home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Fogyjunk szobabiciklivel!
Szakáll Laura
2022.12.12.
LXXVII. évf. 49. szám
Fogyjunk szobabiciklivel!

A szobabicikli használata rendkívül egészséges. Javítja a kondíciót, ellenállóbbá, kitartóbbá tesz, erősít, jó hatással van a szívműködésre, a fogyásban is nagy segítségünkre lehet, valamint javítja a hangulatunkat, hiszen a mozgás endorfint (örömhormont) termel, ezáltal a stresszt is oldja. Az izmok átmozgatása mellett kellemes időtöltés is egy kiadós edzés, hiszen szoba-kerékpározás közben zenét is hallgathatunk, vagy sorozatot is nézhetünk.

Az eszköz ma már könnyedén elérhető, mindig kéznél van, így azok számára is megoldás lehet a rendszeres mozgás beiktatásában, akik rugalmas munkaidővel dolgoznak.

A zentai Faggyas Andrea úgy döntött, életmódot vált. Megváltoztatta az étkezési szokásait, valamint kardioedzésbe kezdett. Megismerkedett a szoba-kerékpározással, és hamar megszerette. A módszere hatásosnak bizonyult, így egy év alatt 35 kilogrammtól szabadult meg. Az eredményen felbuzdulva úgy döntött, másoknak is szeretne segíteni, megalapította a Spin City Sportegyesületet, és edzőtermet rendezett be az otthonában. A nappalijában tizenegy szobakerékpár várja a mozogni vágyókat.

— Voltam egy ingyenes próbaedzésen, és nagyon megtetszett. Amikor elkezdtem, 107 kilós voltam. Szülés után 25-30 kilogramm többlet maradt rajtam, emiatt már a térdem is fájt. Nem is éreztem jól magam a bőrömben — mesélte Andrea, a zentai Spin City alapítója.

* Mennyiben járult hozzá a kerékpár a fogyásodhoz, természetesen amellett, hogy az étkezési szokásaidat is megváltoztattad?

— A szobabicikli nagy segítség volt számomra. Már kezdetben is kedveltem, de az idő múlásával nagyon megszerettem az edzésnek ezt a formáját. Mindenkinek csak ajánlani tudom. Az akaraterőmet is fejlesztette, mert régebben úgy gondoltam, minden mindegy, én már nem változom. Manapság ha kitűzök egy célt magam elé, akkor azt el is érem. Életvidámabb, pozitívabb, nyitottabb lettem. Számomra az életmódváltás, a szobabiciklizés felért egy újjászületéssel.

* Milyenek az edzések?

— Itt az a jó, hogy többen vagyunk, mert tizenegy szobabiciklim van itthon, így csoportosan tekerünk. Egymást biztatjuk, ami sokkal jobb, mint ha valaki egyedül edzene. Felemelő érzés, és lelkesek vagyunk, amikor együtt csináljuk. A biciklizés kiváló kardioedzés, fejleszti a testet és a lelket is. Én először azt vettem észre magamon, hogy sokkal jobb az állóképességem, és kitartóbb lettem. A keringési rendszert is segíti, a szívet és a tüdőt erősíti, valamint kiváló zsírégető mozgásforma. Alaposan megizzaszt mindenkit. Átlagosan 500 kalóriát lehet elégetni egy edzés alkalmával, ami attól függ, ki mekkora erőt fektet a mozgásba. Egy alkalom 50 perces. Egy kis bemelegítővel kezdünk, átmozgatjuk az izmokat, utána következik a nyújtás, hogy ne legyen akkora izomlázunk. Az óra elején a biciklin ülve végzünk fejkörzést, nyakkörzést, a végén pedig a kerékpár mellett nyújtunk.

* Milyen gyakran vannak edzések?

— Mivel 50 aktív tagunk van, edzést mindennap tartok, van, amikor napi kettőt is, általában estefelé, amikor jobban ráérnek az emberek. A csoportban inkább nők vannak. A korosztály vegyes, tizenkilenc-húsz évesek is jönnek, de van nyugdíjas óvó nénim is, aki azért jár, hogy kondiban tartsa magát. Mások fogyás céljából járnak hozzám, de akad, aki a feszültség levezetése végett, vagy mert ülőmunkát végez, és mozogni szeretne. Mindenkinél változó, hogy miért kezdett bele. Amikor valaki először jön, előbb megismerkedik ezzel a mozgásformával, és általában nagyon megszereti, majd pedig rendszeresen visszajár.

* Sokan szeretnek zenét hallgatni szoba-kerékpározás közben. Ti mivel teremtitek meg a megfelelő hangulatot?

— Létezik egy kidolgozott, összeállított zenei program, mely változatos számokat tartalmaz. Szoktam mondani az embereknek, hogy küldjék el azokat a zenéket, amelyeket szeretnek, és szívesen tekernek rájuk. A lista gyorsabb és lassúbb számokat is tartalmaz a különböző mozgásformákhoz.

* Mit javasolsz azoknak, akik most ismerkednek ezzel a mozgásformával? Heti hány edzést érdemes beiktatni azoknak, akik az erőnlétüket szeretnék megőrizni, illetve azoknak, akik fogyni kívánnak?

— Amikor valaki elkezdi, heti két alkalmat javaslok. Ha már kezdi megszokni, jöhet a heti három edzés. Két-három hónap után ez is növelhető, mert addigra már kondíció is lesz. Van, aki mindennap jön, vagy heti négy alkalommal. Akkor a legjobb, amikor az ember már élvezi az edzést, nem csak túléli. Nekem is voltak mélypontjaim, de túllendültem rajtuk. Bármikor jöhetnek hozzánk, ez megoldható. Ha sokan jelentkeznek, napi három edzés is beiktatható. Most épül a terem, ahol majd tartani fogom az edzéseket, mert egyelőre a nappalinkban vagyunk, a nyáron pedig az udvarban edzettünk.

A spinninget úgy lehet meghatározni, mint egy sor kerékpáros gyakorlatot — zenével vagy anélkül —, melyet általában csoportosan végeznek, beltéren vagy kültéren, egyénileg vagy edző kíséretében.
Ez az egyik legkiválóbb kardioedzés, mely egyszerre fejleszti a testet és a lelket, a mentális és az állóképességet is. A legjobb, hogy kortól és nemtől függetlenül bárki űzheti.
Mint minden sportnál, ennél a programnál is fontos, hogy betartsuk a fokozatosság elvét! Elsőre lehet, hogy nem tudjuk tökéletesen végigcsinálni az órát, de később már nem arról fog szólni, hogy végig tudjuk-e tekerni az edzést, hanem elkezdjük feszegetni és tágítani a határainkat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..