Folyók (és határok) fölötti szárnyalás verssel és zenével

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

Folyók (és határok) fölötti szárnyalás verssel és zenével

,,Kövekkel csobbantott köreid között,Otthonra lelhetsz itt, idegen barátom:Országok híján, folyók fölött.”(Verebes Ernő: Folyók fölött)Az óbecsei, a topolyai és a szabadkai kísérőrendezvények után tartották meg a Városháza dísztermében az Énekelt Versek XIII. Zentai Fesztiválját. A programban...


,,Kövekkel csobbantott köreid között,
Otthonra lelhetsz itt, idegen barátom:
Országok híján, folyók fölött.”
(Verebes Ernő: Folyók fölött)

Az óbecsei, a topolyai és a szabadkai kísérőrendezvények után tartották meg a Városháza dísztermében az Énekelt Versek XIII. Zentai Fesztiválját. A programban fellépő tizenkét együttes és szólista - az Apropó együttes, a Pejin Andrea és Lea duó, a Fűszál együttes, Göbő Sándor, a Hobby Band, a Kardi zenekar, a Kelemenék, a Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület verséneklő együttese, a MacskaSzem együttes, Szloboda Tibor, a Vannás együttes, a Zyntharew együttes - a felvidéki Léváról és Losoncról, az erdélyi Kolozsvárról, az anyaországból Budapestről és Nyíregyházáról, valamint Doroszlóról, Szabadkáról és Zentáról érkezett. A részvétel feltétele az volt, hogy a jelentkező műsorán legalább három megzenésített vers szerepeljen, ezek közül az egyik kötelezően Verebes Ernő Folyók fölött című költeménye. A szervezőktől megtudtuk, tizenkilenc nevezést kaptak, de néhányan, főleg a határon túlról, a vízumkényszer miatt nem tudtak eljönni.
A verseny ezúttal is a műfaj legjelesebb képviselőiből álló zsűri előtt zajlott Radványi Balázs énekes-zenész, a Kaláka együttes tagjának elnökletével. Az értékelésből kiderült: az, hogy a fellépők sokfelől érkeztek, emelte az esemény rangját. Egyesek teljesítménye különleges, újszerű volt, de akadt meghökkentő, szuggesztíven álmatag és túl harsány produkció is.
Legjobbnak a helybeli Zyntharew együttes (Kaszás Éva gordonka, Sóti Lenke fuvola, Balogh Virág László ének, gitár) bizonyult. Második lett Göbő Sándor, aki a felvidéki Léváról érkezett, civilben a Nyitra melletti Alsóbodoki Magyar Tannyelvű Magán-szakközépiskola igazgatója. A harmadik helyet a kolozsvári Fűszál együttes szerezte meg, amely nem ismeretlen a zentai közönség előtt, hiszen már többször járt ezen a találkozón. Érdekességként említjük meg, hogy a hegedűsük, Kászoniné Fejős Gabriella Bácskossuthfalváról származik. A zenekar megalakulásakor a tagjai még egyetemisták voltak, de időközben egyre többen fejezték be tanulmányaikat és költöztek különböző városokba. Ez megnehezíti a próbák és koncertek szervezését, de tovább dolgoznak.
A legszebb hangszerelésért a Kelemenék együttes (Losonc, Felvidék), a kötelező vers legjobb megzenésítéséért Göbő Sándor kapott különdíjat, a zentai Apropó együttest pedig Radnóti Miklós Huszonnyolc év című költeményének a feldolgozásáért jutalmazták. A legifjabb tehetségnek járó elismerést a Pejin Andrea és Lea duó érdemelte ki, a tapsban mért közönségsikerért a doroszlói Hobby Bandet emelték ki, az est meglepetéshangja pedig Menyhért Judit lett a budapesti MacskaSzem együttesből.
A fesztivált a Miniszterelnöki Hivatal, a Szülőföld Alap, az Oktatási és Kulturális Minisztérium Égtájak Irodája, a Tartományi Oktatási és Művelődési Titkárság, a Szekeres László Alapítvány, a Magyar Nemzeti Tanács és Zenta község önkormányzata támogatta.
Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Művelődési Körkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Folyók (és határok) fölötti szárnyalás verssel és zenével
Szabadkai Napló
Folyók (és határok) fölötti szárnyalás verssel és zenével
Riport
Facebook

Támogatóink