home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Forró tél
(—)
2015.12.07.
LXX. évf. 48. szám
Forró tél

Vajdaság Szerbiához való csatolását ünnepelte a múlt héten a szerb politikai elit. A Tanjug tovább járja haláltáncát, Nikolić államelnök pedig Zágrábban okozott kisebb botrányt. Jönnek a kínaiak — vasutat egészen biztosan építeni fognak, és a szendrői vasműveket is átveszik. Az ország belpolitikai helyzete pedig igen aggasztó — legalábbis a Blic szerint, mely sorra veszi a hét legnagyobb problémát.

Legyen állami ünnep

Sandra Rašković, a Szerb Demokrata Párt elnök asszonya úgy nyilatkozott: pártjának az a véleménye, hogy november 25-ét, azt a napot, amikor a mai Vajdaság területét Szerbiához csatolták, állami ünneppé kell nyilvánítani. Az elnök asszony mindezt pártja és a Dveri szélsőjobboldali szervezet közös újvidéki vitaestjén jelentette ki, s hozzátette: „Baranyát a békében elveszítettük, és most vigyáznunk kell, hogy a földek eladásával Vajdaság más területeivel ne járjunk így.”     (Beta)

Állítsák meg!

A Tanjug szakszervezete a szerb kormánynak és a kultuszminisztériumnak írt levelében azt kéri, hogy állítsák meg Branka Đukićnak, a Tanjug hírügynökség igazgatójának önkényeskedését. A szakszervezet szerint az igazgatónő azzal, hogy az ott dolgozók felét november 23-án kitiltotta a hírügynökség épületéből, valójában felmondott nekik.     (Kurir)

Nikolić zágrábi mutatványa

Igen meglepő fordulatot hozott Tomislav Nikolić szerb elnök horvátországi hivatalos látogatása. Az elnök a szerb szokások szerint három csókot is adott Kolinda Grabar-Kitarović horvát államfőnek.

— A szerb államelnök valóságos minishow-t vitt végbe, amikor először kétszer, majd végül harmadszor is megcsókolta a horvát államfőt, annak legnagyobb meglepetésére — írta a zágrábi Jutarnji list napilap.     (Tanjug)

Mindeközben Kínában

Aleksandar Vučić kormányfő a múlt hetet Kínában töltötte, ahol számos gazdasági szerződést vitatott meg a kínai partnerekkel. A fontos szerződések megkötése előtt a szerb államfő a Kínában tanuló szerb ösztöndíjasokkal találkozott, akiknek azt panaszolta el, hogy neki van a világon a legrosszabb mobiltelefonja. Vučić szerint éppen ezért fontos, hogy országa támogassa a csúcstechnológiai beruházásokat. Ami a konkrét gazdasági megbeszéléseket illeti, a helyszíni tudósítások alapján az már egészen bizonyos, hogy a Budapest—Belgrád vasútvonalat kínai cégek fogják felújítani, s a látogatás során az is kiderült, hogy a tavaszra a szendrői vasműveket a kínai HBIS fogja átvenni.     (B92)

Miért viselt muzulmán ruhát a házelnök?

A Večernje novosti arról cikkezett, hogy Maja Gojković, a szerb parlament elnöke iráni látogatása során miért is viselt hagyományos iszlám öltözetet. A napilap úgy tudja, hogy Gojković a teheráni útra készülve a saját kendőjét is berakta az utazótáskájába, hogy a helyi hagyományoknak ily módon feleljen meg, viszont a bőrönd az út során elkallódott. Ez a kényszerhelyzet szülte végül azt, hogy a szerb házelnök asszony hagyományos iszlám fejkendőben és öltözetben mutatkozott a teheráni tárgyalások során.     (Večernje novosti) 

Forró tél vár a miniszterelnökre

A Blic szerint Aleksandar Vučić miniszterelnök igen nagy kihívások elé néz az elkövetkező hetekben. A jól értesült napilap úgy tudja, hogy a kormányfőnek hét súlyos gonddal kell szembesülnie. Az első rögtön az, hogy a hírek szerint egyes külföldi államok a kormány megdöntésére készülnek. Feszültség érzékelhető a Szerb Haladó Párton, illetve a kormányon belül is, mivel a haladók jó része nincs megelégedve a miniszterelnök takarékoskodási politikájával és az európai integrációval. A harmadik nagy probléma a szocialistákkal való viszony, mely az utóbbi időben ugyancsak kiéleződött. A társadalmi feszültségek is sok fejtörést okoznak a kormányfőnek, elsősorban az elbocsátások. A Nyugat és az Oroszország közötti egyre összetettebb helyzet sem jött jókor a szerb miniszterelnöknek, mivel egyre közelebb van az a nap, amikor választania kell a két irány közül. A hatodik nagy kihívás a Balkánt érintő iszlám terrorfenyegetettség     felerősödése, mely az egész régiót destabilizálhatja. Végezetül pedig itt van a korrupció is. Vučić ennek visszaszorítását ígérte meg a legutóbbi választáson, melyet meg is nyert, csakhogy érdemi előrelépést eddig még nem láttunk e téren. (Blic)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..