home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Főhajtás a hősök előtt
Tóth Tibor
2024.03.13.
LXXIX. évf. 11. szám
Főhajtás a hősök előtt

Vasárnap Horgoson falunapot tartottak, melynek keretében megemlékeztek az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc 176., valamint Horgos újratelepítésének 253. évfordulójáról is.

Az esemény a Havas Boldogasszony-plébániatemplomban kezdődött, ahol először nemzeti himnuszunkat a Karizmatikus énekkar adta elő, majd Vass Zoltán történész felidézte a település alapításával kapcsolatos eseményeket, de megemlékezésében a forradalomról és a szabadságharcról is szólt. A XVIII. század második felében a szegedi Kárász család kapta meg a horgosi földeket, azzal a feltétellel, hogy nemcsak műveli őket, hanem állandó települést is alapít. Így született meg a mai Horgos alapja, megépült a templom és a kastély, utóbbi a Kárász család birtokának központja volt. Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc egyik kiemelkedő személyisége a horgosi Kárász Benjamin volt. Ebben a tényben összefonódik a nemzet és a falu történelme.

— Minden év márciusában Horgoson kettős ünnepet ülünk, ilyenkor emlékezünk meg településünk kinevezett születésnapjáról, 1771. március 11-ei keltezésű ugyanis az az oklevél, amellyel Kárász Miklós megkapta ennek a területnek a kezelési jogát. Azon lehet lamentálni, hogy Horgos alapítása vagy újratelepítése. Ma már egészen pontosan tudjuk, hogy a mai Kis-Horgos területén egészen a török korig folyamatosan létező középkori, magyar település létezett, és a Horgos nevet is valószínűleg innen örökítették a későbbiekben tovább, hiszen a térképek ezt a vidéket Horgospuszta néven említették korábban, amikor ezen a helyen még nem volt település — mondta Vass Zoltán.


Vass Zoltán

A Kárász család sírboltjának megkoszorúzása után a megemlékezés a Kossuth Lajos utcában levő Kossuth-emléktáblánál folytatódott. Ez a világ első Kossuth utcája, hiteles dokumentummal igazolható ugyanis, hogy 1894-ben, Kossuth halála után tizenegy nappal kapta a nevét. A kegyelet koszorúit Horgos Helyi Közösségének Tanácsa, Magyarország Kormánya, a Magyar Nemzeti Tanács, Magyarkanizsa Önkormányzata és a Vajdasági Magyar Szövetség községi és horgosi helyi szervezetének képviselői helyezték el mindkét helyszínen, a Kárász család sírboltjánál és a Kossuth-emléktáblánál.


A Kossuth-emléktábla

A művelődési ház előcsarnokában megnyitották a horgosi pillanatképeket ábrázoló fotókiállítást, majd művelődési műsor következett, melyben a Kárász Karolina Általános Iskola diákjai, a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület népművészei és a Kamrás együttes tagjai léptek közönség elé.

A fergeteges produkció után az emlékező közönség a színházterembe vonult, ahol először egy kisfilmet tekinthetett meg az elmúlt négy évben megvalósított fejlesztésekről és beruházásokról. Kilenc év szünet után, 2023 végén Szerbia és Magyarország Kormányának köszönhetően újraindult a vasúti személyszállítás Szabadka és Szeged között. A horgosiak naponta öt szerelvény közül választhatnak, ha a két város valamelyikébe szeretnének utazni. Megújult a központi vasútállomás épülete, a helyi közösség kezdeményezésére pedig a kamarási megálló épületének használati jogát a Szerbiai Vasutaktól megkapta az önkormányzat, így a Magyar Ede tervezte épület megmenekülhet a pusztulástól, és egy felújítás után új funkciót kaphat. Horgos és a község számára egyaránt fontos a Horgos—Röszke határátkelőhely folyamatban lévő bővítése, mely a két állam együttműködésének köszönhetően valósul meg. A bővítés hat új sávot ölel fel a teherforgalom és a tömegközlekedés számára. Kerékpárút épült Horgos központjától Magyarkanizsa felé a falu széléig egy önkormányzati IPA-pályázat eredményeként. A tervek között szerepel a Horgos—Röszke—Szeged kerékpárút megépítése is, emellett új aszfaltréteget kapott a Stevan Sremac utca. Ugyancsak önkormányzati támogatással a helyi közösség 17 utcát mart aszfalttal töltött fel, több utcában pedig a járdák újultak meg. A közvilágításról a hagyományos égők cseréje után takarékos LED-körték gondoskodnak. A kommunális infrastruktúra fejlesztése terén az önkormányzat Horgos vonatkozásában kötötte az egyik legértékesebb szerződést. A horgosi szennyvízhálózat kiépítése 257,7 millió dinár értékben folytatódott, tartományi támogatásból. Csak az elmúlt egy évben Horgoson 1,4 km hosszan végezték el a vízvezeték-hálózat cseréjét, 1,6 km-en pedig megtörtént a csatornahálózat kiépítése több mint 70 millió dinár értékben. Az elmúlt négy évben felújították a Kárász Karolina Általános Iskola épületének régi szárnyát, illetve az iskolakonyhát és az étkezdét mintegy 14 millió dinár összértékben. A Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézmény Napraforgó épületében tartományi támogatásból 2,5 millió dinár értékben lecserélték a fűtési rendszert, az önrészt az önkormányzat adta. A feltöltött tómeder egy részén megnyílt a Bara szabadidőpark. A tereprendezés és a fásítás után sportpályák és pihenőhelyek létesültek önkormányzati eszközökből. Rendezték az egészségház előtti parkrészt, a játszótéren folyamatos fejlesztések történtek, a falu központjában új parkolóhelyeket alakítottak ki, és kerékpártartókat is kihelyeztek.


A fotókiállításra 42 alkotás érkezett

A kisfilm után Sors Róbert, Horgos Helyi Közössége Tanácsának elnöke mondott alkalmi beszédet, melyben hangsúlyozta, a törökök kivonulása után sok időnek kellett eltelnie, mire e táj újra benépesült.

— 1771-ben megkezdődött az újkori Horgos tervszerű létrehozása, mely Kárász Miklósnak köszönhető. Az első összeírások alapján 49 helységből 129 család költözött a mai Horgos területére, de rövid időn belül a családok fele továbbment. Így alakult ki lassan a mi településünk. Akarunk-e párhuzamot keresni az akkori továbbállók és a ma elvándorlók között? Abban az időben is sokan máshol keresték a jobb életet, de maradt egy kemény mag, melyet próbára tett ez a vidék. Megedződtek, és száz év után a környék legvirágzóbb települését teremtették meg. Tehát van előttünk jó példa! Horgos az elmúlt években sokat szenvedett a migránsok által okozott bosszúságok miatt. A helyzet néha kilátástalannak tűnt, de mindenki végezte a munkáját, tette a dolgát. Az állami szervek döntése alapján, határozott csendőrségi akciók után, a migránsok eltűntek utcáinkról. Ez köszönhető a szerb és a magyar állam vezetőinek, akik kitartóan dolgoztak a probléma megoldásán — mondta Sors Róbert.

Az ünnepség folytatásában átadták a helyi közösség tanácsának emlékplakettjét, melyet Radivoj Veselinov — Rajko faluőr kapott, aki munkájával hozzájárult ahhoz, hogy a migránsválság idején sikerült nagyobb közbiztonságot teremteni a településen. Ezután a fotópályázat díjazottjai — 18 pályázó 42 fotóval jelentkezett, a díjazottak között van munkatársunk, Szalai Attila is — vehették át megérdemelt jutalmukat, majd a falunapi program a Mécsvirág együttes Radnóti Miklós halálának 80. évfordulója alkalmából készített zenés-verses összeállításával ért véget.

A Bartók Béla MME néptáncosai flash mobbal lepték meg a közönséget 

Fényképezte: Szalai Attila

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..