home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Fókuszban a gazdaság
2014.03.05.
LXIX. évf. 10. szám

A választások közeledtével a politikai pártok erősítik üzeneteiket, s elsősorban a gazdasági kérdésekre fókuszálnak. Ezen a héten ezért elsősorban a mindannyiunk pénztárcáját ilyen vagy olyan módon érintő hírekre összpontosítottunk.

Vádaskodások

Čedomir Jovanović, a liberálisok elnöke a választási kampány hevében Zomborban Ivica Dačić, Boris Tadić és Dragan Đilas számlájára fogalmazott meg súlyos kritikát. Azzal vádolta meg az említett politikusokat, hogy ők tették tönkre Szerbiát. Tadićnak azt rótta fel: az ő felelőssége, hogy a fiataloknak nincs munkájuk, mivel regnálása alatt a munkanélküliség 16 százalékról 26-ra nőtt, azaz szinte megduplázódott. Jovanović szerint Dačić már negyed évszázada folyamatosan teszi tönkre Szerbiát. Đilasról az a véleménye, hogy a DP elnökét nem érdekli sem Vajdaság, sem Szerbia, mert egyetlen célja az, hogy ismételten Belgrád polgármestere legyen. (Kurir)

A csúcstartó

Mirko Čarović Gornji Milanovac-i önkormányzati képviselő az elmúlt egy évben négy pártot is váltott. Az önkormányzati testületbe a DP listáján került be, aztán az Egyesült Régiókhoz igazolt át. Két hónappal ezelőtt a Szocialista Pártba lépett be, a múlt héten pedig már a Szerb Haladó Párt tagsági könyvét birtokolta. (Beta)

Felsőbb megfontolásból

A szerb állam mindmáig nem hajlandó részrehajlás nélküli, független vizsgálatot elrendelni Dragan Kostić közkatona halála ügyében. Ez pedig ellehetetleníti annak a kiderítését, hogy valóban gyilkosság történt-e. Predrag Savić, a másik, gyanús körülmények között elhunyt kiskatona családjának ügyvédei a szerb államnak arra a válaszára reagáltak, amelyet a strasbourgi emberi jogi bíróságnak küldött meg, azaz hogy a fiatalember 2004. augusztus 27-én öngyilkosságot követett el a jablanicai laktanyában. „A vizsgálatok, vagyis azok megjátszása a katonák halála óta tart. Egyértelmű, hogy nem hatékonyan végezték el, s nem is állt szándékukban, hogy fényt derítsenek erre a tragédiára. Éppen ellenkezőleg, minden lépés mögött obstrukció volt. Megsemmisítették a katonák egyenruháját, eltűntek a fegyvereik, amelyek perdöntő bizonyítékok voltak. Mindennek az volt a célja, hogy megakadályozzák annak megállapítását: a fegyverek a testhez voltak-e rögzítve, vagy sem, illetve, hogy mi volt a halál pontos oka” — nyilatkozta mindezzel kapcsolatban Savić, s hozzátette, hogy szerinte gyalázatos az államnak az az állítása, mely szerint a Kostić család időközben elvesztette az áldozat státusát. Ugyancsak súlyos mulasztások voltak a topčideri laktanyában 2004. október 5-én elhunyt Dragan Jakovljević és Dražen Milovanović gárdisták ügyében is. (Blic)

Vajdaságban is jön a kilométer-alapú útdíj

Jelenleg Belgrádtól Újvidékig Pazovánál kell 240 dinár útdíjat fizetni, Újvidéktől Horgosig pedig ez az összeg a szőregi (Sirig) fizetőkapunál 330 dinár. A Večernje novosti értesülése szerint a végéhez közeledik annak a rendszernek a kiépítése, amely a vajdasági autópálya-szakaszon is a kilométer-alapú elszámolás szerint fog működni. Mindez két lépésben fog megvalósulni. 2014 végéig a Belgrád—Szőreg útszakaszt fogják zárt rendszerré tenni, 2015-ben pedig a Szabadka—Szőreg pályán is kiépítik mindezt, s fizetőkapu lesz majd Horgosnál, Bácsfeketehegyen, Topolyánál és Nagyfénynél is. (Večernje Novosti)

Hétszáz euró a vezetői engedély

Jelentős összeget kell fizetnie annak, aki most szeretne vezetői engedélyhez jutni. Az autósiskola elvégzése az új szabályok szerint mintegy hétszáz eurót kóstál. Az elméleti oktatás 12 000, a gyakorlati 40 000, a vizsgadíj pedig
12 000 dinárba kerül. Nemcsak az áremelkedés okoz most sokaknak fejfájást, hanem az új szabályozás miatt kialakult gondok is, amelyek következtében számos autósiskola bezárt. Mindazok, akik még a régi rendszer alapján kezdtek el tanulni, most azzal kénytelenek szembesülni, hogy nem ismerik el a jogosítvány megszerzésére fordított eddigi energiájukat: „A képzést egy új autósiskolában folytattam, amely nem volt hajlandó elismerni az addigi gyakorlati képzést. Azt kérte, hogy fizessem meg a teljes összeget, annak ellenére, hogy a képzésnek a felét már elvégeztem. Csakhogy az az iskola, ahová jártam, időközben megszűnt, így most nem tudok minderről igazolást szerezni.” (Politika)

Irdatlan fizetéscsökkenés

Januárban 37 966 dinárt tett ki a nettó átlagbér. Ez decemberhez képest 26,3 százalékos csökkenés, akkor ugyanis az átlag nettó bér 50 820 dinár volt. (Beta)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..