Folyók fölött

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

Folyók fölött

Szögi Csaba, Szabó Palócz Attila és Sinkovits Péter is felolvasott a közönségnekZentán, a Városi Hangversenyteremben tartották meg a működésének tizedik esztendejébe lépett zEtna digitális folyóirat és a fennállásának huszonötödik évfordulóját ünneplő Zyntharew együttes közös irodalmi estjé...

Szögi Csaba, Szabó Palócz Attila és Sinkovits Péter is felolvasott a közönségnek

Zentán, a Városi Hangversenyteremben tartották meg a működésének tizedik esztendejébe lépett zEtna digitális folyóirat és a fennállásának huszonötödik évfordulóját ünneplő Zyntharew együttes közös irodalmi estjét. Alkalom volt ez arra, hogy a megjelenteknek bemutassák a trió (Kaszás Éva cselló, Sóti Lenke fuvola, Balogh Virág László gitár, ének) Folyók fölött című CD-albumát. A zEtna szerzői: Sinkovits Péter, Szabó Palócz Attila, Szögi Csaba, Szalai Andor és Verebes Ernő a legújabb alkotásaikból olvastak fel. Az est házigazdája Beszédes István, az internetes folyóirat szerkesztője volt, közreműködött Verebes Krnács Erika.
A zEtna internetes folyóirat, webmagazin, elektronikus könyvtár 1999 óta működik - miután sikeresen pályáztak a Nyílt Társadalomért Alapítványnál és mögéjük állt a Thurzó Lajos Közművelődési Központ és a Dudás Gyula Múzeum- és Levéltárbarátok Köre. A tervezet a Zentai Elektronikus Könyvtár nevet viselte, de az ötletgazda úgy látta, a kínálkozó alkalmat arra is fel tudják használni, hogy egy újabb fórummal gazdagodjon irodalmunk. Így az elektronikus könyvtár egy olyan olvasóteremmel bővült, amelyben a betérő olvasók, szerzők társasági életet is élhetnek. A folyóiratot nem kell különösebben bemutatni a vajdasági és a határon túli magyar irodalomkedvelőknek, de bizonyára vannak olyanok, akik még nem ismerik. Gazdag tartalmát igen nehéz lenne részletezni, de felesleges is, hiszen az érdeklődőknek csak annyit kell tenniük, hogy tallózgatnak egy kicsit a www.zetna.org honlapon.
- Nem szabad elfelejteni, hogy még a miloševići rendszer ideje alatt indultunk, amikor általános bezártság volt tapasztalható, de az internetnek és az elektronikus levelezésnek köszönhetően óriási gyorsasággal, cenzúramentesen tudtunk kommunikálni barátainkkal, még a bombázások ideje alatt is. Jöttek sorra az új sorozatok, kialakult egy munkatársi kör, amely hazai szerzőkből, magyarországi barátainkból, illetve más, magyarok lakta, ''határon túli” területekről származó szerzőkből állt - mondta egy korábbi interjúban Beszédes István.
A zEtna kezdetben a szerzők és munkáik bemutatásával, elektronikus kötetek megjelentetésével foglalkozott, de néhány éve nagy sikerrel ad az olvasók kezébe hagyományos, nyomtatott könyveket is. Rendszeresen szervez fesztiválokat, amelyeken a kortárs művészeket helyezi előtérbe, az irodalmat pedig a zenével, a képzőművészettel, a filmmel együtt mutatja meg.
A Zyntharew a megzenésített versek meghonosítójának számít ezen a vidéken. Az elmúlt két és fél évtized alatt számos tagcsere történt az együttesben, de a jelenlegi összetételben nyerték meg legutóbb Zentán az Énekelt Versek Fesztiválját. A rendezvény kötelező dala a most megjelent válogatásuk címadója volt: Verebes Ernő Folyók fölött című költeménye. A korong 15 megzenésített verset és saját szerzeményt tartalmaz, a költők között megtalálható Koncz István, Csuka Zoltán, Tóth Ferenc, Fehér Ferenc, Fehér Kálmán és Petőfi Sándor neve is. Az anyag hangszerelését Verebes Ernő végezte el, elkészítését a Szekeres László Alapítvány és a zentai önkormányzat támogatta.
,,Kövekkel csobbantott köreid között,
Otthonra lelhetsz itt, idegen barátom:
Országok híján, folyók fölött.”
(Verebes Ernő: Folyók fölött)

Címkék: Folyók fölött
Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Körkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Folyók fölött
Művelődési Körkép
  • Olsvai Imre (a Magyar Tudományos Akadémia Népzene-tudományi Intézetének tudományos főmunkatársa)
  • 2010.07.21.
  • LXV. évfolyam 29. szám
Facebook

Támogatóink