home 2024. április 30., Katalin napja
Online előfizetés
Gyógyító magvak
Ivanics Elizabetta
2024.01.28.
LXXIX. évf. 4. szám
Gyógyító magvak

Az olajos magvakat nemcsak élvezeti értékük miatt lehet szeretni, de fontos táplálkozástani hatásaik miatt is érdemes bevezetni őket az étrendünkbe. Számos vitaminban és ásványi anyagban bővelkednek, energiatartalmuk révén pedig egészséges roborálószernek minősülnek — megerősítik a szervezetet.

Az olajos magvak zsírtartalmának jelentős része egyszeres és többszörös telítetlen zsírsav, mely nagyon egészséges. Ezek a zsírsavak ugyanis felpörgetik a zsíranyagcserét, csökkentik a koleszterinszintet, mely sok szív- és érrendszeri panasz kialakulásáért felelős. A magokban található jótékony zsírsavak továbbá a vérnyomást is csökkenthetik. Emellett sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, így az egész szervezet működésére jótékonyan hatnak. Magas rosttartalmuk révén pedig sokféle emésztőrendszeri problémát segíthetnek megelőzni. Az olajos magvak fehérjetartalma jelentős, így testépítők, vegetáriánusok étkezésében is kiemelt szerepet töltenek be.

Kedvelt magok

Mandula: 100 gramm mandula a napi E-vitamin-szükséglet 170 százalékát fedezi, és emellett sok B-vitamint is tartalmaz, továbbá foszfort, magnéziumot, kalciumot, cinket és vasat. Hatékony csonterősítő, és az agy munkáját is segíti.          

        

Tökmag: Az ízületi gondokon is segíthet, és ismert „szer” a prosztata problémáinak kezelésére. Emellett féregűző hatású is lehet.  

Szezámmag: Gyakran találkozunk vele péksütemények tetején, de érdemes ennél többször is beépíteni az étrendünkbe, például salátákra, szendvicsekbe és levesekbe is szórhatjuk. A szezámmag hatékonyan segíti az emésztési folyamatokat, enyhítheti a krónikus fáradtságot, de emésztőszervi és szívbetegségek esetén is érdemes lehet fogyasztani. Jó hatással lehet a csontokra.          

                                        

Mogyoró: Segíthet memóriazavarok esetén, de legyengült állapotban és emésztési zavarok miatt is érdemes gyakran fogyasztani.  

Dió: Magas a fitoszteroltartalma, így hatékonyan csökkentheti a koleszterinszintet, és ezzel segíthet egyes szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Sok E- és B-vitamint is tartalmaz, de kalciumban, magnéziumban és folsavban is gazdag.         

                         

Napraforgómag: Sokat segíthet a csontritkulás megelőzésében és a gyerekek csontfejlődésében, emellett az ideg- és az emésztőrendszer működését is támogatja. A dióféléket, olajos magvakat nyersen is fogyaszthatjuk, de élvezeti értéküket nagymértékben javítja, ha szárazon megpirítjuk őket. Az élelmiszeripar által előállított pirított, sózott termékekhez gyakran használnak pálmaolajat, vagyis ha számunkra fontos szempont a fenntarthatóság, akkor ezt az információt is figyelembe vehetjük a választásnál. A natúr termékeket magunk is megpiríthatjuk otthon — extra zsiradék felhasználása nélkül. 

A diófélék, olajos magvak praktikus, egészséges opciók tízóraira vagy uzsonnára is, hiszen jól adagolhatóak, ízlés szerint keverhetőek, könnyen szállíthatóak, hűtést nem igényelnek, és jól bírják a napközbeni tárolást. A kedvező tápanyagbevitel szempontjából ezekkel a termékekkel sokkal jobban járunk, mint a pogácsákkal, sajtos rudakkal. Kombinálhatjuk a magokat friss, szezonális vagy aszalt gyümölccsel, sajttal, vagy beleszórhatjuk őket kásánkba, müzlinkbe, illetve granolákba, süteményekbe. Ha alkalomszerűen sós verziókra vágyunk, ezeket otthon is elkészíthetjük magunk a natúr termékekből, ez esetben előny, hogy mi határozzuk meg, mennyi sót használunk.

Hidegen sajtolt olajok

A téli időszakban a különféle magvak fogyasztása elengedhetetlen az egészség megőrzése érdekében. Kiemelnék két magvat, mely a fitoterápiában is fontos szerepet tölt be, ez a lenmag és a mák. Ezeket nem szoktuk rágcsálni, de hidegen sajtolt olajukat kúraszerű terápiákhoz használjuk.

Ezek az olajok azért kapták ezt a nevet, mert hidegsajtolással állítják elő őket. Ehhez nem használnak sem adalékanyagokat, sem vegyszereket, így az olajban minden értékes tápanyag megmarad, mely rendkívül pozitív hatással van az egészségünkre. A hidegen sajtolt olajok esszenciális zsírsavakat tartalmaznak, melyek kiváló élettani hatásokkal bírnak. Általuk is képes az immunrendszerünk megfelelően működni, de szabályozzák a vérnyomást és enyhítik a gyulladásos folyamatokat. Ezek az olajok antioxidánsokban is rendkívül gazdagok, melyek számtalan pozitív hatással bírnak, például késleltetik az öregedési folyamatokat, illetve védik a sejteket a különféle károsodásoktól.

A lenmag- és a mákolaj jótékony hatásairól rovatunk következő részében olvashatnak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..