home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Gyilkosság az Orient expresszen
Brasnyó Zoltán
2017.11.24.
LXXII. évf. 46. szám
Gyilkosság az Orient expresszen

Rejtélyes gyilkosság színhelye lesz egy Európát átszelő vonatút: tizenhárom idegen ugyanabban a vonatban összezárva.

Mindenki gyanús. Mindenkinek van múltja és titkai. Csak Poirot tudja megoldani a rejtélyt, miközben versenyt fut az idővel.

Agatha Christie egyik legnépszerűbb regényének vadonatúj filmváltozata hemzseg a sztároktól. Az ötszörös Oscar-díj-jelölt Kenneth Branagh rendezte, aki rögtön ki is osztotta magának Hercule Poirot szerepét. Huszonnyolc éves rendezői karrierje során Shakespeare leghíresebb alkotásaitól (V. Henrik, Hamlet, Othello, Macbeth) a bombasztikus közönségfilmekig (Thor) mindenben kipróbálta már magát — most a film- és az irodalomtörténet leghíresebb bajszát viseli. Ehhez pedig nem elég egy közepes kaliberű színész. A pletykák szerint maga Agatha Christie sem volt elégedett Albert Finney bajszával az 1974. évi moziverzióban, melyet Sidney Lumet instruált: pedig Ingrid Bergmantól Sean Conneryig itt is valódi sztárparádét láthatott a kor közönsége.

A több évtizedes hiányérzetet használta ki Branagh, hogy újra felpörgesse a Christie-életművet. Ebben a történetben nem a ki tette? a valódi kérdés, sokkal inkább a találgatás öröme adja majd az igazi élvezetet. Branagh mesteri munkát végzett Poirot-val, az új film pedig nagyszerűen emeli ki a történet legjobb pillanatait. Hiába van viszont Johnny Depp-cameo, hiába sorakoztatják fel Hollywood nagyjait, a Gyilkosság az Orient expresszen nem lesz az év legjobb mozija. Azok a nézők, akik még nem olvasták az eredetit, nem biztos, hogy teljes mértékben megértik majd a regény hírhedt, végső fordulatát. Az alkotás nyitánya elegánsan mutatja be Poirot-t, a kifinomult, büszke úriembert, helyenként túltolt francia akcentusával, makulátlan felöltőben. Ilyen volt Christie regénye is: óramű-pontosságú cselekmény, precízen kidolgozott karakterek. Branagh biztonsági játéka itt viszont véget is ér: a színész-rendező valamiért úgy gondolta, hogy ha túl hűen követi az írónő stílusát, akkor a nézők nagyon hamar elveszítik az érdeklődésüket. Így azonban sajnos inkább a fonalat veszítjük el.

Szörnyű gyilkosság történik az Orient expresszen, egy lavina pedig nem sokkal később megakadályozza a vonat továbbhaladását. Festői környezetben fog bele kedvenc belga detektívünk az okok és okozatok, illetve a gyanúsítottak felkutatásába. Nem vitás, ez lesz Poirot legnehezebb ügye, hiszen az idegenek többségének van indítéka. És itt lépnek be a sztárok: az orosz hercegnő (Judi Dench), a titokban utazó detektív (Willem Dafoe), a spanyol misszionárius (Penélope Cruz) és persze a haszonleső özvegy (Michelle Pfeiffer). A sztároknak asszisztáló fiatal színészekből nyilvánvalóan azért van ennyi, hogy ellensúlyozzák/észszerűsítsék a film grandiózus büdzséjét. Magyarul, a spórolás miatt. Ennek ellenére, becsületükre legyen mondva, Josh Gad, Daisy Ridley és Leslie Odom tisztességesen odateszi magát.

A díszletek, a kosztümök, minden apróság már-már kínosan tökéletes és szemet gyönyörködtető. Sajnálatos, hogy Branagh, a rendező sokkal nagyobb figyelmet fordít Poirot karakterére, akinek „csak” az ügyet kellene megoldania, nem pedig ellopnia a show-t. Nem értem továbbá, miért volt szükség mindenképp beerőltetni egy szerelmi szálat, mely ismét Poirot-ra vetíti a reflektorfényt — az egyéb karakterek (és remek színészek) személyiségfejlesztése, kidomborítása helyett. Végül persze megtörténik a szembesítés, minden a helyére kerül, a pisztoly és a tőr pedig — központi szereplőként — olyan feladványt teremt, amelynek hatására újra rájövünk majd, mennyire zseniális volt ez az írónő, és mekkora odaadással, szenvedéllyel alkotta meg hőseit, történeteit.

A Gyilkosság az Orient expresszen egy rendkívül szórakoztató, sztároktól hemzsegő mozi, melyet november 10-étől vetítenek a magyarországi és a szerbiai filmszínházak.


Nyitókép: Moviegoers.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..