home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Füttykoncertes évkezdés
(—)
2016.01.15.
LXXI. évf. 2. szám
Füttykoncertes évkezdés

Érezhetően közelednek a választások, a politikai kommunikációban ennek egyre több jelét lehet tapasztalni. Ezzel egyidejűleg a helyezkedések is megkezdődtek, egyszersmind a közhangulat nem feltétlenül kedvez a politikai elitnek.

Kifütyülték őket

A Szerbia—Horvátország-vízilabdamérkőzés előtt Vanja Udovičić sportminiszter politikai beszédet tartott, melyben köszönetét fejezte ki Aleksandar Vučić miniszterelnöknek és Siniša Mali belgrádi polgármesternek. A fővárosi szurkolók mindezt hangos füttykoncerttel jutalmazták. Nem járt jobban Tomislav Nikolić államelnök sem, aki megnyitotta a Belgrádban megrendezendő európai vízilabdatornát. A köztársasági elnököt szintén kifütyülte a közönség.     (B92)

Külön is meg nem is

A Szerb Szocialista Párt és a Szerb Haladó Párt csúcsvezetősége a múlt héten a közelgő választásokkal kapcsolatban egyeztetett. A tárgyalások utáni sajtótájékoztatón Aleksandar Vučić úgy nyilatkozott, hogy a két párt külön fog indulni a tartományi megmérettetéseken, mert nincs szükség közös listára. A haladók elnöke azt is hozzátette, hogy az önkormányzati választásokon a két párt elviekben együtt is indulhat majd.     (Beta, Tanjug)

Oroszország mindenek felett

Az utóbbi időben a nyilvánosság előtt igen erőteljes retorikával kommunikál Irinej szerb pátriárka. A múlt héten például a Sputnjik orosz lapnak azt nyilatkozta, hogy Oroszország mindenképpen az első helyen van nála, ha Szerbia érdekei ütköznek Európával és az USA-val.     (B92)

Kardcsörtetés

Egyre feszültebb a szerb—horvát viszony. Horvátország ballisztikus rakéták vásárlását tervezi, amire Belgrád egyre ingerültebben reagál. Ante Koromanović horvát hadügyminiszter ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy országának nincsenek ellenséges szándékai Szerbiával szemben. A szerb külügyminisztérium minderre úgy reagált, hogy „abban az időben, amikor Szerbia és annak miniszterelnöke, Aleksandar Vučić, illetve az egész régió a békéért, a stabilitásért és a megbékélésért száll síkra, Szerbiát sokkolta a horvát hadügyminiszter kijelentése, melyben országa ellenőrzés nélküli fegyverkezéséről beszél, amivel közvetlenül fenyegeti Szerbiát.”     (Tanjug)

Helycsere a haladóknál

A Blic napilap úgy tudja, hogy februárban a Szerb Haladó Párt végrehajtó bizottságának vezetését Bratislav Gašić fogja átvenni Radomir Nikolićtól. A belgrádi napilap szerint Nikolić sem marad munka nélkül, mivel ő majd Gašić alelnöki tisztségét fogja megkapni. A Blic szerint Aleksandar Nikolić, a hadügyminisztérium államtitkára is fontos szereplőnek számít a haladók belharcaiban, és noha a pártvezetőség nincs vele megelégedve, nagy ambíciói vannak a hadügyminiszteri tisztségre.     (Blic)

Szerbiában a legalacsonyabbak a bérek

A volt Jugoszlávia térségében Szlovéniában 1004 euró az átlagbér, Szerbiában pedig a legkisebb, azaz 361 euró. Montenegróban jelenleg ez az összeg 482, Horvátországban 747, Boszniában 422, Macedóniában pedig 365 euró.     (Fonet)

Két év múlva 500 euró lesz az átlagfizetés

2018-ban a szerbiai átlagfizetés eléri majd az 500 eurót. Ezt Aleksandar Vučić miniszterelnök jelentette ki. A miniszterelnök szerint az idén két-, jövőre pedig háromszázalékos lesz az ország gazdasági növekedése. A Danasnak nyilatkozó gazdasági szakemberek szerint kétséges, hogy a miniszterelnök kijelentésének reális alapja van. Mint mondták, technikailag és különféle gazdasági trükkökkel ez kivitelezhető ugyan, de a jelenlegi átlagbérhez viszonyított 37 százalékos fizetésnövekedésnek nincs valódi alapja.     (Tanjug, Danas)

Csökkentik a kismamák támogatását

A Kurir napilap úgy értesült, hogy a munkaügyi minisztérium 7000 dinárral fogja csökkenteni a kismamák havi támogatását, akik tehát az eddigi 20 000 helyett ezentúl 13 000 dinárt fognak kapni.     (Kurir) 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..