home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Gyógyító torna
Szakáll Laura
2022.02.21.
LXXVII. évf. 7. szám
Gyógyító torna

Görnyedt testtartás, nem megfelelő alvási póz, ülőmunka, mozgásszegény életmód, stressz — ezek mind hozzájárulhatnak a gerincproblémákhoz. Sokan nyakmerevséggel is küzdenek, erős fájdalmat tapasztalhatnak az említett szakaszban, a vállövben vagy deréktájon. Ezek már népbetegségnek számítanak, a modern kor embere ugyanis napi több órát tölt számítógép előtt, és a mobiltelefon használata közben is lefelé tekint. Ha nem fordítunk kellő figyelmet a megfelelő testtartásra, a rendszeres testmozgásra, később súlyos gondokat okozhat a gerinc.

Bontovics Virág a szépségiparban dolgozik, rendszeresen sportol. Egy korábbi sérülés miatt kezdett gerinctornával foglalkozni. Sikeresen felépült, majd Budapesten elvégezte a szükséges képzést, és miután lediplomázott, úgy döntött, másokon is segít. Magyarkanizsán elindította a gerinctornacsoportot. Hetente két alkalommal tart edzést azoknak, akik gerincproblémákkal küzdenek, vagy éppen egy sérülésből igyekeznek felépülni.

Virág azt mondja, azoknak is hasznosak ezek a gyakorlatok, akiknek nincsenek ilyen jellegű panaszaik, de fontosnak tartják a szakember felügyeletével végzett mozgást. Sok későbbi probléma megelőzhető a megfelelő edzésprogram kialakításával, annak rendszeres alkalmazásával — hangsúlyozta. Azzal is sokat tehetünk, ha reggelente néhány fejkörzést és más könnyed gyakorlatot végzünk, illetve napközben időnként felkelünk az íróasztaltól, és végzünk néhány frissítő gyakorlatot, mely lazít a merev izmokon.


Bontovics Virág

— 2016-ban volt egy olyan sérülésem, hogy rosszul raktam le egy nehéz súlyt, miközben versenyre készültem. Mindent megtettem, hogy több izmot építsek magamra. Volt egy rossz mozdulatom, izomlázzal indult, majd átment fájdalomba. A gerincem mellett egy szilva méretű csomót fedeztem fel, mely miatt nem is nagyon tudtam mozogni. Jelentkeztem egy kezelésre, akkor mondták, hogy erre figyeljek, és tornáztatnom kell, mert visszahúzódhat a csomó. Megfogadtam a tanácsot, folyamatosan tornáztattam, és ez hozta helyre. Azóta nincs problémám, hála istennek. A sérülésem miatt szerettem volna megtanulni a gerinctornát, és azzal elmélyültebben foglalkozni. Emberekkel dolgozom évek óta, mindig közösségben voltam, szépségversenyekre jártam. Sminkesként, műkörmösként és szempillaépítőként tevékenykedem, így mindig is szerettem emberekkel lenni. Elsősorban magam miatt végeztem el a tanfolyamot, de sokan kérdezgettek, hogy indítok-e csoportot. Állandóan képeztem magam a tanfolyam után is, és ezt a mai napig nem hagytam abba, hogy minél többet tudjak meg az emberi testről, a betegségekről és a sérülésekről. Így végül elkezdtem a csoportos edzéseket — mesélte a történetét Bontovics Virág gerinctréner. 

* Hogyan folynak a foglalkozások, edzések? Kiknek ajánlott ez a mozgásforma?

— Ez korosztálytól független, tizenkét évesen el lehet kezdeni a gerinctornát. Ezt minél fiatalabban teszi ember, annál jobb. Az edzéseimen nincs konkrét korosztály, a csoport nagyon vegyes, nők is, férfiak is jönnek. Ami a legtöbb problémát okozza, az az ülőmunkától kialakuló derékfájás. A fejtől a lábunk kisujjáig mindent átmozgatunk. A deréktájra, a hátra, a nyaki szakaszra erősítünk legjobban. Kitartó, lassú mozdulatokkal csináljuk végig a gyakorlatokat, ügyelünk a levegővételre is. Attól függetlenül, hogy csoportos az edzés, személy szerint mindenkire külön figyelek. Ha valamelyik gyakorlatot valaki nem tudja megcsinálni, akkor más gyakorlatot adok, mely az ő problémájára jó. Vannak, akiket deréktájon műtöttek, nekik egy kicsit nehezebb, mert az a rész, amelyet megoperáltak, már nem lesz a régi, de az izmokat meg kell erősíteni. Ők is elvégzik a gyakorlatokat. Mi mindent lassan és nyugodtan csinálunk, mert akkor lesz teljes és eredményes az egész. Úgy építjük fel az edzéseket, hogy fentről indulunk lefelé, vagyis a fejtől kezdjük, majd megmozgatjuk a lábakat, és a bokánál fejezzük be a bemelegítést. Aztán jönnek az erősítések, ilyenkor a hasat is érintjük. Ha valakinek fáj a dereka, fontos, hogy a hasát is eddze.

* Megelőzés szempontjából is jók ezek a gyakorlatok?

— Megelőzhető általuk a gerincferdülés, mely a mai világban az emberek 90 százalékára jellemző, de a becsípődés is egy bizonyos hirtelen mozdulattól. Mindenki telefonozik, sokat ülünk, előrehajol a fej, emiatt a nyaki szakasz sok embernél be van feszülve. A lábunkat is mindig használjuk, van, aki állómunkát végez, van, akinek a térde vagy a csípője fáj. Ez mind megelőzhető, ha az ember időben elkezdi ezt a tornát.

* A testtartáson is segítenek a gyakorlatok?

— Nagyon szépen megerősítjük ezeket az izmokat. Volt olyan vendégem, akinek nem volt meg az egyensúlyérzéke. Most már, a tizedik alkalom után, meg tudja csinálni a gyakorlatokat, és látja, mennyire fejlődik a heti két torna által.

* Mi az, amit napi gyakorisággal akár otthon is megtehet az ember?

— Ajánlott egy kis fejkörzés reggel, nyújtózás, vegyünk mély levegőt, úgy induljunk neki a napnak. A mai világban sajnos mindent megkönnyítenek a számítástechnikai eszközök, és sokan nem veszik észre, hogy lent tartjuk a telefont, nem vesszük magunk elé, hogy egyenes háttal, előre nézve használjuk. Ez nagyon gyakori jelenség. Az is fontos, hogy ha valaki ülőmunkát végez, olyan széken üljön, amely ad egy tartást a derekának. Vagy a laptopot is meg lehet emelni, hogy vele szemben legyen a monitor. Ezek apróságok, melyekre mindenki oda tud figyelni, de nem mindig jutnak eszünkbe, viszont megtanulhatóak. Ülőmunka közben érdemes néha felkelni, fejkörzést vagy deréknyújtó gyakorlatot csinálni. A vádlira is lehet tornázni ülés közben, ha van egy kis pihenő. Arra is figyelni kell, hogy helyes legyen a testtartásunk. Az is fontos, hogy milyen párnán alszunk, mert mindenkinek más felel meg. Már attól is lehetnek gondok, ha valaki rossz testtartásban fekszik. Ilyenkor minden reggel úgy ébred, hogy be van állva a nyaka. A stressz is nagyon nagy arányban befolyásolja azt, hogy valakinek fáj a dereka, a válla vagy a nyaka. Ez a szakasz nagyon be tud feszülni egy stresszesebb naptól. De hála istennek, a tornával mindenen lehet javítani.

Bontovics Virág azt is elmondta még, hogy az edzéseket Magyarkanizsán a Bro’S Gymben tartja szerdán és szombaton. Az érdeklődők a közösségi oldalakon is megtalálhatják. Aki szeretné kipróbálni a gerinctornát, bátran csatlakozzon!

Kinek való a gerinctorna?
Mindazoknak, akik napi 2 óránál többet töltenek ugyanabban a testhelyzetben; akiknek éjszaka keresniük kell a legmegfelelőbb alváspózt, hogy ne elgémberedve ébredjenek; akik már nem tudják fájdalom nélkül elvégezni a vállkörzést; akik egyszer is kiejtették már a szájukon, hogy beállt a nyakam…, beszakad a hátam, úgy fáj…; és azoknak is, akik már tudják, milyen érzés, amikor egy rossz mozdulat után képtelenek kiegyenesedni. Vagyis a gerinctornát mindenkinek ajánljuk, aki szeretné még néhány évtizedig rendeltetésszerűen, fájdalom nélkül használni a teste tartóoszlopát!
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..