi 22-ei munkabeszüntetésben részt vevőktől meg akarja vonni a napidíjat. (Tanjug)

Inkább a nyomor, mint Koszovó elvesztése

Tomislav Nikolić szerb államelnök a múlt héten is igencsak felkavarta az egyébként sem nyugodt állóvizet, amikor is javítani próbált a Heinz Wilhelm német nagykövettel való elhidegült viszonyán. A szerb elnök a találkozón ugyanis azt mondta a német nagykövetnek, hogy „Szerbia polgárai inkább nyomorogni fognak, mint hogy lemondjanak Koszovóról, s elismerjék annak függetlenségét”. (Beta, Tanjug)

Koszovóról azonnal, lesz, ami lesz!

Az általános felhördülés nemigen riasztotta vissza Nikolićot, aki az új év első napjaiban ismét napirendre tűzte a Koszovó témát. Az Aleksandar Vučić kormányfővel való találkozóján arról a dokumentumról egyeztettek, amely — elméletileg — a Koszovó-kérdés végleges rendezését lesz majd hivatott megoldani. „Mindketten egyetértünk majd abban, amit a kormánynak megküldünk, mert ha nem így lenne, akkor semmi értelme sincs annak, hogy egy olyan anyag jelenjen meg a kormány előtt, amelyet az elnöki kabinet küld meg” — nyilatkozta ezzel kapcsolatban Nikolić.

Azért talán mégis korai...

Ettől némileg eltérően nyilatkozott Aleksandar Vučić miniszterelnök, aki szerint még túl korán van a Koszovó-kérdés végleges rendezéséről beszélni, de ettől függetlenül a miniszterelnök állandó kapcsolatban van a köztársasági elnökkel. Vučić szerint 2020 előtt Szerbia egyébként sem számíthat az EU-tagságra. (Tanjug)

A miniszterek titkos költségvetése

A szerb miniszterek az idei évben összesen 1 milliárd eurónyi (!) olyan forrással gazdálkodhatnak, amelyet a diszkréciós jog alapján használhatnak majd fel. Pontosabban: ezt az összeget arra költhetik el, amire akarják. Ezután jogosan merül fel a kérdés, hogy mégis miért volt szükség a fizetés- és a nyugdíjcsökkentésre. (Blic)

Szerbia az EBESZ elnöklője

Január 1-jétől Szerbia hivatalosan is átvette Lettországtól az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) elnöki tisztségét. Ivica Dačić szerb külügyminiszter szerint a szerb elnöklés idején az ukrán krízis rendezése lesz a legfontosabb kérdés. A B92-nek úgy nyilatkozott, hogy fél azoktól az elvárásoktól, amelyeket az országgal szemben támasztottak az elnökséggel kapcsolatban. (Tanjug, B92)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..