home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Fűben-fában orvosság
Fehér Márta
2020.06.02.
LXXV. évf. 22. szám
Fűben-fában orvosság

Itt a bodzaszezon, készülnek a szörpök, szirupok ebből a csodálatos, bódító illatú virágból (megjegyzem, palacsintatésztába forgatva és hagyományos módon kisütve is isteni!), a legkitartóbbak teának is elegendő mennyiségű tenyér nagyságúakat szednek és szárítanak, átmentve a késő tavasz — kora nyár ízét a szürkülő őszi és téli napokra. No, de a bodzán túl is van még sok növény, melyet érdemes szedni, hiszen nem téved a címben megfogalmazott mondás!

A gyógynövénytermesztésnek és -felhasználásnak Vajdaságban is van hagyománya — szögezi le beszélgetésünk elején Horák Kornél, a magyarországi Szent István Egyetem Kertészettudományi Kara Zentai Konzultációs Központjának tanára.


Horák Kornél

— Vannak települések, ahol évtizedek óta termesztenek gyógynövényeket, a bánáti részen, illetve másutt is hagyománya van a mentatermesztésnek. Az orvosi zilizt, vagyis a fehérmályvát is termesztik, melynek nyálkaoldó, köptető, bőrnyugtató, bőrpuhító, vízhajtó, gyulladásgátló és nyugtató hatása is van. Termesztik a bodzát is. Végső soron a mák is gyógynövény, ám van, aki direkt drogcéllal termeszti. Mostanában divatba jött a levendula is, nyugtató, lazító, fertőtlenítő hatása közismert, nemcsak fejfájás, hanem levertség és stressz ellen is hatásos, sőt, a hirtelen hangulatváltozások kiegyensúlyozására is beválik. Amellett, hogy oldja a feszültséget, élénkítő és serkentő hatása is van. Gyakran alkalmazzák nyugtalanság, alvászavarok, idegi alapú gyomor- és bélbántalmak kezelésére, elősegíti a többi közt az egészséges, felfrissülést hozó alvást.

* Nemhiába nevezik ezeket gyógynövényeknek. Miben jobbak, mint az orvosság?

— Nem mondanám, hogy jobbak, mint az orvosságok. Bizonyos területeken hatnak, megvannak a hatóanyagaik, viszont ők sem mindig tudnak csodát csinálni. A gyógynövényekben is van, ami jó, de lehetnek káros mellékhatásaik, akárcsak a gyógyszereknek. Túlérzékenység is jelentkezhet egyeseknél, a fűszerek esetében szintén. Erre oda kell figyelni!


Fotó: Szalai Attila

* Adjon néhány tanácsot, mire ügyeljünk!

— Minden egyes növényről tájékozódni kell. Például most éppen aktuális a bodza, gyűjtjük a virágzatát. Ügyelni kell arra, hogy ha nagy mennyiségben fogyasztjuk, akkor esetleg túlságosan lecsökken a vérnyomásunk. A másik ilyen növény a hárs. Virágja nagyon jó meghűlésre, viszont ha huzamosabb ideig fogyasztjuk, akkor esetleg szívpanaszokat okozhat. A legtöbb gyógynövénynek van mellékhatása. A mentára is oda kell figyelni, kisgyerekeknek nem is igen ajánlják, különösen az illóolaját, mert légzésproblémákat okozhat, illetve akár légzésmegállást is, ha aromaterápiára használjuk fel. Az izsópnál, illetve a szurokfűnél felléphetnek idegrendszeri panaszok az érzékenyebbeknél. A zsálya egyik hatóanyagáról, melyet a közelmúltig jónak tartottak, mostanában bebizonyosodott, hogy rákkeltő.

* Sokan szenvednek magas vérnyomásban. Számukra mit nem ajánl?

— A szurokfű emeli a vérnyomást. Meg kell jegyezni, hogy a hipertónia hátterében a legtöbb esetben az idegállapot áll, illetve a testsúly és a túlzott sófogyasztás is okozhatja. A gyógynövények közül nem sok emeli a vérnyomást, konkrétan a szurokfűről mondható el, illetve a kávé, a fekete- és a zöldtea is fokozza.

* Szedéskor mire kell ügyelni?

— Mindig az úgynevezett technológiai érettség állapotában kell gyűjteni a gyógynövényeket. A virágosakat például a virágzás kezdetén, a leveleket, amikor teljesen kifejlődtek, a gyökereket általában a téli időszakban, a kérget valamivel a kihajtás előtt, amikor már egy kicsit beindult a nedvkeringés. A terméseket általában éretten, ám például a csipkebogyónál nem szabad megvárni, hogy megpuhuljon, tehát szedéskor legyen piros, de még kemény. Fontos, hogy lehetőleg ne szennyezett helyről szedjünk, tehát például ne utak mellett, szemétlerakók környékén, illetve permetezett mezőgazdasági földterületek közelében. Ami a gyűjtés időpontját illeti, a növénytől is függ, például a levendulát napos időben kell szedni. A szállítás pedig minél gyorsabb legyen! A növényi anyag ne álljon sokáig összegyömöszölve, mert előfordulhat, hogy befülled, ami csak kivételes esetben szükséges, a legtöbbször ezt meg kell előznünk.

* A teánakvalót hol és hogyan szárítsuk?

— Lehetőleg árnyékban. Lehet padláson vagy szellős fészerben, minél vékonyabb rétegben. Ezzel ugyanis elérjük azt, hogy tetszetősebb lesz, és nem sárgul meg, nem fülled, nem romlik a minősége. Ha vékonyabb rétegben szárítjuk, és persze száraz időben, akkor nagyobb mennyiségben marad meg a hatóanyag is, tehát hatékonyabb lesz a drog, ezzel a teánk is. A legjobb, ha teakeveréket készítünk, akár öt-hat féle növénynek a kombinációjából. Ha valakinek meghűlése van, akkor arra nagyon jó a kamilla, az orvosi zsálya, a menta, ezek mind gyulladáscsökkentők, enyhítik a panaszokat. Ha köhög az ember, tehet hozzá orvosi pemetefüvet.

* Az arányokra ügyelni kell?

— Ez ízlés dolga is, viszont szabályok is vannak, mindenkinek javaslom, hogy a szakirodalomból tájékozódjon. Én egy kicsit régimódi vagyok, a legtöbbször szakkönyvekből szoktam előkeresni a tudnivalókat, vannak azonban elég jó internetes források is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..