home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Gróf Hadik András emlékezete
Tóth Lívia
2024.03.13.
LXXIX. évf. 11. szám
Gróf Hadik András emlékezete

A hertelendyfalvi Tamási Áron Székely—Magyar Művelődési Egyesület és az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ második alkalommal szervezett megemlékezést gróf Hadik András halálának évfordulóján. A rendezvény támogatója a Magyar Nemzeti Tanács volt.

Gróf Hadik András (1710—1790) katonaként, diplomataként és földbirtokosként is fontos szerepet töltött be a XVIII. századi magyar történelemben. Nevéhez fűződik a hadkötelezettség elől elmenekült székelyek Moldvából Bukovinába való telepítése, de Mária Terézia leghűségesebb huszárjaként, magyar politikájának egyik fő képviselőjeként is szokás emlegetni. A magyar kisnemesi családból származó férfi bátorságával, talpraesettségével és vakmerőségével rendkívül sikeres életutat tudhatott maga mögött. Ő az egyetlen magyar tiszt, aki ilyen magasságokba emelkedett.


Gróf Hadik András nyugvóhelye

A Magyar Nemzeti Tanács döntése nyomán ez az emléknap bekerült a vajdasági magyar kiemelt jelentőségű rendezvények sorába, gróf Hadik András ugyanis nem csak a dél-bácskai és az újvidéki magyarság számára fontos, hiszen munkásságát a szerb, a ruszin és a szlovák krónikákban is jegyzik.

Az esemény Futakon, a Jézus Szíve-templomban ünnepi szentmisével kezdődött, melyet ft. Antun Kopilović és ft. dr. Kara Nándor kishegyesi plébános mutatott be, majd a jelenlévők megkoszorúzták gróf Hadik Andrásnak a templomban lévő síremlékét. A megemlékezés virágait mások mellett elhelyezték Magyarország belgrádi nagykövetsége megbízásából a Véderő-, Katonai és Légügyi Attaséi Hivatal, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Szövetség, a Vitézi Rend Vas-Zala-Veszprém vármegyei törzskapitányság, az Al-dunai Bukovinai Székely Honvéd Hagyományőrzők képviselői.


A futaki Jézus Szíve-templom

Az alkalmi program Újvidéken, a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ székházában folytatódott. Ünnepi beszédet mondott Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

— Hagyományt szeretnénk teremteni, s azt hiszem, jó úton járunk. Gróf Hadik András, a Habsburg Birodalom császári és királyi hadseregének hadvezére, megérdemli az emlékezést, annál is inkább, mert itt a Délvidéken az elmúlt időszakban a személye, tettei és szerepe a feledés homályába merültek. A múltunkat, nagy magyar elődeinket azonban nem szabad felednünk, s ezért vagyok mérhetetlenül hálás mindenkinek, hogy egy, a maga korában híres huszártisztről, császári és királyi tábornagyról és az udvari haditanács elnökéről emlékezhetünk meg ma itt közösen mi, délvidéki magyarok. Gróf Hadik András emberi és katonai nagysága előtt emelt fővel kell tisztelegnünk nekünk, vajdasági magyaroknak, de különösen az itt élő bukovinai székelyek utódainak, hiszen a gróf úr a madéfalvi vérengzés után lehetőséget teremtett az őseik számára a letelepedésre, a visszatérésre — hangsúlyozta a Magyar Nemzeti Tanács elnöke. Megemlítette, hogy Berlin elfoglalásáért és megsarcolásáért, a háborúban szerzett érdemeiért Hadik András Mária Teréziától grófi rangot és hatalmas birtokokat kapott, egyebek között Futakon és környékén, illetve hogy a személyes kérésére 1777-ben VI. Pius pápa jóváhagyta Szent Eugén ókori ereklyéjének elhozatalát Futakra, mely relikvia ma is a Jézus Szíve-templomban található. — Nekünk, akik itt vagyunk, az a célunk, hogy Hadik András kultuszának őrzésével és megújításával erősítsük az itt élő magyarság nemzeti identitását. Ezért a jövőben is fontosnak tartjuk az emlékének méltó módon való ápolását. A Magyar Nemzeti Tanácsban egyetértünk abban, hogy gróf Hadik András kultuszának vissza kell kerülnie a vajdasági magyarság emlékezetébe, és ezt erősítve a következő időszakban mindenképp kezdeményezni fogjuk egy szobor felállítását is Futakon, lehetőség szerint a templomkertben — zárta a beszédét Fremond Árpád.


Fremond Árpád

Dr. Lázár Balázs, a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum osztályvezetője, történész gróf Hadik András fiainak, Károlynak és ifjabb Hadik Andrásnak a katonai pályafutását ismertette, dr. Süli Attila őrnagy, kutató pedig gróf Hadik András unokájának, gróf Hadik Ágoston honvéd ezredesnek az alakját hozta közelebb a hallgatósághoz, aki 1848 júniusától részt vett a délvidéki harcokban.

Az óbecsei Botra férfikórus a magyar himnusz és a Boldogasszony anyánk kezdetű vallási himnuszunk megszólaltatása mellett 1848-as katonadalokat adott elő.

Az újvidéki Vajdasági Magyar Népművészeti és Közművelődési Központ Manó táncegyüttese a Hadik című összeállítással lépett a közönség elé a Fokos zenekar kíséretében. A csoport koreográfusai Podpácz Beáta és Kirch Zoltán, az együttes vezetői Takács Zsuzsanna, Tóth Andrea és Kiss Zselykó.

A szerző felvételei

A koszorúzók egy csoportja

Nagy sikerrel lépett fel a Manó táncegyüttes

Fényképezte: Tóth Lívia

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..