home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Folyamatos építkezés
Tóth Lívia
2020.02.24.
LXXV. évf. 8. szám
Folyamatos építkezés

Jaksa Róbert, Törökkanizsa községi tanácsának gazdasági ügyekkel megbízott tagja 2012 óta dolgozik a helyi önkormányzatban. Mint mondja, azóta folyamatos építkezés zajlik a Szent György római katolikus templomon és a hozzá tartozó plébánián.


Szent György-templom (Martinek Imre fotója)

— Amikor nyolc évvel ezelőtt az önkormányzatba kerültem, községi pályázatok útján is támogathattuk az egyházakat, de azóta ez a lehetőség megszűnt. Az erre szánt összegnek az egyharmadát próbáltuk a katolikus közösségnek juttatni, éves szinten 330 000 dinárt. Ebből sikerült megoldanunk a plébánia tetőszerkezetének a cseréjét, a parókia és a templom között levő területnek a kövezését, a hittanterem felújítását, valamint elkészítettük a műszaki dokumentációt az elavult villanyhálózat cseréjére. Emellett a tervezett beruházások megvalósításához felhasználtuk az anyaországi támogatásokat és a hívők pénzadományát is. Az 1858-ban épült Szent György katolikus templomon a munkálatok huzamosabb ideje zajlanak, és a folytatásukhoz is vannak terveink. A villanyhálózat felújítása 976 562 dinárba került, ezt a költséget a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága fedezte. Az objektum szigetelése 3 millió forintból a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg. A templom 160. évfordulójára megújult az 1909-ben készült orgona is, ami az anyaországnak és a katolikus hívők közösségének köszönhető. Korszerű világítást kapott az oltár és a főoltárkép, mely Székely Bertalan híres festő munkája.

A temetőben levő Tallián-kápolna külső rekonstrukciós munkálatait, valamivel több mint 1,1 millió dinárt, szintén anyaországi forrásból fizettük. A rendkívül átfogó felújítás után az építmény a régi fényében várja az arra járókat, de a belső tér rendezése a további feladataink közé tartozik. Említésre méltó az oroszlámosi Szent Család-templom renoválása is, melyre ugyancsak anyaországi támogatást használtunk fel 6 millió dinár értékben. Jelenleg is azon dolgozunk, hogy létrehozzunk egy tervdokumentációt, mely ugyancsak a Szent György-templomra vonatkozik, hiszen szükség lenne a többi közt a torony javítására, a padok cseréjére, a belső festésre, a nyílászárók korszerűsítésére, és sorolhatnám még. Valóban minden lehetőséget próbálunk kihasználni, hiszen fontos, hogy az emberek a szentmisén kellemes környezetben legyenek, csakhogy nálunk már évek óta a félkész állapot vagy éppen a zajló munkálatok fogadnak bennünket.


A Tallián-kápolna


Jaksa Róbert (a szerző felvétele)

Jaksa Róbert arról is beszámolt, folyamatosan dolgoznak azon, hogy új befektetőket vonzzanak a településre, de ezen a téren még nincsenek nagy eredményeik. Ennek érdekében az ipari zónát megpróbálják a szükségleteknek megfelelően berendezni, trafóállomást, vízvezetéket létesítettek, már csak a szennyvízelvezetés megoldása maradt hátra. Miután más, kisebb beruházásokat is megemlített, az elmúlt évek összegzésére kértem.

— Bizonyára lehetett volna többet is tenni, de az erőnkből most ennyire tellett. Nem titok, hogy főleg a magyaroknak próbálunk segíteni, hogy javuljon az életminőségük, habár tudjuk, ha a gazdasági helyzet jobb volna, másként élnék meg a mindennapok történéseit is. Nagyon fontos, hogy van egy jó csapatunk, hiszen a közös munka visz bennünket előre. A művelődési életben nagyon sok esemény történt az elmúlt időszakban, és ezt a lakosság is észreveszi. Megváltozott a polgárok véleménye, bizalommal fordulnak hozzánk, így mi is könnyebben megszólíthatjuk őket. A legutóbbi népszámláláskor 11 200 lakos élt a községben, a magyarság részaránya 30 százalék. Természetesen tudjuk, hogy ma már nem vagyunk ennyien, de az okok részletezésébe most nem akarok belemélyedni. Hogy az elképzeléseink realizálásában eddig eljutottunk, az valójában a VMSZ-nek az érdeme, mi folytatjuk a tervek megvalósítását, mert van jövőképünk, és hiszünk benne — hallottam Jaksa Róberttől.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..