home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Gondoljunk a combizmokra is!
Bíró Tímea
2019.01.17.
LXXIV. évf. 2. szám
Gondoljunk a combizmokra is!

A steppad az egyik leghatékonyabb sporteszköz, hiszen remekül edzi a lábakat és növeli az egyensúlyérzéket, amire nagy szükség van mozgás közben.

A steppados mozgást csoportban is végezhetjük, de otthon is kiváló lehetőség a sportolásra, ha esik, ha fúj, nem lehet kifogásunk, hiszen fedett helyen leszünk!

Az egyre közkedveltebb steppadon végzett gyakorlatok a láb izmait erősítik, ami egyéb mozgásformák vagy egyszerűen csak a mindennapok során is előnyünkre válhat. Amikor egyszerre dolgoztatjuk mindkét — vagy mind a négy — végtagunkat, váltogatva, akkor mindegyik izomzata egyaránt és egyforma mértékben fejlődik, tehát az általános erőnlét ezzel egyenes arányban javul. A sportolási segédeszköz azoknak is ajánlott, akik a törzsüket szeretnék erősíteni, de úgy, hogy magát a hátat nem akarják terhelésnek kitenni, feleslegesen megerőltetni. Mivel a pad kíméli a hátat, de hasonlóan mozgat, mint például a guggolás, azok is használhatják, akik egyébként derékfájásra hajlamosak. Sokkal kíméletesebb módon dolgoztatja meg az izmokat, mint a guggolás, azonos hatékonysággal és eredménnyel.

A steppad előnye például egy futópaddal szemben, hogy rendkívül kis helyen elfér, és a szétszedésére is van lehetőség, ami azt eredményezi, hogy szinte bárhová magunkkal vihetjük, tehát nem csak az otthonunkban használhatjuk. Edzés után betolhatjuk az ágy alá vagy betehetjük a gardróbba, így sohasem lesz útban.

Számtalan steppad közül van lehetőségünk választani, hiszen küllemben, nagyságban is vannak eltérések, és ugyanez vonatkozik az eszköz árára is. Már egészen olcsó modellek is kaphatóak, de a picit drágábbak tartósabbak és strapabíróbbak is. Méretük általában — a középkategóriában — 90 x 40 cm. A téli, hideg időben a benti edzést lehetővé tevő eszköz könnyen tisztítható, nem igényel jelentősebb karbantartást. Napjainkban részt vehetünk step aerobic edzéseken is, ilyenkor társaságban végezhetjük ezt a mozgásformát, mely a vádli izmait is igencsak megdolgoztatja. Emellett a zsírégetést is gyorsítja, tehát egyidejűleg edzi az érrendszert és a szívet — a ritmikus, egyenletes tempóban való aerobmozgásnak köszönhetően. Már fél óra alatt rengeteg kalóriát el tudunk égetni vele, de mint minden más sport esetében, itt is a fokozatosságon van a hangsúly. A steppad valójában helyettesíti a taposógépet. Segítségével szinte azonos mozgás érhető el, noha itt a padra való fellépés a fontos mozzanat.

A sporteszköz történetében jelentős fejlődést láthatunk, Alex McKechnie amerikai fizikoterapeuta ugyanis kifejlesztette a core boardot, mely az első olyan steppad, amely három irányban képes mozogni, forradalmasítva a tornatermi edzést. A fizikoterápiában évek óta használatos mozgó padok alapötletét továbbfejlesztve tervezte meg az „intelligens” deszkát, mely aktívan reagál a használó minden mozdulatára. A kivételesen sokoldalú pad a három dimenzió minden tengelye mentén képes elmozdulni, majd visszatér az eredeti pozíciójába. Ha az egyik oldalon rálépünk, a pad erőt fejt ki, és finoman visszatol az ellenkező irányba. A pad instabilitása arra kényszeríti a sportolót, hogy az egyensúly megtartása érdekében ellentartson, különben leesik a padról. Mivel végig egyensúlyozni kell rajta, a mélyizmok az edzés egész időtartama alatt feszesek, keményen dolgoznak. Ez az óra teljesen eltér a hagyományos steppaddal végzett edzésektől, a fel- és lelépések helyett minden a padon történik. A rázkódástól és zötykölődéstől mentes torna óvja az ízületeket, és a sérülések, valamint a helytelenül végzett gyakorlatok okozta károsodások is teljesen elkerülhetőek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..